20 Ноември, 2018 15:18 1 694 23

Симеон II: Предсрочните избори не бива да ни плашат

Капиталът търси спокойствие и предсказуемост, каза още Сакскобургготски

Предсрочните избори са съвсем нормална практика. Сега се прибрах от Великобритания и там може да си случи, и в Испания също се говори. Това не бива да ни плаши, то е част от демократичните процеси. Това заяви експремиерът Симеон Сакскобургготски пред журналисти в коментар за опасността от предсрочни избори у нас, предаде Канал 3.

Разбира се, за предпочитане е мандатите да са си цели, допълни той. И обясни, че няма да дава себе си за пример, но правел констатация, че неговото правителство и това на Сергей Станишев, а преди това и на Иван Костов, са изкарали пълни мандати. Запитан защо според него нито едно правителство след това не е изкарало пълен мандат, царят обясни, че за сметка на това има премиер, който повтаря мандата си, което не се е случвало в най-новата ни история.

България не е единствената страна, където има оставки, това се случва и в по-зрели е стари демокрации и не заслужава да се коментира много, заяви още той. Но, когато има нещо, което може да прозвучи като нестабилност, това се отразява винаги в чужбина, допълни той. Затова трябвало да има поглед и навън, за инвестициите. Капиталът търси спокойствие, предсказуемост и система, която да е изрядна, каза още Сакскобургготски.

И обясни, че не трябва да гледаме на нещата в момента и на парче, когато новината е топла, а да се гледа в перспектива, да се разбере какви ще са ходовете. Винаги трябва да се гледа в по-общ план, допълни той.

Симеон Втори отказа да коментира дали ще има или не разговор между президента и премиера като обясни, че това са технически въпроси. Но винаги, когато има желание за диалог от двете страни, нещата се преодоляват в името на доброто на страната.

Запитан дали трябва да има президентска република, царят напомни, че решението за парламентарна е от ВНС. За да те промени, ще иска немалко усилия. В крайна сметка зависи от желанието на мнозинството. Има страни, където се практикува президентска република, но в повече съжителстват двете форми и без на има някакво съревнование, коментира Симеон. И разказа, че като премиер е имал добър контакт с президента.

Сакскобургготски обясни, че има много срещи и му е интересно, иска да се осведоми от първо лице.

Бившият премиер валидира марка с лика на баща си Борис III по повод 100 г. от възкачванито му на престола. Заедно с него печатът натиснаха транспортният министър Росен Желязков, шефът на пощите Деян Дънешки и шефът на Съюза на филателистите Спас Панчев.

Важното е да се помни историята, да се гордеем с нея и да я уважаваме. Често съм го казвал, макар да оставам глас в пустинята, че ако нямаме ясна представа за миналото си или го изопачаване според предпочитания и убеждения, трудно е да мислим за бъдещето, защото няма на какво да се опрем, коментира Симеон. Той се радвал, че се отдава внимание така на ролята на цар Борис III, за да можело младите поколения да имат самочувствието, че е имало монархия в България. И разказа, че и във Франция, и във Великобритания, помнят и уважават историята си.

Наследих баща си през 1943 г. и миналата седмица, на банкета на кралица Елизабет си дадох сметка, че съм ветеранът на Европа, разказа Симеон. И обясни, че е бил сложен да седне вдясно от кралицата, защото бил най-стария по чин и така га посредил протокола.

Благодарен съм, че съм мост между това време и модерна България. Тези събития не само ознаменуват паметта, но помагат по различен начин да се запознаваме и докосваме до делото и жизнения път на цар Борис III, заяви и министър Росен Желязков.

Марката представя младият цар Борис на фона на двореца. Неин художник е проф. Тодор Варджиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Келикандзер

    30 2 Отговор
    Тоя жив ли е бе ???

    Коментиран от #22

  • 2 Караконджул

    37 4 Отговор
    Жив е и е все така алчен.
  • 3 Анонимен

    28 4 Отговор
    Пак ли ще ни оправяш ДЯДО.
  • 4 Факт

    28 3 Отговор
    Ти пък какъв си бе..-че ще казваш "не бива да ни плашат"...Ти освен изгода и интереси от България нищо друго не очакваш-...лицемер.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Дедо ви Мони

    22 2 Отговор
    Нови избори и да се сменят тия с некакви други!И те ако може да ми върнат двореца в Балчик,двореца на пионерите и двореца в Равадиново!...И още некоя гора!
    -Мои са си!Вервайте ми!
  • 7 гост

    24 3 Отговор
    е трябва да си много нагъл да продължаваш да се появяваш и да даваш съвети вместо да се скрие в дупката си
  • 8 Просия

    16 3 Отговор
    Тоя е като комунист, грях Божи !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Македонец

    15 5 Отговор
    Браво за българският народ. Дочака чужденец да раздава непоискани съвети.

    Коментиран от #11

  • 11 ivan4o

    11 5 Отговор

    До коментар #10 от "Македонец":

    Чужденец беше и премиер на Б-я! Аз се питъм с кой акъл бг народ са го избрали тогава.пхахаахах
  • 12 BRENDO

    11 2 Отговор
    Ама как няма да си спокоен бе Чичи. Ти знаеш ли как изглеждат парите?Знаеш ли какво е да работиш?Знаеш ли какво е да гладуваш?Много е лесно да гледаш от високо
  • 13 гост

    13 2 Отговор
    Крадлив дедо
  • 14 Иванов

    5 3 Отговор
    Вай- вай- вай, дедко май не знае, че демокрацията тук е "управление "на Бойчо, плюс веи електрификация и яки тол такси по всички пътища! Меркел го гарантира.

    Коментиран от #21

  • 15 Трънчев

    9 1 Отговор
    Вие, т.н. цар, крал и еди кво си. Няма монархия, няма титла. И Вие кой бяхте, че Ви забравих името ....
  • 16 Гост

    5 1 Отговор
    Ти, Симеоне .... къде?
  • 17 Димов

    4 1 Отговор
    Май прави опити да се прокрадне обратно в политиката ни. Не му се получи с имотите, сега малко по малко прави моментни изяви, и търси трибуна за връщане.
  • 18 SDEЧЕВ

    2 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг: За пореден път обяснявам на всички Партизани. Титлата Цар е почетна и остава пожизнено независимо от смяната на монархия с Партизанска Република. Целия облик и администрация на съвременна България е създаден от семейство Сакскобурготски,а именно цар Фердинант,цар Борис и цар Симеон. Бог да пази царя ни . По случай сто годишнината от царуването на Негово Величество цар Борис 3 трябва незабавно да бъде изграден негов паметник в градинката с лице срещу Софийския Университет.Незабавно. Аз не съм трол и скоро ще ме видите със знаме там да протестирам. Разбрахте ли партизани Бузлуджански.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Русенец

    3 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Симеон II: "Предсрочните избори не бива да ни плашат." НАС ЛИ??? Кои нас? Ти не си от нас. Дори фамилията ти не е нашенска. Къде се намърдваш пак?
  • 21 Вай. Вай. Вай

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Иванов":

    Вай Вай Вай. Иванов, много си ТЪП беееее Саше в главата ти е само жабуняк, да си намериш психиатър, тези от твоята черга БСП-рска го докараха този беден сополив старчок, продаваше медалите на дедите си да преживява! А сега е милионер, ако не знаеш! Тези ще искат избори дано копнат още някое милионче!
  • 22 бомбата

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Келикандзер":

    Опааа, и тоя изпълзя от долапа мухлясъл...акъли дава дето никой му ги неще...драги око беше цар, що се за пъдар цани санким???!!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове