3 159 27

Цацаров поиска имунитета на шестима депутати

Елена Йончева и Веселин Марешки са в "черния списък"

Цацаров поиска имунитета на шестима депутати
Константин Карагьозов

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на шестима народни представители от три парламентарни групи на "БСП за България", "Воля" и ГЕРБ. Това са Георги Михайлов и Елена Йончева от левицата, лидерът на "Воля" и заместник-председател на парламента Веселин Марешки и съпартийците му Кръстина Таскова и Пламен Христов и на депутата от ГЕРБ Борис Кърчев.

Агенция "Фокус" предаде, че депутатите от БСП Елена Йончева и Георги Михайлов вече са се отказали от имунитетите си.

Исканията касаят разрешение за възбуждане на наказателно производство, на основание чл. 70 ал. 1 от Конституцията на Република България, по отношение на:

- Георги Михайлов, народен представител от ПГ „БСП за България“, за престъпления по чл. 219 ал. 3 вр. ал. 1 НК /умишлена безстопанственост/ и по чл. 220 ал. 1 вр. чл. 26 ал. 1 НК /сключване на неизгодни договори/. В СГП са постъпили материали от извършена проверка от отдел „Икономическа полиция“ на СДВР, с предложение за образуване на досъдебно производство. От тях, както и от приложените договори за доставка на медикаменти и консумативи, е видно, че към 31.05.2018 г. задълженията на Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания- София /СБАЛХЗ ЕАД/ към всички доставчици са в общ размер на 24 359 808 лв. В хода на проверката от служителите на СДВР е установено, че за периода 07.05.2015 г. – 19.04.2017 г. директор на болницата и управител на търговското дружество е бил Георги Михайлов, като в това качество той е сключил преобладаващата част от договорите, последица от които е посоченото финансово състояние на лечебното заведение.

- Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов, народни представители от ПГ на ПП „Воля“. Спрямо тях, по досъдебно производство, започнало в ОП Варна, са повдигнати и предявени обвинения за престъпления по чл. 213а ал. 2 т. 4 вр. ал. 1 вр. чл. 26 ал. 1 НК /изнудване/. По предявено предно искане на главния прокурор, всеки от тримата народни представители е изразил писменото си съгласие за снемане на имунитет, съобразно чл. 70 ал. 2 от Конституцията. Понастоящем делото е прието по компетентност от Специализираната прокуратура, като наблюдаващият прокурор, с оглед събраните доказателства, е приел, че са налице основания за привличане към наказателна отговорност на Веселин Марешки, Кръстина Тодорова и Пламен Христов и за престъпление по чл. 321 ал. 6 НК /сговаряне на извършване на престъпления, чрез които се цели да се набави имотна облага/. Даденото вече съгласие от народните представители не включва и обвинението за това престъпление. Според тълкуването в Решение № 10 от 27.07.1992 г. по к. д. № 13/92 г. на Конституционния съд на Република България е необходимо повторно сезиране на парламента. Обвиненията касаят дейност на Веселин Марешки като съдружник и управител на „Фармнет“ ООД – Варна, а на Кръстина Таскова и Пламен Христов като регионални мениджъри, свързана с отправени заплахи за увреждане на имуществото към собственици на аптеки, с цел те да бъдат принудени да поемат имуществени задължения – да закупуват лекарства и лекарствени средства само от „Фармнет“ ООД, при неизгодни за тях условия /по-високи цени спрямо другите доставчици/.

- Борис Кърчев, народен представител от ПП „ГЕРБ“, за престъпления по чл. 255 ал. 3 вр. ал. 1 т. 2, т. 6 и т. 7 НК /избягване на установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери/. В резултат на подадени сигнали от гражданин и НПО е започнала проверка, която е установила достатъчно данни за извършено от Борис Кърчев данъчно престъпление - затова, че през месеците юни – юли 2015 г. в гр. Стара Загора, като управляващ „Би Би Си Кейбъл“ ООД избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 320 000 лева ДДС, като потвърдил неистина в подадена Справка - декларация по ЗДДС и използвал документи с невярно съдържание – отчетни регистри и данъчни фактури и приспаднал неследващ се данъчен кредит. В хода на проверките е установено използването на сходна практика за избягване, установяване и плащане на данъчни задължения в особено големи размери и от „КТВ“ ООД. Управляващ съдружник в дружеството от създаването му на 24.03.2005 г. до 24.08.2016 г. е бил Борис Кърчев.

- Елена Йончева, народен представител от ПГ „БСП за България“, за престъпление по чл. 253 ал. 5 вр. ал. 1 НК /изпиране на пари в особено големи размери/. Въз основа на постъпил сигнал от народни представители и след извършена проверка, в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за такова престъпление – за извършени финансови операции с парични средства, присвоени от „КТБ“ АД /в несъстоятелност/ и са прикривани чрез офшорна компания – „Далий Трейдинг Лимитид“ действителните права върху парични средства на „КТБ“ АД /в несъстоятелност/ в особено големи размери, за които се знае или предполага, че са придобити чрез престъпление по чл. 203 НК и случаят е особено тежък. В хода на разследването е установено, че на 17.04.2012 г., на основание чл. 113 от Търговския закон, едноличният собственик на капитала на „Авторска телевизия“ ЕООД Елена Йончева е взела решение представляваното от нея търговско дружество да учреди съвместно с офшорна компания „Далий Трейдинг Лимитид“ /дружество, регистрирано на 09.02.2011 г., съгласно действащите нормативни актове на територията на Британски Вирджински острови/ юридическо лице с правно организационна форма – дружество с ограничена отговорност и с наименование „Офроуд“ ООД. На 20.04.2012 г., представляващите „Далий Трейдинг Лимитид“ също са взели решение за учредяване на това съвместно дружество с „Авторска телевизия“ ЕООД. В решенията на управителните органи на двете търговски дружества е посочен размера на капитала на новосформираното „Офроуд“ ООД – 10 000 лева, разпределен в 100 дружествени дяла, всеки един с номинална стойност 100 лева. Всеки от учредителите /„Авторска телевизия“ ЕООД и „Далий Трейдинг Лимитид“/, при разпределението на капитала записва по 50 дружествени дяла /по 50 %/, с обща номинална стойност в размер на по 5000 лева. Вноските в капитала са разпределени, както следва:

- съдружникът „Авторска телевизия“ ЕООД, срещу записаните 50 дружествени дяла, се задължава да извърши парична вноска в размер на 5000 лева.;

- съдружникът „Далий Трейдинг Лимитид“, срещу записаните 50 дружествени дяла се задължава да извърши парична вноска в размер на 315 000 лева, от които 310 000 лева /разликата между общата сума на паричната вноска и общата номинална стойност на записаните дружествени дялове/ да бъдат отнесени във фонд „Резервен“ на „Офроуд“ ООД. „Далий Трейдинг Лимитид“ се е задължило след учредяване на „Офроуд“ ООД в Търговския регистър на Република България да направи и допълнителна парична вноска в „Офроуд“ ООД в размер на 250 000 евро или тяхната левова равностойност в срок от 1 година, при годишна лихва 5 %.

Учредителното събрание е проведено на 23.04.2012 г., като за управител и представляващ на новоучреденото търговско дружество „Офроуд“ ООД е избрана Елена Николова Йончева. В това си качество, тя е сключила с „КТБ“ АД Рамков договор за платежни услуги за ЮЛ и ЕТ. Определена е като единствено лице, което има право да се разпорежда със сумите по сметките на „Офроуд“ ООД. На 20.06.2012 г. и 22.06.2012 г. по разплащателната сметка на „Офроуд“ ООД са постъпили договорените суми, включително и валутен превод в евро от „Далий Трейдинг Лимитид“. Предстоят множество действия по разследването, свързани с установяване на начина на разпореждане с тези средства, както и спазване на разпоредбите на данъчното законодателство.

Исканията на главния прокурор касаят разрешение за възбуждане на наказателно производство срещу всеки от народните представители и извършване на действия по разследването, засягащи правата им, както и привличане като обвиняем, при наличие на предпоставките за това, съобразно НПК. Съобразно чл. 31ал. 3 от Конституцията,обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ryty
  Отговор
  1 11:47  08.11.18
  Любимият шопар
 • Анонимос
  Отговор
  2 11:51  08.11.18
  А на Добрев ХАСКОВЛИЯТА, Теменужка Петкова,Московски кога ще поиска имунитета? Какво стана с тефтра на Красьо Черния? Елена не е удобна след разкритияъа за оградата и къщаъа в Барселона! А на Каракачановкогаще поиска имунитета?

  Коментиран от #9

 • Главата не е за украса
  Отговор
  3 11:53  08.11.18
  Прах в очите на избирателите и наивниците. Гарван гарваново око не вади. Идват избори... Симулира се дейност.
 • боцмана
  Отговор
  4 11:55  08.11.18
  От къде накъде най големите хайдуци ще имат имунитет? Като са депутати да не би да са богове , да си отговарят за делата на общо основание. Ще го видим Цацаров какво ще направи ако им отнемат имунитета. Досега няма никой от бивши и настоящи управници осъдени и на топло в "Пандиз палас"

 • У лево е Крим
  Отговор
  5 11:56  08.11.18
  Как пък така хидроинженерът на републиката, а от скоро и енергетик не попадна в групичката?
 • Guðmundsson
  Отговор
  6 12:00  08.11.18
  Ай тук няма си кривия душата. На 240 депутата трябва да се иска имунитета. И защо изобщо и е имунитет?
 • ооооооо
  Отговор
  7 12:00  08.11.18
  само на 6 ли?
 • Робот
  Отговор
  8 12:09  08.11.18
  Какъв красив врат!

  Коментиран от #14

 • Ееее
  Отговор
  9 12:22  08.11.18

  До коментар #2 от "Анонимос":

  Когато и на ТЕХНОИМПЕКСОВА , С.СТАНИШЕВ, Ж. ВИДЕНОВ И ОЩЕ МНОГО ЗНАЙНИ И НЕЗНАЙНИ КОМУНИСТИЧЕСКИ МАФИОТИ , УНИЩОЖАВАЙКИ БЪЛГАРИЯ 89год. НАТРУПАЛИ НЕСМЕТНИ БОГАТСТВА, И СЪЗДАЛИ МАФИОТСКИТЕ СТРУКТУРИ ДА ГИ ОХРАНЯВАТ !

  Коментиран от #17

 • Стефан
  Отговор
  10 12:25  08.11.18
  Каквото. му. наредят. това. прави ИДВАТ. ИДВАТ. ИЗБОРИ
 • анонимен
  Отговор
  11 12:25  08.11.18
  Човека е преценил съгласно законите, но тя коя е?
 • Патриот
  Отговор
  12 12:26  08.11.18
  А на Любителя на суджуците и филето Елена(дето ги яде с тонове), покровителят на наркотрафика в България Н.В.Б.М.Б. кога?
 • арогантен
  Отговор
  13 12:26  08.11.18
  Прах в очите, точно преди изборите. Онова куку , външната министърка беше в Щатите, и и дръпнаха ушите, и започнаха да имитират дейност. Марешки има заведено дело още преди изборите, но чак сега го хвърлиха на вълците.
 • мЪрмот
  Отговор
  14 12:27  08.11.18

  До коментар #8 от "Робот":

  Това е Шия гн .Робот .
 • chetin
  Отговор
  15 12:29  08.11.18
  tryava da razsledvat ZOMBİTO SİDEROV TIPATA KORNELİYA İ DPS VSİCHKİTE
 • Ставри
  Отговор
  16 12:30  08.11.18
  Пловдивската свиня пази анала на тлъстия русенски влах.
 • 999
  Отговор
  17 12:39  08.11.18

  До коментар #9 от "Ееее":

  Не знам за теб, ама аз съм свидетел на прехода. Кражбите започнаха основно при Иван Костов след 89 година. А голямото пране на пари започна при Царя.
 • Bahti
  Отговор
  18 12:40  08.11.18
  Аз не искам. Изисквам 240 глави на кол.
 • Щерю Калкана
  Отговор
  19 12:48  08.11.18
  А ве на мен ли ми се струва или .................. а ве Цацата много угоен ми се вижда ?

  Коментиран от #23

 • долу бкп
  Отговор
  20 12:56  08.11.18
  Ясно е, че е избирателно, НО е все пак по добре от НИЩО! Нали така, другари?
 • 21 13:52  08.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор

 • ВМРО
  Отговор
  22 14:01  08.11.18
  Да продадем България!
 • Кикимора
  Отговор
  23 14:01  08.11.18

  До коментар #19 от "Щерю Калкана":

  Прав си и не си само ти! Но Коледа идва , време му е вече!
 • Льо ДжендерПушилкаа
  Отговор
  24 14:14  08.11.18
  Пушилка!Знаем кой ще плаща накрая обезщетенията на тия хиени!
 • мнение
  Отговор
  25 14:18  08.11.18
  Избирателно е. Не може да ме убеди в справедливостта си и професионализма си. Не може да ме убеди, че определени хора с чадъри не ги закача. Нечистоплътна история е това, т.е. усещам Цветанов и Борисов зад тази кампания.Елена Йончева поиска независима експертиза на пътищата и гербаджиите се уплашиха.

  Коментиран от #26

 • .....
  Отговор
  26 15:40  08.11.18

  До коментар #25 от "мнение":

  Точно! Както е точно и, че точно днес “извънредно” го съобщават ТОЧНО, когато в медиите излезе как ще правят автомобилите субекти на правото, носещи си вината и наказанието с тях, само и само да ограбят още от народа и да затвърдят богатството на олигарсите. Но всичко е точно.
 • ДеДо ПоП
  Отговор
  27 19:49  08.11.18
  Вземи имунитета на вси4ките Дупетати и министри.

Напиши коментар:


Публикувай