2 735 19

Сливенско - без инвестиции, без работници, с тромава администрация

Икономическото състояние на региона е далеч от стабилно

Сливенско - без инвестиции, без работници, с тромава администрация
Снимка: БТА
Мария Атанасова

Липса на инвестиции и на квалифицирани работници са сред основните проблеми на бизнеса в Сливенско. Информацията сподели пред журналисти в Сливен председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов, който участва среща-дискусия за икономическото състояние на региона.

Симеонов представи резултатите от проведена от БТПП анкета сред фирмите от региона за набиране на предложения по въпроси от икономически, обществен и социален характер. По думите му, Сливен е сред общините с високи данъци. Въпреки добрите демографски резултати в региона преобладава нискоквалифицирана работна ръка.

От БТПП се ангажират да помогнат на местните фирми да представят своите стоки и производство чрез модерни технологии и присъствие в интернет пространството. Симеонов призова и за повече прозрачност и инициативност от страна на общинските власти, като от страна на БТПП ще има съдействие за привличане на инвеститори. Той обобщи, че в цялата страна има нужда от по-добро административно обслужване, а повсеместен проблем е липсата на кадри.

Специфичното в региона е, че преобладават хора от ромското население, които са нискоквалифицирани, каза председателят на Сливенската търговско-промишлена палата Кольо Колев. Той допълни, че е настроен оптимистично и смята, че тези хора ще намерят място в обществото и професионален план. По думите му, проблемът с кадрите е сериозен, като не дават резултати мерките, свързани с т.нар. дуално обучение.

Освен липсата на кадри, проблем за местните работодатели е тромавата администрация, каза Васил Йовчев, директор на текстилна фабрика в града.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Pompev
  Отговор
  1 02:48  11.11.18
  Как шай така,пълно е с работници,само ги обучавайте И интегрирайте.Все млади кадри.

  Коментиран от #6

 • Гюнтер
  Отговор
  2 03:40  11.11.18
  Давайте пари и хора ще се намерят. С тези 600-700-800 лв. заплати какво очаквате?! Е, някой от шефчетата, къде се изказват, защо не си раздадат месечната печалба от фирмата и не си оставят по 800лв. да си хранят семействата. Хич да не се правят, ето да почват да интегрират ордите орки, да им бачкат, ама ще ударят на камък, той рома да не е балъче. Утайка майка, утайка.. всичко в БГ вече е утайка. Очаквам до 10 макс.15 години, кмет на Сливен да е ром. Ич не е смешно..

  Коментиран от #7

 • Живите мъртви на България
  Отговор
  3 04:27  11.11.18
  Липсата на каквото и да е виждане за бъдещето е характеристика на политиците у нас. Как тогава да се развиваме напред.
 • ПОЛИТИЦИТЕ НАЙ ГОЛЕМИЯ ВРАГ
  Отговор
  4 05:15  11.11.18
  НА БЪЛГАРИЯ ОТ 1876 Г НАСАМ

 • Ryty
  Отговор
  5 05:58  11.11.18
  На кой да вярваме на на борисов който казва всичко е стабилно или на хората които виждат една западнала държава
 • ПРОБЛЕМЪТ
  Отговор
  6 06:46  11.11.18

  До коментар #1 от "Pompev":

  Няма пари - в БГ 2 милиона работещи издържат 2,5 милиона пенсионери, 1 милион инвалида и 2 милиона ромски рожбички. Тези рожбички порастват, зачеват нови и проблема става КА-ТА-СТРО-ФА-ЛЕН
 • ПРОБЛЕМЪТ
  Отговор
  7 06:51  11.11.18

  До коментар #2 от "Гюнтер":

  ТО И СЕГА КМЕТ НА СЛИВЕН МОЖЕ ДА СТАНЕ РОМ - ТЕ СА ПОНЕ 50% , ДО 10-15Г ЩЕ СА 2/3, както и в Ямбол, Нова Загора, Раднево, Димитровград ...
 • Шаран БГ
  Отговор
  8 07:01  11.11.18
  В последно време бати Бойко много се разтича по света и вижда България само от високо- от самолета. Много е хубава и всичко и е наред - и реките и планините. За хората Господ да има грижата......За първи път чувам, че българската администрация някъде била " тромава". Ни мой да биде ! Това е долна клевета. По- чевръсти булки от тези в държавната администрация , аз не съм виждал никъде ! И тринадесета заплата си вземат , и редовно и своевременно им увеличават месечната плата / няма да чакат като полужив пенсионер до месец юли за 3-4 %/, и още от сега министер Горанов раздава бонуси...... В сегашно време кой на кого дава бонуси и високи заплати , ако не работи съвестно и добре ??! Такова нещо няма дори в българският "бизнес" !!
 • Златко
  Отговор
  9 07:54  11.11.18
  Къде останаха обещанията за улеснение на административните услуги, щатовете в тях се Увеличават пропорционално на опашките и все възможните такси за всичко. Къде е реформата и улеснение то когато те спъват за всичко....
 • Един
  Отговор
  10 08:48  11.11.18
  Има добри ,,демографски показатели"защото циганите се множат,, като"бълхи!!!
 • бизнесмени
  Отговор
  11 09:02  11.11.18
  Искат да кажат, че не достигат роби! Които да работят по 12-14 часа за 250 евро на месец!
 • Гого
  Отговор
  12 09:14  11.11.18
  Нашите работодатели търсят роби за минимална заплата да работят събота и неделя и извънредният труд да не се заплаща. Ако някой си мисли че робството е приключило нека да дойде във България.
 • Хасанчо
  Отговор
  13 09:15  11.11.18
  То сички дето бачкат като луди на частниците за незнайно колко часове седмично барабар с нощни и празнични и нац.празници са все некъдърници и не заслужават нищо . Така излиза според държавните ни изедници. Бонуси и раздаване само за администрация и в комисийки, комитети и още в първите събрания депутатите да си направят заплатата 5000 лв. основната. Излишък имало в бюджета. Ми върнето го да намля външния дълг. Кво си го раздавате , а всичко друго за произвеждащия бедняк вдигате двойно и обръщате цената директно в евро преди още да сте го въвели. Аха, после да кажете ,че то еврото не е причината. Хляба от 2 лв да си е 1 евро, нали. Ама на нас предварително ни се ....таковата. На Вас -не щото крадете и хрантутим собствените си убийци на нацията Българин ,а ние бачкахме за да ходим до работа . Еми, няма с какво и за какво вече. Децата вече заминаха в чужбина , аз ще карам с каквото намеря от кофите до гората. Тридесет км в едната посока за да работя ,без обществен превоз или със смяна училищен автобус и влак. Колата вече не мога да я държа легална с това което получавам от частника. Да оставя дома ,да отида на квартира за да плащам на някого? С какво и колко. Само мен ме няма в града на почти стари години. Той виждам го дерат като нас и край. Дори интернет скоро няма да се ползва. Поздрави от милионите неизвестни ограбени работници.
 • Емил В
  Отговор
  14 09:26  11.11.18
  Защо ми струва, че не си давате реална преценка за вложения труд и полученото възнаграждение.При положение, че трябва да се конкурирате с Бангладеш,Индия,Китай и много африкански държави със заплати 120$- 250$.Как да стане?

  Коментиран от #16

 • ЕХА
  Отговор
  15 09:37  11.11.18
  Всички външни инвеститори ще избягат, след като няма кадри,населението намалява за сметка на голяма раждаемост при цигано-роми. Които от така наречените инвеститори успели да ограбят българина ,сега леко по -леко ще изнасят,защото вече няма далавера,не излизат сметки.Вижте ЧЕЗ, чрез нашите пари напълниха кошница на техния пенсионер, сега вече бягат, защото и те не искат да пускат гювеч на цигани, по рано можеше ,защото българина плащаше разлика, но сега просто пълна катастрофа. Когато изроди управляват държава, все не стигат пари.Накрая ще остане само асфалт и каруци пълни с гладни уста.
 • Pompev
  Отговор
  16 10:04  11.11.18

  До коментар #14 от "Емил В":

  India e po dobre-250 €- 20000 rupii zaplata,a cenite im sa v moneti,kato po komunistichesko pri nas.
 • 17 10:05  11.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 00359
  Отговор
  18 10:12  11.11.18
  При постоянно растящи разходи, емиграция, държавни служби основно в София и наливане на пари само в София какво очаквате? За 2017 година в столицата освен заплатите на многохилядният държавен чиновник, освен общинският бюджет от 1,5 милиарда има и усвоени 1,5 милиарда по оперативни програми поне според официалната информация. Изводите оставям на Вас.
 • Гнида
  Отговор
  19 13:45  11.11.18
  Добри демографски показатели ? В онази мах'ла под линията работници не се раждат , учат или съществуват !

Напиши коментар:


Публикувай