1 190 3

Предлагат на големи фирми от региона да участват в АЕЦ „Белене”

И "Атомстройекспорт" ще бъдат поканени за стратегически инвеститор

Светослава Ингилизова

До една година ще бъде избран стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене”, съобщи министърът на икономиката Теменужка Петкова след заседанието на кабинета. Правителството днес одобри процедурата за избора.

Първи покани ще бъдат отправени към проявилите интерес компании в Южна Корея, Китай и Франция, както и към проектанта на реакторите от „Атомстройекспорт” (Русия).

Петкова подчерта, че проектът остава на пазарен принцип – без държавна и корпоративна гаранция и без дългосрочни договори за изкупуване. България ще участва само със собствеността си.

Процедурата предвижда възможност за включването с миноритарно участие на големи индустриални и други консуматори на електрическа енергия в реализацията на проекта посредством участие в капитала на проектната компания и/или чрез договори за изкупуване на електрическа енергия.

Става дума за големи фирми от България, Македония, Черна гора и Сърбия.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • експерт
  Отговор
  1 18:49  07.11.18
  Абсолютни тъпанари. И кой ще дойде без държавна гаранция, като в ЦЯЛ СВЯТ държавите осигуряват такава за СТРАТЕГИЧЕСКИ ПРОЕКТИ??
 • Гого
  Отговор
  2 19:03  07.11.18
  Предлагат на големи фирми от региона срещу подходяща комисионна това е патент на Герб
 • Видов ден
  Отговор
  3 23:17  07.11.18
  Белене е воденичен камък, който се опитват да ни натресат за пореден път! Хайде сиктир...Няма инвеститори, а само мераклии да строят, демек да получават пари, които се представят като инвеститори. Рашанопитеците знаят, че номерът може и да мине, защото сме подлоги...пробват хората. Дано по-скоро дойде срещата Тръмп - Бокич, че на последния да му набият обръчите едно хубаво, че нещо се забрави!!! Само сащ е спасението от руската повърня!

Напиши коментар:


Публикувай