10 Ноември, 2018 09:41 8 625 30

„Гражданската отговорност“ не поскъпва при „бонус-малус“ (ВИДЕО)

  • гражданска отговорност-
  • бонус-малус-
  • застраховка-
  • нина колчакова

Нужна е информация за пътнотранспортните произшествия, нарушенията и наказателните постановления, които са влезли в сила по отношение на шофьорите и собствениците на колите

„Гражданската отговорност“ не поскъпва при „бонус-малус“ (ВИДЕО) - 1

Новата система „бонус – малус” за задължителната застраховка „Гражданска отговорност” няма да влия на базовата ѝ цена. Тя просто ще въведе по-справедлив модел на формиране на цената и няма да облагодетелства по никакъв начин застрахователите. Това обяви в предаването „Денят на живо” по Канал 3 генералният секретар на Асоциацията на застрахователите в България Нина Колчакова.

Преди ден министърът на вътрешните работи Младен Маринов обяви, че „Пътна полиция” има готовност да осигури достъп на застрахователите до системата си, който на тях ще им е нужен при въвеждане на „бонус – малус”.

„Нужна е информация за пътнотранспортните произшествия, нарушенията и наказателните постановления, които са влезли в сила по отношение на шофьорите и собствениците на колите. Необходимо е да имаме достъп, за да се сметнат коефициентите за бонус и малус. Защото според наредбата, която е публикувана в момента, те ще се смятат на база два параметъра – история на щетите на съответния автомобил, шофьор или собственик и история на поведението на шофьор или собственик. Т.е., за да тръгне системата, застрахователите трябва да имат достъп, което вече е технически възможно и предполагам, че в момента, в който Министерския съвет одобри тази наредба, тогава и технологично ще се случат нещата”, коментира Колчакова.

Един от най-конфликтните въпроси в наредбата на Комисията по финансов надзор бе, че този бонус и този малус ще се формира и на базата на историята на самия автомобил.

„Най-вече ще се формира от поведението на водача. Към наредбата има едно приложение, в което са изброени всички случаи, при които се налага малус, т.е. се налагат наказателни точки. 90 процента от тези случаи се отнасят до поведението на шофьора. Има само два или три елемента, които се отнасят до щетите, които този шофьор е причинил на автомобила”, каза още тя и поясни, че застраховката ще бъде по-скъпа за шофьорите нарушители, независимо дали са причинили щети.

„Доколкото разбирам от наредбата в момента, в който се въведе системата, всички започват от нула”, добави Колчакова, като така поясни, че нарушенията със задна дата няма да се вземат предвид.

По думите ѝ още не е ясно обаче каква точно информация ще получават застрахователите от МВР – дали ще е цялата история на шофьорите или пък само някакъв коефициент, според който те да изчисляват цената на полиците.

„В момента сме още на етап на обсъждане как точно да се случват нещата и ми е трудно да отговоря как точно ще стане технологично”, поясни секретарят на съсловната организация на застрахователите.

По думите ѝ с новата система застрахователите няма да се облагодетелстват.

„Системата е така сметната, че да има нулев ефект върху застрахователите. Т.е. няма да печелят повече. Изчислява се на база нулевата тарифа – т.е., колкото получават малус лошите шофьори, толкова е и бонусът за добрите. Това пише в доклада на консултанта, който е смятал на база на статистически и исторически данни на нарушенията и пътнотранспортните произшествия и щетите. И това изрично го пишеше в доклада. За нас единствената причина, поради която подкрепяме „бонус – малус” системата, каквато и да е тя, е дългосрочният ефект върху поведението на водачите и намаляването на пътнотранспортните произшествия”, заяви Колчакова.

„Знаете, че ние сме страната, която има най-много убити на пътя, затова трябва да подкрепим някакви стъпки в посока те да бъдат намалени, дори и тези мерки да изглеждат драстични като тази система”, добави представителката на застрахователите.

Тя потвърди, че в доклада на консултанта на КФН, който не е представен публично, вариантите на системата са повече от един – 11 или 12 по думите ѝ.

„Вариантите са единствено по отношение на точките, които да се отнемат и дават бонус и малус. Останалата част на кого да се налага малуса, каква информация да се взима – за всичко това предложението е едно, което консултантът е базирал на статистическа информация”, каза още Колчакова.

По думите ѝ застрахователите са искали въпросният доклад да бъде представен пред обществото, за да се разбере, че те нямат финансова изгода от въпросната система „бонус – малус”.

„Бонус – малус” не влияе на базата. Увеличение на полиците заради „бонус – малус” системите няма да има. Тя е предназначена да индивидуализира цената и да я прави по-честна спрямо поведението на шофьорите на пътя. Нека бъдем честни – в момента „Гражданска отговорност” е задължителна застраховка, въведена от държавата, с общи условия, измислени от държавата. Застрахователите всъщност единствено я продаваме. Цената е солидарна и е предназначена да бъде достатъчна, за да изплаща обезщетенията на пострадалите. Колкото повече се увеличават жертвите на пътя, колкото повече се увеличават обезщетенията, присъждани от съда, толкова повече расте цената. Но всички останали параметри са държавна политика. А както се вижда и от докладите на КФН, застрахавателите всъщност я продават на загуба в последните години. Това, което ще промени „бонус – малус” е, че няма да е толкова солидарен елементът на заплащането на тази застраховка”, обясни експертът.

На въпроса дали все пак наистина един водач, закупил автомобил на старо, ще наследява нарушенията на стария тя заяви:

„Честно казано и аз така прочитам наредбата. Трудно ми е да коментирам мотивите за това предложение. Мога единствено да спекулирам защо е така – предполагам, че са решили, че наистина трябва да има драстични мерки. Това наистина носи тройно наказание – един път водачът е глобен, един път му се налага по-висока цена на застраховката и трети път цената на автомобила му ще бъде повлияна в дългосрочен план. Така изглежда”.

Колчакова коментира и другата гореща тема от последните дни, свързана с „Гражданската отговорност”, а именно въвеждането на таван на обезщетенията при смърт и предупрежденията, че ако няма такъв, то цената на застраховката може да скочи до 1000 лева.

„Не говорим за таван при всички обезщетения. Говорим за един малък дял от обезщетенията, т.нар. обезщетения за морални болки и страдания при загубата на близък човек – т.нар. неимуществени вреди. Които от малък дял се превръщат на практика в почти цялото обезщетение. Това е практика, която адвокатите възприемат, когато съдят застраховател за обезщетения – не търсят имуществено обезщетение - за загуба на доход, за издръжка на членовете на семействата, те търсят обезщетение за болки и страдание. На практика стигаме до едни обезщетения, които са от порядъка на 100-120 хиляди лева. Статистиката за 2017 г. показва средно 118 хиляди лева. Това е отпреди решението на Върховния касационен съд. Те на практика заменят имуществените щети. Което пък значи, че за едно семейство от 3-4 членове това би била една сума от половин милион”, каза тя.

Застрахователите вече обясниха, че след разширяването на кръга на тези, които могат да търсят обезщетение, ще се отвори дупка от 1 милиард лева, заради което и бе предупреждението, че „гражданската” може да стане 1000 лева. Тази сметка, пък те са направили на база няколко взети вече съдебни решения.

„Първите решения бяха за 50 хиляди лева за двама души. А след това за 70 хиляди. Нашата сметка е за целия сектор – каква дупка липсва. А спекулации каква ще стане цената, може всяко дружество да каже каква ще стане неговата цена, според неговите сметки.

Ние само знаем каква дупка има в целия сектор. Тя е между 800 милиона лева и 1 милиард, в зависимост от това дали ще са 2,5 нови наследници, 3-ма или 4-рима. При 2,5 са 800 милиона лева, а при 4 допълнителни появили се наследници е 1,3 милиарда. Обобщената сметка е на базата на разчетите на всяко дружество”, каза застрахователят.

Тя заяви, че за 2017 г., според официално изненесените данни от КФН по „Гражданска отговорност” застрахователите са на загуба от 55 млн. лв. и бе категорична, че единствената причина за покачване на цената на застраховката би била увеличените обезщетения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гларус кръстоносец

    29 3 Отговор
    Не е коректно заглавието отнесено към съдържанието.Тезата на интервюираната не е че ГО не поскъпва при бонус- малус , едва ли не ще остане на същите нива а е , че застрахователите няма да печелят от нея и просто ще преразпределят парите . За спиране или отлагане на поскъпването никой дума не казва, напротив. Ще си поскъпва ударно заради разширяване на кръга от обезщетени роднини. Така че очаквайте таван на обезщетенията при цена на един живот 25000 лв по Караянчева. Гарантирано от ГЕРБ.
  • 2 Усмивката

    44 1 Отговор
    Ако аз съм собственик на транспортна фирма с камиони на по 500 000 лв. ,като назначавам шофьор той не идва с камиона си ,а ползва моя.Като напуща с куп нарушения и прави камиона ми непродаваем с камиона ли да напусне .....абсурди колкото щеш.Но това е предварително донре обмислено от щаба на политическата мафия .Да се създаде хаос ...а в мътната вода може успее да прикрие собствените си золуми .Това е банкенска хитринка.Проста и доказано ефективна вече 10 годинки

    Коментиран от #5, #13, #27

  • 3 Гербераси долни

    32 1 Отговор
    Когато има проблем в държавата ни винаги излиза един "експерт " и ни обяснява как виждате ли няма проблем с някое увеличение и то няма да се отрази или ще е съвсем леко,така беше когато закриваха блоковете на АЕЦа ,така казаха и когато Дянков прехвърли едни наши пари от здравната каса към бюджета,така стана и когато вдигнаха винетките с идеята че вече няма да видим и най малката дупка и ще с ме в безопасност на пътя и повярвайте и сега ще е така и това доста ще ни се отрази само като започнат малките катаджиичета да пишат на почти всички водачи тяхното тълкуване с "несъобразената скорост" независимо дали тя е 20 или 50 километра с едно такова почръчково актче и ви цакат едни 200 лева.
  • 4 Schmidt

    30 1 Отговор
    Пфууу идиотска държава. Не мога да си простя, че се върнах...Пак ще мигрирам...и тоя път завинаги!
  • 5 Гербераси долни

    24 1 Отговор

    До коментар #2 от "Усмивката":

    На моменти с такива усмивки чак се озъбва ме ,може ли страна от евросюза чакаща за "Шенген" да има 30 години преход ,то е ясно че партиите пак ще се разберат как да одерат народа.

    Коментиран от #7

  • 6 тоя с гъските

    31 1 Отговор
    А бе ако некои преди време е правил секс в колата аз ли ще съм бащата ???
  • 7 Усмивката

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гербераси долни":

    В миналото царската корона се е лигитимирала от Папата ,Византия.Тия никой не ги брои.Затова иде реч.Така, получили „международно признание” си мислят да подобрят стария рекорд на Тодор Живков... за това иде реч ...а овцете блеят.Търсят си пастир
  • 8 Коментар

    10 1 Отговор
    ВЕРВАЙТЕ😅
  • 9 С. А.

    16 0 Отговор
    Този тип ГО, като че ли ще има страничен ефект - насърчаване на хората да си купуват коли нов внос(които ще идват от страните в които постепенно и поетапно ще премахват дизела) така ще се облагодетелстват автоджамбазите и втория страничен ефект - подкупи за полицаите, за да не пишат глоба за да не се разваля рейтинга на даден автомобил или собственик по системата бонус малус.
  • 10 Ментос

    19 0 Отговор
    55 милиона загуба за 2017 година? От къде взеха, тези 55 милиона, за да направят разходите?
  • 11 Петдесет и пет милиона загуба

    18 0 Отговор
    Значи Не признати, необложени приходи, на застрохователите, за над 55 милиона нали?
  • 12 Димо

    15 0 Отговор
    Това с броя на убитите е ЛЪЖА!Не сме първи,няма и да сме.Ако погледнете една от последните статистики на убитите от ПТП в САЩ ,то ще видим,че примерно през 2015 убити са 35092 души на 321 млн население,което прави.САЩ са 46 пъти по големи от БГ,т.е. като разделим броя на убитите към 46 то съизмеримата цифра за брой убити в БГ трябва да е 763 души,а нашата всъщност дори е по малка.Нали се мерим с другите.Какво излиза...ние имаме по малко жертви,т.е. не може да се твърди и тръби ,че едва ли не статистиката ни е най черната в света и водачите са ни най лошите,което не отговаря на истината.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Баш Гост

    19 0 Отговор
    Преди години мафиотите тръгнаха да застраховат "доброволно". След време облякоха костюмите и излязоха на светло. Сега, пак монополизираха застраховането и използвайки държавата като параван, искат да си прокарат закони изгодни само за тях. Ще се дадат едни пари на депутати и законът ще се приеме - честита ГО от хиляда лева на калпак. При около 5 млн. автомобила - колко милиарда прави това? В сметката не влизат камиони, автобуси, бусове, мотоциклети и мотопеди. И после пак да ни обясняват, че застрахователите били на загуба и не можели да покрият щетите.
  • 15 Усмивката

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "да се знае":

    Не вярвам да си така проз като Бойко Борисов....а ако отнесе некоя къща на завой какво ,забележка ли ще му направиш на шофьора .Или ако при първи тур му се лепне камион убиец ,пак с порицание ли ще изпратиш шофьора на камиона да си ходи ...помисли малко.Има птп и птп

    Коментиран от #19

  • 16 Усмивката

    12 1 Отговор

    До коментар #13 от "да се знае":

    Втори въпрос о простото стадо според правоверните от ГЕРБ .Личният автомобил в преносен или буквален смисъл се тълкува по новия посткумонистически строй.Може ли да стане така че всеки да си купи и има автомобил .От страх други да не ползват .Чий извънземен разум е тази античовешка идея.Тия ни докараха до този хал след 70 годишно управление ...що ги мислим
  • 17 Престани да плюеш бай Ганьо !

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "да се знае":

    Какъв е героят, според сегашните представи? Креативен, търговец, въвел личната реклама! За награда е! Колко по-нагли и глупави реклами ни заливат сега! А Алеко е комплексар, кариерист, нечестен търговец и българомразец! Пътеписите, до изложението в Чикаго продава незаконно два пъти. Масрафът ме е платен от вестниците, които са го командировали. Дописките са собственост на печатните издания! Алеко наглеца ги издава в книжка!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 само факти

    2 3 Отговор

    До коментар #15 от "Усмивката":

    Чакай сега, естествено че ще има недомислици или откровени простотии в това което се създава, все пак сме Българи и сме в България...идеално щастие няма никъде, но е в пъти по-добре от сегашното статукво, а именно невменяем убиец на пътя, със стотици актове фишове и птп да плаща колкото един съвестен човек, който всяка година сама харчи пари без да набутва застрахователя си. От тази по порочна и педалска практика няма, спрямо нея всичко друго е добре дошло, именно за това подкрепям твърдо промените, и ако всеки се стегне в кръста и направи малко повече гънки в мозъка си , мисля че нещата биха изглеждали много ама много по добре, и на почти същата цена. А цената няма да коментирам, глупавият и инфантилен нашенец може да плати всяка една цена, щом може да оставя 200 лева на вечер за да играе на Фики , и да ползва айпфон за 2000 на кредит, който ще му излезе 4000 ......значи цени няма да коментираме. Простата и малодушна овца я стрижат и после я правят на курбан, не защото е овца, а защото е проста и малодушна, същото е и с нас, що да не е 1500 лева застраховката ? Пак ще се карат колите, говнярите с 25 годишните таратайки пак ще си обикалят по кварталите и ще се правят на гъзари, а коя е добрата новина ли? Ми как коя, застрахователите ще богатеят на гърба на идиотите , че какво му е? Не е луд този дето яде баницата, лудия е другия ама какво от това, колко хора ще разберат това което пиша, не повече от 4-5 човека! Проф. Хрисов беше до болка прав, че 80% от бъ

    Коментиран от #20

  • 20 Усмивката

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "само факти":

    Много народ оплю,пък за дискраменация да не говорим,кой бил беден кой въшлю кой харчел и как.Това малко прилича на говоренето на Бойко Борисов.Народа казва...„ дай на бедния да се нахрани,пък недей бера грижи къде ще изсе.ре.”.Закони и държавност има когато така са устроини така ,че да облагодетелстват и защитават и последния неин поданик.От това което предлагаш ,излиза че трябва незабавно да ги променим защото някои си бил ощетен.Разбирай задтрахователите ,какъвто е бил и настоящия премиер.Застрахователите никой и никога не ги е канил първо.Второ ,ако на мене бизнеса не ми върви го закривам.Такива преди 89 нямаше .Как се случи така че без тях държавата не може да функционира ,задай и си отговори сам .Нали имаш ум.
  • 21 Глас Народен

    2 0 Отговор
    Вече е 1500лв. Честито!
  • 22 Мнение

    7 0 Отговор
    След като разбрах и се запознах с предлаганата система Бонус-Малус направо съм втрещен и объркан. Защо КФН ще разработва въвежда в частни предприятия /застрахователи/ система която влияе пряко на ценообразуването на Гражданскато отговорност. Та нима застрахователните компании нямат информация за своите застраховани клиенти по отношение на причинени вреди по тяхна вина и сами определят своите цени на застраховка гражданска отговорност. Просто е необходимо да има информационна система за обмен на информация между застрахователите за рисковите клиенти и всеки застраховател да прецени какъв малус /увеличение/ ще приложи и за нерисковите клиенти какъв бонус да приложи/намаление/. Така ще бъде най-справедливо за всички т.е ще се накажат само водачите и собствениците, които са причинили вреди, а не всички водачи с нарушения / някой може да е превишил скоростта но не е нанесъл вреди, няма щети за застрахователите и обществото защо да плаща повече, а защото е рисков ли? Ами не знам някой някъде да плаща за нещо което може да стане ама може и да не стане. Нали за това има органи за да налагат санкции и да събират глобите от извършените нарушения/. Дори сега някои застрахователи имат завишения за определени клиенти, но не се забелязва някакво усилено прехвърляне на собствеността на автомобили на други лица /каквито съображения има/. Държавните и общинските автомобили защо няма да попадат в системата бонус-малус, не всичките се застраховат по обществени поръчки, да

    Коментиран от #28

  • 23 БЕЗ ОБЕЩЕТЕНИЯ

    2 0 Отговор
    Това е опит да вкарат Каско и застр. живот да бъде задължителна. Които се плаши да си прави застраховка. Ние не желаем никакви обещетения от застахователните компании (бившите СИК И ВИК).
  • 24 Долу КрадусМалус

    4 0 Отговор
    Застрахователите са частници-мутри. КАТ е системата за контрол на пътя!!!!
  • 25 Колю

    1 0 Отговор
    За едно нарушение сега ще плащаш и на застрахователите освен на КАТ. Къде за едно провинение се наказва по няколко пъти ? И защо когато колата стои в собствен гараж докато ти си извън страната или просто не се употребява дълго време ,трябва да плащаш каквото и да е за да не ти свалят автомобила служебно от регистрация. Кой и как ще я възстанови служебно и без да си ощетен отново с пари и време ? Мръсници сте Вие управляващи лобисти на застрахователната мафия. Да вземете да си застраховате собствените офиси при вас си и скъпите си коли пред тях ,че и застраховка здраве и живот да си направите защото както е тръгнало ще Ви потрябват. Ако не на директорите собственици щото те са високо -високо ,то поне на добре платените си служители и посредници да направите.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Бай Благой

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Усмивката":

    Като напуска шофьора с нарушенията му удържаш последната заплата и готово!
    Ама ако взима 1 000лв няма как да му го удържиш нали?!
  • 28 Бай Благой

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Мнение":

    Ако системно минаваш на червено, превишаваш скоростта, не отстъпваш на пешеходни, караш пиян това не те ли прави рисков шофьор?
    На мен лично ми допада идеята за бонус - малус защото в крайна сметка като отидеш и трябва да платиш 1000лв ГО ще си помислиш как ще караш.
    Имах колега който пиян беше предизвикал ПТП преди 10-тина години. Бяха го осъдили...бяха му отнели книжката и т.н. ...след време го попитах...колко ГО плаща той вика 350лв...а аз за същия двигател плащах 150лв примерно. След като му изтече давността на престъплението му се върна старата застраховка.
    Мога да ви кажа че в момента е абсолютно съвестен шофьор!! Нито кара пил, нито превишава скоростта и няма нарушения от поне 3-4 години.
    Така че пичове.....бонуса е за добрите шофьори....(ф)Малуса е за джигитите!!
  • 29 Бай Благой

    0 0 Отговор
    ....друг е въпроса че постоянно ще ги вдигат тези "базови цени"...
    'Проблема на човечеството е не че не можем да нахраним бедните...проблема е че не можем да заситим богатите" - та същото е и с нашите застрахователи.
  • 30 Бате СЕР ГЕИ

    1 0 Отговор
    А разбрахте ли сега как се казва новата система, ФОКУС МОКУС пак ни прее..ха.От девет дерета вода донесоха, и ни оспаха честито на печелившите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове