982 2

Постановлението за Агенция за пътна безопасност е за обществено обсъждане

Предстои да бъде извършен задълбочен анализ с оглед хоризонталния характер на политиката за пътна безопасност

Постановлението за Агенция за пътна безопасност е за обществено обсъждане
Снимката е илюстративна
Светослава Ингилизова

Постановлението за създаване на Държавна агенция за пътна безопасност е публикувано за обществено обсъждане на страницата за обществени консултации. Вижте тук

Основната цел на Националната стратегия за подобряване на безопасността на движението по пътищата на Република България за периода 2011-2020 г. е значително намаляване на броя на загиналите и ранените при пътнотранспортни произшествия.

Държавната агенция за пътна безопасност към Администрацията на Министерския съвет ще разработва, координира и контролира провеждането на политиката по пътна безопасност в България, като се предвижда да поеме част от контролните функции на различните институции, между които е споделена отговорността за пътната безопасност към настоящия момент. Специализираното звено ще събира обективни данни и ще осъществява постоянен мониторинг на постигнатите резултати и ефективността на предприетите мерки, като наред с това ще организира и провежда научноизследователска дейност, информационни и образователни кампании, както и ще извършва консултации с гражданското общество, бизнеса, академичните и научни среди.

Предстои да бъде извършен задълбочен анализ с оглед хоризонталния характер на политиката за пътна безопасност и обществената й значимост преди да се пристъпи към промени в законодателството.

Със създаването на агенцията се цели отстраняване на основните недостатъци на досегашния модел на провеждане на политиката по пътна безопасност, а именно недостатъчно взаимодействие и координация между институциите, недостатъчна синхронизация на данните и липса на системен анализ на причините за пътнотранспортните произшествия и ефекта от въведените мерки, недостатъчно взаимодействие с обществото, бизнеса и научните среди.

Структурирането на агенцията ще бъде извършено с компенсирани промени в рамките на общата численост на администрацията.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • боцмана
  Отговор
  1 15:10  08.11.18
  Много добре ни е ясно какво се цели със създаването на тази агенция , нови хрантутници на държавната ясла.
 • Миризлив Пор
  Отговор
  2 21:29  08.11.18
  Лелеее пак поредната агенция с държавен бюджет, привилегии като държавни служители, пак нищо няма да работят и работно време от 8 до 16, 30 дена платен отпуск, държавата ти поема осигуровките и куп други привилегии. Ако може един въпрос - къде да си подам молбата за да ме вземете ???

Напиши коментар:


Публикувай