1 095 19

Кралев: Спортните съоръжения на Витоша ще останат за столичани и след Олимпиадата

Несъответствията в законодателството са пречка пред домакинството ни на Зимните младежки олимпийски игри

Кралев: Спортните съоръжения на Витоша ще останат за столичани и след Олимпиадата
Венцислав Михайлов

Имаме съвсем реални шансове да получим домакинство на Зимните младежки олимпийски игри през 2024 година. Това каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин“. Той коментира, че ако не бъде създадена възможност да се сменят лифтовите съоръжения на Витоша, България няма да кандидатства за домакинство на Олимпиадата. „Спортните съоръжения на Витоша ще останат в наследство за столичани, за да могат всеки ден да ходят на планината и да използват лифта“, каза Кралев.

„В момента водим срещи с експертите в Лозана, за да се установи какви са нашите ангажименти и кои дисциплини ще приемаме, ако спечелим домакинството“, каза той. Кралев заяви, че младежките олимпийски игри не са като основните Олимпийски игри, където всички дисциплини са задължителни.

Красен Кралев бе категоричен, че не може да се коментира, че предлаганите изменения в Плана за управление на Витоша ще премахнат ограниченията във всички зони на планината. Кралев обясни, че Министерство на младежта и спорта (ММС) е изпратило иницииращо писмо до МОСВ, на база на заключенията на работната група. В писмото се казва, че трябва несъответствията в Закона за устройство на територията (ЗУТ) и Плана за управление на Витоша да бъдат премахнати, за да могат да се изградят стълбове за лифтови съоръжения. Спортният министър коментира, че целта на създадената междуведомствена работна група е била да се види къде са проблемите. Проблемът с действащия План за управление на парк Витоша е, че разрешава подмяна на лифтове, единствено, ако новите съоръжения имат точно същите параметри като старите. Според ЗУТ, за да се смени бетонирания стълб, трябва разрешение за строеж. В същото време Планът забранява строителство. Експертите на Столична община са достигнали до същото заключение – че без промяна в Плана за управление, няма как да бъдат модернизирани съоръженията.

Министър Кралев бе категоричен, че Витоша не може да се сравнява с Пирин или с Боровец. На въпрос на Антон Хекимян как така е подменен лифтът на Мартинови поляни на Боровец, а на Витоша не може, Кралев отговори: „Боровец не е природен парк. Там няма план за управление, който да забранява строителството. Земята не е публична държавна собственост, процедурите са много по-леки. Тук имаме друг режим“. Красен Кралев призова проблемите около Пирин да не се прехвърлят на Витоша, защото се получава изкривяване на информацията.

Според него основната задача на институциите е да убедят хората, че няма да има злоупотреби. „Цялата процедура е ангажимент на МОСВ. След официалното искане за промяна от ММС, МОСВ трябва да свика висш екологичен съвет, който да обсъди предложените промени. След това се прави инвестиционен проект, който също се одобрява. Окончателните промени в Плана трябва да бъдат утвърдени с решение на Министерски съвет. Не може просто на някого да му хрумне и да започне да строи. Има много инстанции, през които трябва да се мине“, коментира още Красен Кралев.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Планинар
  Отговор
  1 12:19  08.11.18
  Само за столичани ли бе Кралев? Ми да оставим морето само за Варненци и Бургазлии!
 • Кълвач
  Отговор
  2 12:21  08.11.18
  Много им се краде от големи първенства! Не им стигат сегашните строежи!
 • Много инстанции
  Отговор
  3 12:29  08.11.18
  Много баби, келаво детето! Хиляди безделници, на бюджетна издръжка!
 • Зайко Байко многознайко
  Отговор
  4 12:35  08.11.18
  Дайте мунхапчета ибгобвърнете в реалноста. Фючърсни надежди за още по-големи кражби.

 • Добре де
  Отговор
  5 12:44  08.11.18
  Защо не си вземе общината Виъоша от престъпника Цеко и ПИБ и не развива ски спорта под своя опека??? Защо да си даваме планините на престъпници??? Кой е толкова наивен, че да вярва на измамници и то доказани!!!
 • У лево е Крим
  Отговор
  6 13:08  08.11.18
  Вчера влязох в страницата на ГЕРБ, които мразя от дъното на душата си. И понеже ги мразя алармирам за всичко, което считам за нередно. Та снимал се Кралев с още 10тина пущиняци на една спортна площадка, която видимо не струва повече от 2000лв. Само че на същата тази страница пише, че площадката струва 20 000лв.!

  Коментиран от #10

 • ГосТ
  Отговор
  7 13:27  08.11.18
  "Зимните младежки олимпийски игри през 2024 година" 😆 къде си беее.Нема ли и председателят на БФС (б. фед.ски) да каже нещо по въпроса 🤮 е..ти държавата 🤮🤮🤮
 • Калин
  Отговор
  8 13:30  08.11.18
  Славни времена настъпват за Витоша, София и България, ако се доберем до олимпиада и световно по футбол..аз съм аll in за тази идея
 • Учуден
  Отговор
  9 13:31  08.11.18
  Кралев ли си Крадлев ли си ма свали ги тия розови очила бе човек кой ще ти даде световно по футбол
 • ГосТ
  Отговор
  10 13:33  08.11.18

  До коментар #6 от "У лево е Крим":

  Председателят на БФС (цеко),взе от държавата (както прави обикновено),2 млн лв за състезанието по бордър крос преди време. Въпросът е че за тези пари трасето беше най късото от всички стартове до сега....

  Коментиран от #12

 • 12345
  Отговор
  11 14:06  08.11.18
  Искам някой "зелен", еко да ми обясни как скиорите да се "радват" на планината и да я посещават, като съоръженията са пред разпад? Нали за да се развива туризма, трябва да се изгради съответната инфраструктура? Как австрийци, французи, швейцарци строят лифтове, влекове и писти, а ние не можем, защото ще съсипем природата?
 • У лево е Крим
  Отговор
  12 14:30  08.11.18

  До коментар #10 от "ГосТ":

  Аз съм убеден, че където и да "бръкнем" в тази обществени поръчки, то няма да има нито една, която да не е компрометирана.
 • Яна
  Отговор
  13 15:00  08.11.18
  Разбира се, че ще останат. И ще берем плодовете от това домакинство години наред. Ще бъде страхотно, ако нещата се случат. Най-после ще е нещо хубаво в тая изстрадала държава.

  Коментиран от #14

 • was
  Отговор
  14 16:17  08.11.18

  До коментар #13 от "Яна":

  Обичам родната си София и ще се радвам това да се случи!
 • Ния
  Отговор
  15 20:28  08.11.18
  София има нужда от нови зимни съоръжения. Особено лифтове
 • Петър
  Отговор
  16 20:38  08.11.18
  Не мога да разбера как може да има хора, които не искат нови лифтове и искат да сме все на опашката.
 • карате
  Отговор
  17 21:45  08.11.18
  като се изградят с нара от суверена за кого да останат бе дебелак.
 • ГосТ
  Отговор
  18 05:00  09.11.18
  Нови лифтове,на мястото на старите и точка. Тея дето не мое да се закрепват даже на влек,нямат място в планината. Толко е просто бе ! Кви младежки олимпиади,кви 5лв ? Хотелчета и лифтчета на стената? Китайците бате,са затворили половината Хималаи за туризъм. Евала! Е това харесвам на комунизма,за туристите ХОЙ!
 • Чичо АДИ
  Отговор
  19 12:04  10.11.18
  Еййй тарикатщината на Тиквеният бостан няма граници ,печелим за олимпиадата да речем и се започва " инвестиционна " програма та нема до къде сеч на дървета заравняване на поляни строежи на хотели .КОЙ БЕ ТИКВИ кой ще ги прави тези неща щяло да остане за Българите да ама не това да не е по Татово време всичко държавно .Нали пак ще има "ДЖИ-ПИ" "ТРЕЙС" и подобни знайни и незнайни ще се препродават поръчките с 20% комисионна ще се направят нови "Фирми" с по 3 човека ще има подизпълнители и лапане .После ВСИЧКО ще остане за ТЯХ и ще "почивате " за по 70 евра на вечер .ТИЯ СЕ ПОДИГРАВАТ !!! Егати дебелоочието

Напиши коментар:


Публикувай