1 048 6

Спряха от продажба спанак, примесен с татул

БАБХ предприе мерки след два граждански сигнала - в Костинброд и Търговище

Спряха от продажба спанак, примесен с татул
Константин Карагьозов

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) спря от разпространение в търговската мрежа спанак заради съмнение, че е примесен с листа от татул. След постъпването на два сигнала от граждани за закупен спанак от верига магазини в Костинброд и хипермаркет в Търговище са извършени незабавни проверки. Листата от спанак са опаковани в пакети по 500 г, сорт "Горила", произведен в Пловдивска област.

Сигналът от Търговище се отнася за двама души, консумирали храна приготвена с посочения спанак. Те са получили неразположение и са диагностицирани от медиците в града с признаци на атропиново отравяне. От Констинброд е постъпил сигнал от гражданин, който е приложил снимки със същата марка спанак, на които се виждат стръкове, различни от тези на спанак и наподобяващи татул.

Извършени са спешни проверки на обектите, от които е закупен спанакът. В хипермаркета в Търговище са открити в наличност пакети по 500 г спанак. След отваряне на опаковките е установено наличие на единични стръкове от растение с форма и мирис, различни от спанак. При проверката на производителя се установява, че спанакът се почиства и пакетира в нерегламентиран обект.

Количеството спанак, намерено в производствения обект, е спряно от реализация. Фирмата е уведомила търговците, до които е доставяла продукцията си и е задействала процедура за изтегляне от пазара на опасната храна. Общото количество на произведения спанак е 1775 кг.

В изпълнение на предписанията на БАБХ двете търговски вериги в градовете, от които са подадени сигналите, спират продажбата на опасната храна и я изтеглят от търговските си обекти. Проверката показва още, че този спанак се доставя и в други големи търговски вериги в страната. Те също са проверени и са им издадени предписания за спиране разпространението на посочения спанак.

БАБХ призовава всички граждани, закупили пакетирани листа от спанак от по 500 г, сорт "Горила", произведен в Пловдивска област, да не го консумират и да го върнат в търговския обект, от който са го закупили.

България

Още по темата

 • Натровени с татул: Жена ми халюцинираше

  Натровени с татул: Жена ми халюцинираше

  Попадналият в търговската мрежа спанак с листа татул продължава да шокира потребителите. Беритбата на съмнителния зеленчук е спряна, успокоиха от ...
  8.11.2018
  1 874
  15

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Кочо
  Отговор
  1 16:52  07.11.18
  Една снимка нямаше да е лошо да турите!
 • ККК
  Отговор
  2 16:58  07.11.18
  Това е работа на циганите берачи.
 • КОСТИНБРОД Е БАЗА НА ЛИДЛ
  Отговор
  3 18:20  07.11.18
  ВЕРИГИТЕ НА ИЗТРОВИХА ДА ИМ ......

  Коментиран от #6

 • Лидъл
  Отговор
  4 23:42  07.11.18
  В лидъл
 • Ерася
  Отговор
  5 22:02  08.11.18
  Е защо не написаха , коя е марката да ги еба.... щеше да е по-полезно от “Сорт Горила”.....фирмата ще е ма някое мале момче
 • Да бе
  Отговор
  6 06:10  09.11.18

  До коментар #3 от "КОСТИНБРОД Е БАЗА НА ЛИДЛ":

  Лидл в Костинброд? Ти не си добре. Там има Тмаркет а отскоро и Била

Напиши коментар:


Публикувай