Last news in Fakti

20 Ноември, 2018 14:48 1 204 11

Тренд: Разликата между ГЕРБ и БСП е малко над 1%

  • герб-
  • бсп-
  • урна-
  • избори

За ГЕРБ биха гласували 21,2%, а за БСП – 19,9%, показват нагласите за ноември

Тренд: Разликата между ГЕРБ и БСП е малко над 1% - 1

Дистанцията между първите две партии се скъсява, като през ноември разликата между ГЕРБ и БСП е малко над 1% в полза на основната управляваща партия. За ГЕРБ биха гласували 21,2%, а за БСП – 19,9%.

Българите подкрепят акциите на прокуратурата, но не вярват, че ще завършат с ефективни присъди. Това показва проучване на изследователски център „Тренд“, посветено на нагласите на българите към основните политически партии, институции и съдебната система.

Оптимистите и песимистите са с почти равни дялове, като все още оптимистите остават малко повече (46%) за сметка на песимистите (42%).

В оценката за работата на парламента и правителство се регистрира спад на положителните оценки и ръст на отрицателните. Една пета от всички запитани оценяват положително парламента, докато 71% са на обратното мнение. Сравнително по-добри са оценките за правителството, като 28% го оценяват положително срещу 62%, които дават отрицателна оценка. При президента не се наблюдават чувствителни разлики, като при него малко над една четвърт (26%) дават отрицателни оценки срещу 59% положителни.

Отчита се и ерозия в обществената подкрепа към основната управляваща партия, като дистанцията между нея и БСП се скъсява достигайки 1,3% в полза на ГЕРБ. Скандалите около Обединени патриоти в последния месец оказват влияние върху електоралните стойности на коалицията, като те свиват своята подкрепа от 5,5% през октомври до 4,2% през ноември. Ерозията към формациите съставляващи управляващата коалиция не се прелива към опозиционните партии, а само увеличава дела на деклариращите, че няма да гласуват.

В контекста на засилената активност на българската прокуратура в последните месеци, тествахме и оценката за работата на основните силови институции. Не буди изненада, че отрицателните оценки превишават повече от два пъти положителните при всяка една от опциите. С най-ниски оценки за работата си се ползва Висшия съдебен съвет (13%), но и дейността му е най-непозната за интервюираните. Министерството на правосъдието събира само 15% положителни оценки. Няколко процентни пункта по-висока оценка респондентите дават на работата на Съда (20%), прокуратурата (21%) и Министерството на вътрешните работи (26%).

Основният проблем в съдебната система, който събира 3 пъти повече посочвания, в сравнение с втория в класацията е корупцията. Липсата на независимост и политическото влияние се нарежда на второ място с 9% следвано от бавната работа на съдебната система (7%) и неадекватното законодателство (5%).

Институцията, от която гражданите очакват действия за подобрение на съдебната система като цяло е Министерството на правосъдието (38%), следвана от съдиите (31%), главният прокурор (28%), Висшият съдебен съвет (26%), прокурорите (24%), Народното събрание (23%) и правителството (20%).

Три четвърти от българите смятат, че политиците оказват натиск върху работата на съдебната система и само 8% са тези, които са на обратното мнение. А основният фактор, който влияе върху решенията на българския съд са корупцията (36%) и политическото влияние (32%), докато законите и справедливостта са съответно с 10% и 4%.

На приблизително три равни части са разделени в мнението си интервюираните затова дали трябва да се увеличат или да се намалят правомощията на прокуратурата. 31% са на мнение, че трябва да се увеличат, за да се подобрят резултатите, докато 35% са на мнение, че не трябва да се увеличават, защото и сега са достатъчни. 34% пък не знаят или не могат да преценят.

Не предизвиква изненада сериозната подкрепа за последните акции на прокуратурата срещу български бизнесмени, като 81% от всички запитани ги подкрепят, като сред тях малко над половината (51%) напълно ги подкрепят. Само 10% пък остават скептични към действията на прокуратурата. Приблизително същият процент (83%) са на мнение, че прокуратурата трябва да продължи с такъв тип акции.

Скептицизмът към крайните резултати под формата на ефективни присъди е огромен. 60% смятат, че няма да има ефективни присъди, докато само 16% смятат, че ще има.

В контекста на убийството на журналиста Виктория Маринова се повдигна и въпроса дали е справедливо при самопризнание обвиняемият да получава по-лека присъда, като тук 62% смятат, че това не е справедливо, докато 17% са на обратното мнение.

Близо три четвърти от всички запитани пък са на мнение, че българските народни представители не трябват да се ползват с имунитет и само 14% смятат, че депутатите трябва да се ползват от това право.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пабло Ескобар

    26 4 Отговор
    И не,че БСП задобряха,а ГЕРБ тотално се осраха!

    Коментиран от #3

  • 2 Антибсп

    6 4 Отговор
    Вервайте ми!
  • 3 УЖАС

    6 12 Отговор

    До коментар #1 от "Пабло Ескобар":

    Нито турците нито тези, които ги целуваха на орлов мост преди време не заслужават да управляват. ТЕ СА НЕСПОСОБНИ !!! НАРОДА ТРЯБВА ДА СЕ БОРИ ЗА СВОЕТО, А НЕ ДА ПРЕИЗБИРА ЕДНИ И СЪЩИ БОКЛУЦИ !!!
    Ако БСП и ДПС дойдат на власт, ще се откажа от българското си гражданство при първа възможност !

    Коментиран от #4

  • 4 Иван

    16 1 Отговор

    До коментар #3 от "УЖАС":

    Трябва да си сляп, че да не виждаш целувката зад кулисите между ДПС и ГЕРБ

    Коментиран от #6

  • 5 Пеца

    5 10 Отговор
    ГЕРБ надъхва е лектората с ниски проценти плаши ги с управление но БСП и хоп после 35%
  • 6 ОЛЕ МАЛЕ

    4 10 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    А ти трябва да си увреден, за да не помниш как Станишко целуваше мазно Местан на "Орлов мост" през 2014 г... Българите ще изчезнат ако комунистите не бъдат изтрити !!

    Коментиран от #10

  • 7 Ива

    11 1 Отговор
    Крайно време е за президентска република
  • 8 пипи дългото чорапче

    6 0 Отговор
    Правилно Е скобар.С грешните си управленски решения хляба стана1,5 лева, покупателната способност намаля,здравеопазване и образование ги няма,пенсии малки,средна класа няма,правосъдие няма,не разкопани улици няма...Все няма.Ама за народа няма
  • 9 Ryty

    6 0 Отговор
    Не искам бсп, но герб ги искам в калта, където запратиха нас обикновенните хора, изгонихте хората от работата им за да сложите вашите утрепки неграмотни. Долу в калта герберасти
  • 10 Гост

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "ОЛЕ МАЛЕ":

    Българите ще изчезнат ако комунистите не бъдат изтрити !!Така е,затова ние трябва да я изтрием тази крадлива червена банда БСП/БКП.

    Коментиран от #11

  • 11 ХХХХ

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Правилно казвате, че комунистите трябва да се прочистят и трябва дасе почне от най-наглите и лицемерни и прикриващи се, понастоящем членове на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и са били в редиците на партията, гордо ръководена от Тодор Живков: Бойко Борисов – син на комунист, полковник от МВР - Методи Борисов, който произхожда от комунистически род и е от доверените партийни кадри. От 1977 е член на БКП, хвърля партийната си книжка чак когато става главен секретар на МВР. Преди това напуска сисемата, за да не се откаже от членството си в партията. Цветан Цветанов – по линия на баща си, шофьор на началника на ДС Григор Шопов. Работил като сержант в ДС – VІІ главно управление – ЦИОУ, Йорданка Фандъкова – редови член на БКП като учител, Цецка Цачева – партиен секретар на Окръжен съвет в Плевен, Красимир Велчев – член на БКП като пилот в авиацията, Менда Стоянова – член на БКП, партиен секретар на звеното „Приходи от народното стопанство“ в Окръжния Народен Съвет в Пловдив, Пламен Нунев – редови член на БКП.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове