Last news in Fakti

12 Ноември, 2018 14:51 3 862 22

Г-жо Стоянова, депутат ли сте или застраховател?

  • менда стоянова-
  • гражданска отговорност-
  • застраховка-
  • финанси-
  • обезщетение-
  • обезщетения-
  • протест

От Института за пътна безопасност излязоха с писмо до председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси

Г-жо Стоянова, депутат ли сте или застраховател? - 1
Снимка: БТА

Твърденията, че без лимит на обезщетенията за близките при катастрофи премиите на застраховката „Гражданска отговорност“ може да достигнат до 1000 лева са манипулативни, категорично сочат в отворено писмо до Менда Стоянова от Института за пътна безопасност.

От организацията призовават председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси да изпълни разпореждането на премиера Бойко Борисов за провеждане на широк дебат по темата.

Институтът пита Стоянова, дали работи за застрахователните компании и настоява да оттегли предложението си за таван на обезщетенията за близки.

Пълното писмо на ИПБ:

Уважаема г-жа Стоянова,

обръщаме се към Вас чрез медиите, тъй като се опасяваме, че и това писмо ще остане без отговор и реакция от Ваша страна.

Председателят на ПП „ГЕРБ” и министър-председател, г-н Бойко Борисов, Ви разпореди да проведете широк дебат относно Вашето предложение за налаганe на лимити на обезщетенията за близките при смърт, настъпила в резултат пътно-транспортно произшествие (ПТП). На 08.11.2018 година вие организирахте ограничен дебат в рамките на Комисията по бюджет и финанси. След този дебат като основна новина в медийното пространство излезе твърдението, че премиите по застраховка „Гражданската отговорност“ (ГО) могат да достигнат 1000 лева, ако Вашето предложение не бъде прието.

Институтът за пътна безопасност категорично се противопоставя на направените опити обществото ни да се заплашва и манипулира по този начин. По време на дебата Вие не се противопоставихте на тези манипулации и това доведе до силно напрежение сред гражданите на Република България. В същото време г-н Йордан Цонев се държеше като адвокат на застрахователните компании и с менторски тон спираше всеки опит за противопоставяне на Вашето предложение. По този начин дебатът се превърна във фарс.

Уведомяваме Ви, че и в момента застрахователните компании могат да вдигнат цената на ГО на 1000 или 2000 лева, но не го правят. Това е така, защото цената се определя не само от размерите на риска, а и от пазарните отношения. До този момент не е представен нито един доклад, който да показва необходимостта премията по ГО да стане 1000 лева, ако не бъде прието Вашето предложение. Конкуренцията в бранша създава условия застрахователите, в зависимост от конкретната си фирмена политика, да предлагат цени за застраховането на един и същи автомобил с разлика до 100 лв. спрямо други застрахователи. Това е първото доказателство, че не се налага драстично увеличение на цената за ГО.

От интернет-страницата на Комисията за финансов надзор е видно, че за 2017 г. приходите от застраховка ГО са в размер на 659 227 502 лева, а общо изплатените обезщетения са 406 924 553 лева. Административните разходи по закон могат да достигнат до 20%, или това са 131,8 милиона лева. Т.е остават над 120,5 милиона лева за 2017 година. Тази сума, според Комисията за финансов надзор, е недостатъчна за обезпечаване на бъдещи искове. Това означава, че още в началото на 2018 година застрахователните компании са започнали да работят с недостиг на финансов ресурс. Учудващо е защо, в такъв случай, чак в края на годината и без широк обществен дебат Вие внасяте предложение за налагане на лимити на обезщетенията при смърт от ПТП. Тези ваши действия пораждат основателни подозрения, че в случая Вие не действате като народен представител, а като представител на застрахователните дружества. Предложението за налагане на лимит за неимуществени вреди ще засегне единствено тези, които най-много са пострадали от неефективното управление на пътната безопасност в България.

Считаме, че е целесъобразно да се предложат пакети от мерки, обхващащи целия спектър на застраховката „Гражданска отговорност“, включително и адекватна система ”Бонус-малус”, за да не се налага през няколко месеца да се коригира Кодексът за застраховането.

Предлагаме на застрахователните компании да се намали признаването на административните разходи за ГО с 10%, а лимит да има единствено за допълнителния кръг лица, произтичащи от тълкувателното решение на ВКС от тази година.

Уважаема г-жа Стоянова, настояваме да оттеглите предложението си, за да може дебатът да продължи експертно, без отправянето на ултимативни заплахи към обществеността и без да се насажда усещането, че за пореден път ще бъдем излъгани. Надяваме се, че всички ние в България, които всекидневно попълваме черната статистика от убити, ранени и инвалидизирани, няма да останем сами в борбата си за справедливост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Б.МЕТОДИЕВ. Б.

    89 1 Отговор
    Е тая е най-голямата лобистка от всички 240 лобисти.
  • 2 Б.МЕТОДИЕВ. Б.

    50 1 Отговор
    Е тая е най-голямата лобистка от всички 240 лобисти.
  • 3 Белчо

    88 1 Отговор
    Господа и дами , от Института по пътна безопасност - БРАВО!!!
    Тази жена, е абсолютен лобист, в българският парламент. Нали не сте забравили, законът за домашен алкохол, който тя прокара?
    Говори се, че е получила по милион , от големите спиртоварни. И ако тогава Симеонов беше още гладен, и разклати кабинета, за да се премахне този уродлив закон, то сега Винкела е най-близо до "софрата".
    Да не забравяме, че всеки голям рушвет в министерски съвет, минава през Б.Б и Цв.Цв.. Така че - дерзайте!
    Очаквам да излезе сега Тома Биков, и да Ви обвини в платени БеСеПарски симпатизанти!
  • 4 Гост

    44 0 Отговор
    Много добре казано!
  • 5 как му казваха

    41 0 Отговор
    Данчо ментата.Кой има такива прякори??????

    Коментиран от #8, #9

  • 6 Димов

    42 0 Отговор
    Че то има ли останал някой, който да не е наясно, че всеки един депутат в парламента обслужва нечий интерес? Я на някое ЗД, я на медийна фирма, я на петролен монополист, я на фармацевт, я на хранителна верига, строителна групировка, хазартен бос, пивовар и квото още се сетиш на пазара.
  • 7 Хахаха

    52 1 Отговор
    След вчерашните протести … на ББ му се дръпна л@йното.
    Метра е толкова долна твар, че ББ и плюе в лицето, а тя се облизва.

    ГЕРБ много скоро ще паднат от власт и то от само себе си, защото са алчни и прости.
    Ми да видим какво ще правим след идиотията ГЕРБ.

    Коментиран от #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Данчо ментата

    20 0 Отговор

    До коментар #5 от "как му казваха":

    Е Йордан Цонев, сега от ДПС! Препитавал се с правене на закуски, банички, пре Соца в гр. Мичурин, сега Царево! Калинка!
  • 10 Аааа

    37 1 Отговор
    Тази е една от най отвратителните мутри в парламента !
  • 11 Дедо

    34 0 Отговор
    Ей това е свитата на тиквата! Менди,Цецки и Гинки...и идиотите-псевдопатриоти!
  • 12 Димов

    13 4 Отговор

    До коментар #7 от "Хахаха":

    Как какво? Както винаги, ще изберем по-малката от двете злини. Това е изборът на българина, последните 30г. Това е и бъдещето ни.
  • 13 Иванов

    16 0 Отговор
    Парламентът ни е пълен с калинки, мент(д)и, мутри и всички те лобират като за последно. Трябва да ги изритаме от там, друг изход няма!
  • 14 Миризлив Пор

    6 2 Отговор
    Идат избори, тези от "института" нека да напомнят кой внесе този мръсен проектозакон, как се държа както и съдействието на г-н Ментата. Също е добре да се спомене в кой район е и с кой номер... и накрая "господа внимавайте кого избирате за да печели на ваш гръб и чии интееси защитава". Интересно кой ли ще гласува за нея.... май така ще трябва да се проведат следващите избори.
  • 15 ТОЧКАТА

    10 0 Отговор
    Лобисти ,ментета,калинки,олигарси, и прочие кърлежи се учат яко да бръснат на сухо ганьовата главица...Те ово е елитът!!!български....само за Белене.
  • 16 МЕНТЕ ТО

    6 0 Отговор
    Напряга се яко , нали и тя оглозга от бутчето.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ОЗВЕРЕЛ

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "HAIVANINAT OT CUKOTKA":

    ?????
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 пенсия

    4 0 Отговор
    крадлива гербераска е г-жа пенда стоянова
  • 21 НАЙ ГОЛЕМИЯТ

    5 0 Отговор
    БОКЛУК.
  • 22 Лупи

    3 0 Отговор
    Тая заедно с още 2-3 лайнометни фусти от ГРОБ + цвъко са едни от най-наглите и безскрупулни същества в политиката в момента. Другите крадат и си траят, а тая мастия най-нагло излиза да говори как черното е бяло и ние живеем добре, а тя се грижи за нас, въпреки, че е взела пари от частни фирми! По принцип съм против смъртно наказание и мисля, че всички предатели и крадци, трябва да си изработват хляба в каторга вършейки общественополезни неща като правене на тухли, съдене на дървета, копаене и подобни полезни неща обаче за тая мастия съм много раздвоен дали не заслужава директно куршума, който семейството ѝ да плати.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове