Last news in Fakti

8 Ноември, 2018 15:58 6 261 11

По ръба на бръснача избират повелителите на подслушването

  • подслушване-
  • бюро-
  • пламен иванов

Четирима от тях са сегашните членове на бюрото

По ръба на бръснача избират повелителите на подслушването - 1
Снимка: Shutterstock.com

По ръба на бръснача на закона депутатите ще попълнят състава на Бюрото за контрол на разузнавателните средства.

Пламен Колев Иванов е предложен от партията на Веселин Марешки ВОЛЯ за член на Бюрото за контрол на СРС. Интересното е, че той обаче е служител на ДАНС.

Формално той има необходимия стаж да влезе в Бюрото за контрол на СРС-та. Въпросът е, доколкото като служител на ДАНС, Пламен Иванов безпристрастно ще се грижи за правата на гражданите, а няма да изпълнява поръчки.

Държавна агенция „Национална сигурност” е специализиран орган за контраразузнаване и сигурност, чиято основна мисия е разкриване, предотвратяване, пресичане и неутрализиране на заплахите за националната сигурност.

Агенцията е създадена, за да осигури ненамеса във вътрешните работи на българската държава от страна на външни фактори, да предоставя необходимата информация на висшите органи на държавна власт за провеждане на политиката по националната сигурност и вземане на решения в съответствие с националните интереси.

В изпълнение на законовите си функции ДАНС работи с целия инструментариум от оперативноиздирвателни методи и средства, се посочва на сайта на службата.

Всеизвестен факт е, че специалните служби по света се изкушават да прекрачват закона. В същото време гражданското общество изработва механизми, за да се противопостави на безконтролното подслушване и следене.

За целта беше създадено Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства като е независим държавен орган, който осъществява наблюдение на процедурите по разрешаване, прилагане и използване на специалните разузнавателни средства.

По тази причина издигането от ВОЛЯ на Пламен Иванов повдига редица въпроси. Основният е доколко един служител на ДАНС ще може безпристрастно да контролира не само бившата си служба, но и други органи да не се изкушават да подслушват или следят незаконно гражданите.

В интерес на истината трябва да признаем, че самата ДАНС има разписани ясни правила за избягването на конфликта на интереси, но и ясни ограничения за намеса на нейни служители в политическия живот.

По тази причина кандидатурата на Воля се движи по „острието на бръснача“.

В момента е известно, че четирима от тях са сегашните членове на бюрото, номинирани за втори мандат от същите политически сили. Това са – председателят Бойко Рашков и Илия Ганев, посочени от БСП, Огнян Атанасов, номинация на ГЕРБ, и Огнян Стоичков – еднолична кандидатура на лидера на "Атака" Волен Сидеров. ДПС предлага Илко Желязков.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Руси от Русе

    17 0 Отговор
    Все едно, ако е бил цял живот неутрален, не може изведнъж да изпълнява поръчки. Само ми посочетр един, в който и да е държавен стълб... Схемите са във всяка държава, разликата е, че ние сме нация с доказани предателсва в историята си. Всяка епоха.
  • 3 Микро-фон

    12 2 Отговор
    Това бюро следи само държавата.А хилядите частници които го правят без контрол включително медии и телекомуникационни компании
  • 4 Будалата

    7 4 Отговор
    Най подходящ е човека на ГЕРБ голямата ОТВЕРКА.
  • 5 Antymediator

    10 1 Отговор
    Практиката по света е на такива позиции да се слагат цивилни, които не са обвързани със службите.
    Сега едно ченге ще следи и контролира другите ченгета.
    Как ще стане тази работа....?!
    Да сте чули и видял и някой полицай или катаджия да е осъден, изгонен от системата, лишен от от правото да упражнява професията....?!
    Някой от Панагюрище да познава Иванчо от КАТ, продавал плочки, ама станал катаджия, не може да се подпише ама тормози хората, плащаме му заплатата и му даваме бонуси.....
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ПОЛИЦАЙ

    5 0 Отговор
    Цветанов е корифей на подслушването .Който и да е друг пак той ще диктува реда и правилата на играта .
  • 8 бай Коста

    6 0 Отговор
    още от Турско време се е знаело ,че Българите са предатели и доносници ,, затова сме теглили 500 години робство

    Коментиран от #9

  • 9 884

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "бай Коста":

    Всички ли в Османската империя са били предатели, та се измъкнаха почти едновременно. Ако австрийците и унгарците не бяха спрели османлиите под Виена и те щяхя да са народ с предатели. Така ли е според логиката, която разви ?
  • 10 Кирил

    3 0 Отговор
    Интересно след като има толкова служби и се харчат сумати средства как обраха КТБ то.Раз ни мутрагени се разкарват необезпокоявани от никой.Немогат или не искат да върнат Ц.Василев в България. Пари за деца инвалиди няма но за охрана на Доган има.
  • 11 ппх

    1 1 Отговор
    Ами то всички такива комисии са в ръцете на бивши депутати от БСП , комисиято по досиетата също ,председател - бивш депутат от БСП. БСП това са ваши кадри, кво праим.Вие създадохте тези комиси и особено вредната за държавата комисия по досиетата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове