3 164 4

Първата частна болница излиза на борсата

Средствата ще бъдат използвани за отваряне на нови отделения и клиники

Първата частна болница излиза на борсата
Венцислав Михайлов

МБАЛ "Хигия" АД - първата частна болница в България - излиза на Българската фондова борса (БФБ). Вчера Комисията за финансов надзор (КФН) изиска допълнителни документи преди потвърждаването на проспекта за първично публично предлагане.

"Хигия" ще предложи 1,3 милиона нови акции, с които ще увеличи капитала си от 2 на 3,3 милиона лева. Минималната емисионна стойност ще бъде 5 лева, или 6,5 милиона свеж капитал от инвеститорите, пресмята money.bg.

Средствата ще бъдат използвани за отваряне на нови отделения и клиники в лечебното заведение и закупуване на високотехнологична медицинска апаратура, става ясно от решения на извънредно заседание на акционерите.

Публичното предлагане ще се счита за успешно, ако бъдат записани поне 10 000 нови акции. Настоящите акционери няма да записват акции от увеличението на капитала, гласи още решението. За инвестиционен посредник е избран "Капман" АД.

МБАЛ "Хигия" АД, която се намира в град Пазарджик, е основана през далечната 1991 г. и е първата частна болница в България. През 2005 г. дружеството направи опит да излезе на борсата, но не чрез IPO, а чрез вторично предлагане, но не получи "зелена светлина" от КФН.

Изпълнителен директор и мажоритарен собственик с 85,7 процента е проф. д-р Стайко Спиридонов.

Финансовите резултати за 2017 г. сочат, че приходите достигат 6,2 милиона, но печалбата е едва 22 000 лева. Компанията има дългове от 8,2 милиона лева.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Простак
  Отговор
  1 08:58  11.11.18
  още един Кърлеж ,,, да смучи държавата

  Коментиран от #4

 • акционер
  Отговор
  2 09:00  11.11.18
  Кой е луд да купи акции в дружество с такива лоши показатели. Все едно да си хвърли парите на улицата.
 • Георги
  Отговор
  3 09:13  11.11.18
  Това не е болницата. Това е ОПГ.Който не вярва, да влезе да се лекуване в Хигия пазарджик?!.
 • незнайко
  Отговор
  4 11:24  13.11.18

  До коментар #1 от "Простак":

  Няма да смуче държавата а НАС гражданите ! Дали е държавна или частна, разликата е в цената на услугите, които не се плащат от КАСАТА ! Да сте видяли в някой сектор, частник да взема по малко от държавния ??? Аз не знам за такива случаи !!!

Напиши коментар:


Публикувай