1 819 4

Нарушения в болницата във Видин допринесли за смъртта на човек

Открития при проверката, разпоредена от здравния министър Кирил Ананиев

Нарушения в болницата във Видин допринесли за смъртта на човек
Снимка: БТА
Константин Карагьозов

Видинската болница „Света Петка” е допуснала нарушения при оказването на спешна помощ на пациент на хемодиализа в спешното отделение. Това установи проверката, разпоредена от здравния министър Кирил Ананиев по повод смъртта на 50-годишен пациент и възникнала авария на водоочистващата инсталацията за хемодиализа, съобщиха от министерството.

Предстои образуването на административно-наказателни производства на дежурния в отделение „Спешна медицина“ и на консултиращия кардиолог в лечебното заведение. Цялата документация ще бъде предоставена на Районната прокуратура във Видин.

Пациентът К. М. е провеждал хемодиализно лечение в периода от 2014 до началото на 2017 г. в диализен център „Екзарх Антим“ в града, а от февруари 2017 г. лечението се провежда в Отделението по нефрология и диализно лечение на МБАЛ „Св. Петка“. Пациентът е имал множество заболявания, сред които терминална хронична бъбречна недостатъчност, хипертонична нефропатия, дисметаболитен синдром, вторична ренална анемия, ИБС – състояние след стентиране.

На 1 октомври пациентът е подлежал на планова хемодиализна процедура – втора смяна. По данни на медицинския персонал, той не се е явил, а е съобщил, че „ще пропусне и ще дойде за третата смяна“. Поради настъпилата авария пропуска процедурата. На другия ден в телефонен разговор е заявил, че на 3 октомври ще отиде със собствен транспорт до Монтана, за да продължи там диализното си лечение.

В същия ден в Центъра за спешна медицинска помощ постъпва повикване от К. М. с оплаквания от задух и прилошаване. Екипът е пристигнал на адреса за 5 минути, а 10 минути по-късно пациентът е транспортиран до Спешно отделение. Извършена е рентгенография, която доказва „белодробен оток“. В хода на лечението е проведена консултация и с кардиолог. Въпреки реанимационните действия, в 8.40 ч. е регистрирана смъртта на пациента.

Проверяващите са констатирали, че в приложената документация няма информация за назначени и проведени параклинични изследвания, с което са нарушени различни текстове от Закона за здравето и Медицинския стандарт „Спешна медицина”. Тоест, дежурният лекар, извършил прегледа, не е назначил и не са извършени клинико-лабораторни изследвания на пациент в спешно състояние.

Проверката е установила, че инсталацията за омекотяване на водата, използвана в процеса на хемодиализа в МБАЛ „Св. Петка“, е аварирала заради високо налягане след отстраняване на проблем с магистрален водопровод. Това е наложило спешното изключване на пациентите от процедурата. До отстраняване на аварията е изключен дейонизиращият цилиндър от системата, което е позволило до подмяната на авариралата част диализата да бъде извършвана с пречистена, но неомекотена вода.

Своевременно е била създадена организация за транспортирането на пациентите до Лом и Монтана по график.

Във вторник, 9 октомври, работата на отделението е била възстановена.

България

Подкрепете ФАКТИ!
Купете си тениската на свободата!

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Болницата е мястото където
  Отговор
  1 18:40  07.11.18
  Легално се трепат хора. Нещо както " Родопа " не за месо а за утрепани легално и безотговорно хора ! Доктор Кръстю Каменов лекува всички, царство им небестно !
 • Равносметка
  Отговор
  2 18:45  07.11.18
  Колкото повече хора вкаменени - толкоз повече бюджетни социални пари и пенсии спестени. Затова доктор Кръстьо Каменов е на почит и уважение от нашето административно управление.
 • Не съгласните със минусите
  Отговор
  3 00:47  08.11.18
  Не е бил в болница, затова рипа като необязден. Там като видиш ще видиш. Запомни това , наивнико.
 • ддгдф
  Отговор
  4 11:20  08.11.18
  закривайте я тази болница вече,полза от нея никаква няма.....там работят страшно неуки хора

Напиши коментар:


Публикувай