900 2

София: От Чепеларе протестират срещу закриването на местната прокуратура

Звуци на родопска музика и гайди пред Висшия съдебен съвет

София: От Чепеларе протестират срещу закриването на местната прокуратура
Константин Карагьозов

Жители на Чепеларе протестират в София срещу решението за закриване на Районната прокуратура в града. След като два пъти те блокираха пътища в района, днес са пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) под звуците на родопска музика и гайди. Във ВСС обаче малцина са съдебните кадровици и няма индикация, че някой от тях ще се срещне с протестиращите.

Хората излизат срещу решението от 1-ви януари догодина районните прокуратури в Чепеларе и в 10 други града, в които обаче протести няма, да бъдат закрити и да станат териториални отделения към най близките окръжни градове. Според тях така ще бъде блокиран туризмът в Чепеларе и питат какво още държавата възнамерява да закрие. Притеснението им е, че тази „реформа“ ще доведе и до намаляване на броя на съдиите, на полицаите в града. Те искат решението да бъде отменено, като е подадена и жалба във ВАС, откъдето все още няма реакция. Дори тази реформа да стане факт от догодина, те смятат да продължат с протестите си, дори да стигнат до Брюксел.

На два пъти хората от Чепеларе протестираха срещу закриването на прокуратурата в града с временни блокади на главния път Смолян - Пловдив.

Според решението на Висшия съдебен съвет ефективното изпълнение на работата на прокуратурата ще бъде гарантирано чрез адекватно разпределение на натовареността и оптимално използване на ресурсите.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ха ха
  Отговор
  1 18:17  09.11.18
  жители на Чепеларе и хората от Чепеларе са две различни неща.Нека г-н Карагьозов да не бърка интересите.
 • ЙКЪ
  Отговор
  2 19:55  09.11.18
  В колко още малки градчета със затихващи функции има прокуратура с 2-3 прокурори и още толкова съдии плюс един куп администрация плюс на всеки кабинет климатик, плюс добри заплати и бонуси. Там където има нужда, престъпност, преписки ДА, но за 10 - 20 преписки да се държи такава администрация не е ефективно.

Напиши коментар:


Публикувай