2 233 17

ТОЛ такса за около 60% от пътищата

С времето този обхват по всяка вероятност ще се разширява, смята Ясен Ишев от Научно-техническия съюз по транспорт

ТОЛ такса за около 60% от пътищата
Снимка: БТА

Председателят на управителния съвет на Научно-техническия съюз по транспорт, Ясен Ишев, сподели пред БНР, че около 55-60% от пътната мрежа се планира да бъде включена в ТОЛ таксата. С времето този обхват вероятно ще се разширява.

„Основната цел на по-разширения обхват е това да не се допусне тежкотоварни автомобили да използват второкласна и третокласна пътна мрежа, която не е пригодена за тези тежки товари и много по-бързо ще се разрушава“, коментира Ишев.

„Миналата седмица на сайта на МРРБ бяха публикувани наредба, изменение и допълнение на правилника за прилагане на Закона за пътищата и текст за таксите, които се събират. Всички те са с цел да приведат тази подзаконова нормативна уредба в съответствие със Закона за пътищата. Струва ми се, че има неразбиране от страна на ползвателите на пътната мрежа. И в момента на „Дунав мост“ се събират такси“, обясни Ишев и подчерта, че такива такси съществуват и в Европа.

Той даде пример с Австрия, където освен за винетка се плаща и отделно за определени съоръжения, например някои тунели. Според него е нормално да се събира отделна такса например за тунелите на Шипка и Петрохан.

„Не бих казал, че съоръженията са несигурни. Мисля, че се взимат достатъчно сериозни и адекватни мерки в последно време за тяхното привеждане в нормално експлоатационно състояние“, коментира още Ясен Ишев пред БНР.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Протест
  Отговор
  1 10:17  19.11.18
  ОСТАВКА!
 • Авто спеца
  Отговор
  2 10:17  19.11.18
  Какви тол такси? То кратер до кртер те тол такси! Нали ще ги разсипят от жалби в АПИ ако сложат тол такси и си счупя колата в някой кратер!!
 • ЖуалПедрозо
  Отговор
  3 10:18  19.11.18
  Значи винетка за селските пътища, тол такси за магистралите и е...и си м....та. Жозеф!

  Коментиран от #4


 • Авто спеца
  Отговор
  4 10:21  19.11.18

  До коментар #3 от "ЖуалПедрозо":

  +++всички такси които вървят с автомобила построи ги тези пътища за сметка на мизерията и демогравската криза а сега искат да си плащаме за пътищата с дупките и пързалящия се асфалт!
 • Манафов
  Отговор
  5 10:21  19.11.18
  Тез по- манафи и от мен!
 • боцмана
  Отговор
  6 10:31  19.11.18
  Тол такси , винетки а за горските пътеки каква ще е таксата? Чак сега се светнах защо нашето момче бързаше да строи толкова пътища. Освен лапането по време на строежа се очертава и пожизнена рента от таксите.
 • бббббб
  Отговор
  7 10:38  19.11.18
  Тол такса+винетка =ГРОБ
 • ГЕРБ
  Отговор
  8 10:46  19.11.18
  тъпо и упорито продължават сами да се свалят от власт с все по-големите глупости, които измислят.
 • горд БЪЛГАРИН
  Отговор
  9 11:08  19.11.18
  Той даде пример с Австрия, където освен за винетка се плаща и отделно за определени съоръжения,---МИШКА защо сравняваш Австрия със България,може би нашите доходи са като тяхните за да сравняваш двете държави......ЛУМПЕНИ СТЕ ВИЕ И ВАШИТЕ НАЧАЛНИЦИ,когато ги настигнем по стандарт тогава можете да ни сравнявате с тях,кожодери ще си платите с лихвите за дрането на българският народ.......
 • Предложение
  Отговор
  10 11:28  19.11.18
  Герберасти, в САЩ една операция на сливици струва 100 000 долара - предлагам ви и в България да я направите толкова!!! Също така в Монако 1кв.м жилищна площ струва над 5000 евро - предлагам ви и тук да е толкова!!! Какво е това нещо да изоставаме от супер богатите държави. Ние трябва да се изравним със супер богатите държави , затова всички цени да се изразвнят с тези на най-богатите държави!!! Тодор Колев питаше как ще стигнем амерканците - АЗ МУ ОТГОВОРЯМ , ЧЕ ВЕЧЕ ГИ СТИГНАХМЕ, ДОРИ НАДМИНАХМЕ АМЕРИКАНЦИТЕ ПО ЦЕНИТЕ НА ОСНОВНИТЕ СТОКИ!!! ДОЛУ ГЕРБ , ДОЛУ НЕМСКАТА ФОНДАЦИЯ ПОДКРЕПЯЩА ГЕРБ, ДОЛУ БРЮКСЕЛ, ДОЛУ БЕЛИЯ ДОМ, ДОЛУ ВСИЧКИ ПОДЛОГИ НА ГЕРБ!!!!
 • FOW
  Отговор
  11 11:31  19.11.18
  Aбе тези толкова ли са малоумни ? -те местата им вече изстинали-те за увеличение на такси приказват. ТЕЗИ ГЕРБАДЖИИ НЯМА ДА СИ ОСТАВЯТ МУРАФЕТИТЕ -ДА ДЕРАТ НАРОДА- ЯВНО ИМА ЕКИПИ , КОИТО САМО ТОВА МИСЛЯТ. ОСТАВКА!!!
 • Byg
  Отговор
  12 11:37  19.11.18
  Тоз така е нацвъкал статийката си , че нищо да не фанеш , всички орица си викат е...и си м....та. Да ама не , тол-такси за превозни средства с маса над 3.5 т (ТОЛ) , за леките коли електронни винетки , а не двете заедно , интриганти недоклатени са тия журналя. С тол системата и електроните винетки дори ще е много по справедливо облагането , който кара той плаща.А такса за преминаване особено през тунела на шипка съм готов веднага да плащам … стига да го има де

 • Нико
  Отговор
  13 11:57  19.11.18
  Г-Н Ушев, в Австрия винетка има само за магистралите, вярно е че има и платени тунели и мостове. Но второкласната пътна мрежа ( те третокласна нямат), така наречените национални пътища са свободни за движение и всеки може да избира по кой път да мине. Със сигурност това го знаете, убеден съм от длъжността с която Ви представят. Но лъжете, нагло.
 • гост
  Отговор
  14 15:59  20.11.18
  За проверка на винетките АПИ ще закупи над 100 коли и ще назначи над 600 служителя. Те щели да бъдат като втори КАТ, Да спират, глобяват и да проверяват за стари глоби / хвалба по телевизията/. Проф. Константинов да пресметне колко километра пътища могат да се построят и ремонтират с тези пари и заплати. Това се казва РИФОРМА!
 • Патето Яки
  Отговор
  15 20:53  20.11.18
  Добре че сега минаваме безплатно през тунела под Шипка. Браво.
 • дупка до дупка
  Отговор
  16 03:52  21.11.18
  тъпани прости как може да искате пари за нещо което е разбито вие си нямате на представа какво ще последва престанете само да искате вземете дайте че тогава искайте ама така е докато има външна намеса в полетиката ще е та всичко свършва някога и при вас ще е така само търпение братя хубавото идва
 • гнида
  Отговор
  17 13:48  21.11.18
  Когато пътищата са на ЕВРОПЕЙСКО ниво , тогава давайте мнения Господине ! ДОТОГАВА , ОСТАВКА на такива като вас и на назначилите ви !

Напиши коментар:


Публикувай