1 186 8

2019 г. 32 млн. лева за партиите

Сумата от 11 лева за спечелен глас остава и за догодина

2019 г. 32 млн. лева за партиите
Венцислав Михайлов

Партийните субсидии няма да се променят догодина. Парламентарните партии ще получат над 30 милиона лева от бюджета и през 2019 г.

След като финансовата рамка за догодина мина на първо четене, вече е ясно, че субсидиите остават по 11 лева за спечелен глас.

Така ГЕРБ ще получи 12,5 млн., БСП – 10,5 млн., ДПС и „Обединените патриоти” - по 3,5 млн., а „Воля” – 1,6 млн. Общо сумата е близо 32 милиона лева. Опозицията не е съгласна.

„Размерът на субсидиите наистина дразни хората и представляват безобразен цинизъм за едно общество, което е изключително чувствително по тази тема”, каза Александър Симов от БСП. Предложението на левицата е за 5 лева на глас, припомня бТВ.

Според управляващите обаче това е популизъм и затова идеята е неприемлива.

„Тези, които казват, че субсидиите трябва да се премахнат, просто ще обслужат интереси на едрия капитал, който в един момент ще се сдобие с партии”, коментира Тома Биков от ГЕРБ.

Аргументите на властта са, че е по-добре партиите да взимат пари от бюджета, отколкото от частни икономически структури, на които да връщат жеста

„Политическите партии в България трябва да имат легално финансиране за сметка на бюджета, за да са максимално възможно независими от външно влияние, особено финансова зависимост”, подчерта министърът на финансите Владислав Горанов.

Според Горанов второто четене на бюджета ще е до края на месеца.

България

Още по темата

 • Комичната случка с партийните субсидии

  Комичната случка с партийните субсидии

  С интерес наблюдавам днешната комична сценка, в която партиите отново извадиха дъвката с партийните субсидии. Идват избори и фалшът и приказките за ...
  11.11.2018
  5 160
  30

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • curse
  Отговор
  1 19:51  09.11.18
  Лапачи! Go to hell!
 • Гост
  Отговор
  2 19:58  09.11.18
  Да купуват близките им свещи.
 • 123
  Отговор
  3 20:15  09.11.18
  И въобще защо има субсидии ?Т.е за които и да гласуваш, каквито и да са резултатите от изборите, все тая. Плащаш данъци, и задължително част от тях заминават за тези паразити.Тези многоцветни гадове да се спонсорират с членски внос.Ние нормалните българи не трябва да изхранваме тези партии + ромейте избиратели.
 • Varhat
  Отговор
  4 21:54  09.11.18
  Недеи да намесваш сънародниците,те и без това които и да дойдат на власт пак ще крадат.крадлива нация това сме ние българите.Недеи да всяваш смут между нациите те това тарсят за да можем да се самоизядем.Предлаг всички българи на площада с оръжия въте в парламента и смърт на всички крадливи депутати.От Иван Костов до бати Бойко.
 • Хасанчо
  Отговор
  5 06:59  10.11.18
  Че туй как не са го вдигнали? То като хляба беше 0,50 лв. и сега като е 1,30 пак 11 лв лапкат. Ми те направо шъ умрат от глад бе. Няма нужда ние да им го пожелаваме. Пък и кой ако не ГЕРП и всичките други от БКП ,то кой ще раздава преди избори . Кой ще плати тока и водата на махалата.Кмета и той ще опрости вересиите поне за казана с ракията в неговия двор-30 лв . Ми чи тез ора съветници с почти средно убразование от махалата имат и те съветват големия кумет кво и как да усвоява от еврото. Малко си избърсва ...с тях после ,ма кво да прайш. Ко ще му вземеш на манго хеле пък като са много съветници. За подпис пара,за отишъл един път на събрание и вдигнал ръка -пара. Да не е лесно мислиш. Хич не са за трепане.Те дават на нас ,пък от къде вземат си е тяхна работа. Ми ний как шъ са развъждаме като нация и ще ви тенгрираме да се циганизирате ако няма пари? А сега имаме , и кючека върви с БМВ то и Джагуара. И новото 6 то чаве идва и то съветник ще го прайм или митничар. Едното във ветеринарния за доктор ,щото там лесно го взеха и като си доде жи-пи не ни трябва.Няма само той да продава хапчета я. То не че сега в един двор дето има магазин и бар ,няма и разни хапове ,ама нейсе. За даскалка искахме едното да отива ,ма то фана един келеш от Шумен и айде у Белгия .За една година с много пара се върна и едно внуче остави.Праща и на нас и на оня от Шумен. Направо сме като колекторска фирма-всички се натискат да дават. Само с пари можем да въ тенгрираме и вас да са
 • 3333
  Отговор
  6 07:08  10.11.18
  Единствения въпрос по който има пълно съгласие са субсидиите. Всички са маскари. Референдума за собсиидите го отсвириха всичките партии до една, Остава само една възможност за противодеействие. Нулева избирателна активност, чак тогава може да им светне някоя лампа и нещо да се промени.
 • КОЮ
  Отговор
  7 08:56  10.11.18
  Имаше референдум на който се взе решение да се намали субсидията на един лев за реален глас. Аргументи от сорта че олигарсите ще ги превземат са безпочвени. Ако партиите си вършеха работата в ползу роду щяха да си събират членския внос от реалните си гласоподаватели. В момента няма нито една партия която да е направила нещо за народа , всички заедно се обогатяват за сметка на бедните .
 • Вуте
  Отговор
  8 11:35  10.11.18
  Излизам на балкона и гледам 11лева 11лева 11лева та за нула време си стана цифра пари ...

Напиши коментар:


Публикувай