2 677 3

Във ВМА извадиха 18-килограмов тумор (СНИМКИ)

50-годишната пациентка е в стабилно състояние под лекарско наблюдение

Снимки: ВМА
Снимки: ВМА
Константин Карагьозов

Осемнадесеткилограмов тумор от корема на 50-годишна жена отстраниха специалистите от Клиниката по ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология на Военномедицинска академия.

Операцията на пациентката с клинични и образни данни за гигантски интраперитонеален тумор е извършена от екипа на началника на ВМА бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Туморната формация е с размери 45/40/15 см. и общо тегло 18 кг. Това е личен рекорд на клиниката за големина на премахната туморна формация, съобщиха от здравното заведение.

За пациентката това е втора подобна оперативна интервенция, като предходната е била през 2009 г. Тогава е изваден тумор с тегло около 6,5 кг.

За осъществяването ѝ в предоперативния период са били извършени обстойни изследвания и детайлна предоперативна подготовка от страна на хирургичния и анестезиологичния екип.

С оглед запазване на бъбречната функция се е наложила и намесата на урологичния екип на професор Илия Салтиров.

В момента пациентката е стабилна и под активно наблюдение в клиниката.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Случаен
  Отговор
  1 18:55  07.11.18
  Браво на лекарите и екипа оперирал тази жена !! Ужас...огромно нещо , тежащ колкото 5 новородени бебета по 3.600 кг! !! Как тази жена не е отишла много по рано да види защо този корем расте. ....кошмарно нещо , дано да живее вече спокойно и нормално!
 • Герб
  Отговор
  2 19:15  07.11.18
  Той тумора е 30годишен.
 • . . . . .
  Отговор
  3 06:35  09.11.18
  Опазил ни Господ !!!!

Напиши коментар:


Публикувай