21 Ноември, 2018 09:22 3 033 17

Румен Радев: Право на парламента е да намали заплатата ми

  • румен радев-
  • сбп-
  • заплата

Според държавния глава една от причините за протестите е, че гражданите не вярват, че хората във властта живеят само от месечните си възнаграждения

"Среща с Борисов ще има, когато водената от него коалиция разработи визия за справянето с корупцията по високите етажи на властта, за прекратяването на катастрофалния срив на инвестциите и за постигане на икономически ръст, който да направи така, че да догоним държавите от Централна и Източна Европа."

Това заяви пред медиите президентът Румен Радев. Той участва в тържество по повод 105 г. от създаването на Съюза на българските писатели в НДК. Преди церемонията той коментира актуални политически събития.

Така Радев косвено отвърна на премиера Бойко Борисов.В интервю по БТВ миналата седмица, коментирайки позиция на президента, свързана с новите данъци за автомобилите, премиерът Борисов каза, че "бедността не е грях, когато взимаш 11 хил. лв. заплата".

"Що се отнася до увеличаването на заплатите на политическия елит, то е оправдано само ако бъде обвързано с тяхната дейност по отношение на реалното благосъстоянието на българските граждани. Такива тенденции засега няма", добави Радев.

Радев даде да се разбере, че няма намерение да се вижда с премиера Бойко Борисов с единствената цел да обсъждат управленската програма на правителството.

„Нали не очаквате до разговаряме за 4-годишната програма, която изкара хората на улиците?!”, категоричен бе държавният глава.

Румен Радев отказа да вземе отношение по преговорите в коалицията кой да остане в управлението след оставката на вицепремиера Симеонов.

"Не се меся в кухнята на коалициите и на партиите", бе краткият му коментар по темата.

Радев отбеляза, че депутатите са тези, от които зависи дали заплатите на високопоставените политици ще бъдат намалени. По думите му една от причините за протестите е, че гражданите не вярват, че хората във властта живеят само от месечните си възнаграждения.

"Българите ще имат достоен живот тогава, когато възпитат своите политици да живеят само от заплатата си", добави Радев.

Във връзка с призива на лидера на БСП Корнелия Нинова към президента да даде морална подкрепа на предложението на левицата за намаляване на заплатите на депутатите, той коментира:„Първо, по отношение на моята заплата, която e обект на коментар от няколко дни - не аз определям заплатата на президента, а Народното събрание. Така че народните представители са в пълното си право да я намалят, както намерят за добре. Що се отнася до увеличаването на заплатите на политическия елит, то е оправдано само ако бъде обвързано с тяхната дейност по отношение на реалното благосъстоянието на българските граждани. Такива тендениции засега няма“.

Според Радев една от причините българските граждани да бъдат по улиците е, че не вярват, че българските политици разчитат само на заплатата си. „Българите ще имат достоен живот тогава, когато възпитат своите политици да живеят само от заплатата“, добави още Румен Радев, цитиран от "Фокус".

На въпрос за процесите в правителството и това кой да остане и кой да си тръгне, президентът отговори: „Не се меся в кухнята на коалициите и на партиите“.

По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова се обяви против ръста на заплатите на хората във властта. По думите ѝ в ситуация, в която на улицата има десетки хиляди граждани, които протестират, да си увеличиш заплатата е неморално и абсолютно сбъркано поведение. „Заплатите на политическия елит ще се увеличат и то със задна дата с 90 лв. при положение, че знаем с колко се увеличават пенсиите", каза още Корнелия Нинова. От левицата предложиха отново депутатските заплати да бъдат замразени на 2976 лева, колкото е основното възнаграждение преди разпускането на предходния парламент.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    24 3 Отговор
    Тия престъпници и наглеци в парламента постоянно ни говорят,че закона бил такъв и за това взимали тези заплати.Ами променете закона и намалете вашите,на премиера,на министрите и на президента заплатите .

    Коментиран от #6

  • 2 Дедо Йоцо

    34 10 Отговор
    Достоен!За жалост сам сред глутница вълци!
  • 3 Генералът

    20 3 Отговор
    Ще им намаляват заплатите? ХаХа Та кой от намазаните управници чака на заплатата бе. Може би шлифера е сабирал 10г заплати и така си е събрал за остров.
  • 4 onq s konq

    17 0 Отговор
    Ас па цела година събирам за море и накрая-нънци!Одим с циганетата на реката!
  • 5 РР рр рр рр

    11 17 Отговор
    Ами дари част от заплата си на децата с увреждания, например. Иначе си пополист !!!
  • 6 Ryty

    17 6 Отговор

    До коментар #1 от "бббббб":

    На герб не им пука за заплатите, а за поста който заемат и от който могат да ограбват народа
  • 7 Джудже

    10 1 Отговор
    Ами то я ясно, че само една заплатка не може да изхрани депутатин.
  • 8 Иванов

    27 11 Отговор
    Радев е един от малцината в политиката с качества и достойнство! А останалите наистина народът трябва да ги превъзпита, с тоягата по алчните прости чутури!
  • 9 Ханко от село Осеня

    16 29 Отговор
    Руменчо пак бега по тъча , едно си баба знае ,едно си баба бае. Визия , та визия ами те имат визия ама ти нищещ да я чуеш пък после пак ще плямпаш че има пропуски и тем подобни глупости , ами участвай активно в тая визия самовлюбено човече.
  • 10 Чеп

    13 22 Отговор
    Как ни го набутаха комунетата тоа паляк!
  • 11 Byden grajdanin

    9 1 Отговор
    А бе какво ни занимавате с вашите заплати.Знае се от много години че имате обрачи от фирми.Вие коминистите и помашконезаконната партия ДПС.Първи почнахте да крадете и ГЕРБ ни довърши.Всичките до един сте за затвора..
  • 12 Тръмп

    11 13 Отговор
    Горанов да махне една нула от заплатата на Радев,пък да видим как ще се оправи с 1100лева!!!:):):)Радев,дребния на Путин!!!:):):)

    Коментиран от #13

  • 13 Дани

    5 7 Отговор

    До коментар #12 от "Тръмп":

    Е как ще се оправя-всичко му е безплатно на Анрешко на българската политика,безмозъчен тъпак,който ще доведе до гражданска война ,глупака!
  • 14 Бачо Киро

    2 1 Отговор
    Точно там е проблемът. Българският политик е тъп цървул и не може да живее от заплатата си, въпреки, че за страната е голяма. Той автоматично става велик и за един мандат трябва да стане минимум милионер.
    Не, че в другите страни са по-добри, но смятам, че точно поради такива причини политиците не трябва да са бедни хора, а бизнесмени и тн които имат вече големи доходи. Да, и те ще крадат, но принципно богатите искат власт. Цървулите докопали се до кокала са по-опасни - хем нищо не разбират от каквото и да е, хем нямат насита или мярка. Един добър политик трябва да знае колко носят овцете на стригане...
  • 15 Бачо Киро

    1 1 Отговор
    Кучето си лае, керванът си върви! 240 "народни представители", 1/3-та от които дори си нямат и дея какво "аджеба" правят там! При заплата от по 3000 лв. на месец, плюс някои и друг лев от разните му там комисии и пр., като сложим "командировъчни" и други "служебни разходи", да добавим и възнагражданеията за по няколкото съветника/сътрудника на всеки... Да кажем, че "обслужването" на един депутат за месеца възлиза средно на 5 хил. лв. (слно се съмнявам да е така!!!) - грубата сметка показва по 16-17 млн. лв на година за издръжка на хрантутниците?! Защо не се направи един "одит" кой колко време е бил в Народното събрание, кой колко пъти е задал въпрос или е изказал позиция от трибуната, кой е присъствал и е бил активен по време работата на отделните комисии и т.н. или казано по-просто кой колко реално е работил?! Отделно повечето от тези хора запазват своите професии. Много депутати са същевремрнно преподаватели в ВУЗ-ове или заемат различни постове в различни дружества и учрежденя. Спокойно могат да останат и без заплата, най-малкото нали уж рботят за благото на родината?! Щели да се корумпират, ако заплатите им не били адекватни?! Че те и 1 млн. на месец да получават пак ще приберат 20-ачка под масата, такъв ни е манталитетът! Корупцията ни е завладяла от най-ниското ежедневно ниво - до най-високите етажи на властта. В други държави ако отидеш при лекар с "подарък" скача като ужилен и отказва да приеме, а в България, ако отидеш без бутилка уиски и кутия бо
  • 16 Zara

    2 0 Отговор
    Сит на гладен не вярва.Те са загубили чувствителност към страданията на хората
    Сигурно от столицата не се вижда как хората са вече в безисходица_с изключено парно и на студено,без възможност да се лекуваш,да си плащаш сметките,да се храниш нормално.Остана ни само мечта да купуваме книги.Два свята,единият е излишен,нали?
  • 17 Кольо

    0 0 Отговор
    От парламента зависи. Сега само ще си прехвърлят топката и на пролет пак ще си вдигнат заплатите. Не може един чиновник да взема заплата десет пъти поголяма от един машинист например. С какво един чиновник е заслужил толкова висока заплата. Като подобрят благосъстоянието на хората да си ги вдигат. Ако народа се пребори само за това, нещата ще се подобрят многократно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове