21 Ноември, 2018 10:00 2 314 9

Сезираха прокуратурата за загуби от €1 млн. на община Пазарджик

  • антикорупционен фонд-
  • прокуратура-
  • пазарджик

Срещу 500 000 лева и конкурс Община Пазарджик продава на "Риал Стейтс" близо 2000 декара

От Антикорупционния фонд (АКФ) сезираха прокуратурата за нереализирания най-голям фотоволтаичен парк в Югоизточна Европа, съобщиха от АКФ.

Местната власт в Пазарджик не търси 1 милион евро неустойка за неизпълнение по договора си с "Риал Стейтс" на Гинка Върбакова, уверяват от Антикорупционния фонд. Това е причината те да сезират прокуратурата за недостатъчно грижи за стопанисването на общинско имущество в Пазарджик.

Според разследване на АКФ по казуса на "Риал Стейтс" ЕООД, дружеството не е изпълнило задължението си по договора си с Община Пазарджик за изграждане на фотоволтаичен парк от 50 MW край селата Априлци, Елешица и Сбор. По договор компанията е трябвало да въведе в експлоатация мощностите в срок от 32 месеца след издаване на строителното разрешение. На практика това е трябвало да се случи до началото на 2013 г.

От Търговския регистър е видно, че компанията не е реализирала и по-голямата част от договорената инвестиция в размер на 400 000 000 лв. Община Пазарджик до момента пропуска да си поиска неустойката в размер на 1 милион евро.

Срещу 500 000 лева и конкурс Община Пазарджик продава на "Риал Стейтс" близо 2000 декара. Върху земята има дървесина за милиони. В договора има ясно дефинирани условия и неустойка при неизпълнение.

Документът е сключен на 04 юли 2008 г. Според клаузите му, когато статутът на земята бъде изменен, инвеститорът следва да изгради в имота "Соларен фотоволтаичен парк", включващ фотоелектрически модули, следящи системи и инвертори, създадени от водещи световни производители. Договорено е соларната фотоелектрическа централа да възлиза на 50 MW номинална силова инсталация.

Соларната станция трябва да бъде изградена в рамките на 32 месеца от датата на издаване на строително разрешение. Според експертите на АКФ всяко друго тълкувание на договора би било форма за заобикаляне на закона.

При сделката е договорено от "Риал Стейтс" ЕООД да инвестират без разноските по промяната на предназначението на земята и проектирането най-малко 400 милиона лева. Освен това компанията се ангажира да разкрие и поддържа в продължение поне на 2 години най-малко 52 работни места за работници с постоянен адрес в Община Пазарджик.

Продавачът има право да развали сделката, като задържи вече платените му пари, в случай че купувачът изобщо не започне строителство на централата. Изрично е посочено, че ако купувачът не е реализирал пълния размер на договорените фотоволтаични мощности в срок или пък не е изпълнил друго от условията в договора, той дължи неустойка в размер на 1(един) милион евро, пишат от Антикорупционния фонд.

Според графика със сроковете, представен пред ДКЕВР за строителството на проекта, изграждането на фотоволтаичната централа "Априлци" следва да бъде извършено на 2 етапа.

Първият предвижда изграждане на присъединителна подстанция и изграждане на 40 MW фотоволтаични панели със срок на въвеждане в експлоатация до края на месец декември 2012 г. Втори етап включва изграждане на още 20 MW фотоволтаични панели със срок на въвеждане в експлоатация до края на месец 12.2014 г. Това обаче не се случва.

Разрешението за строеж е издадено на 16 април 2010 г. и първият етап от построяването и пускането в експлоатация на фотоволтаичната централа с обща мощност 1,15 MW е завършен през февруари 2011 г.

На 22 юни 2012 г. е пусната в експлоатация централа с мощност 1,3 MW.

Четири години по-късно, в Доклада за дейността на "Риал Стейтс" ЕООД към Годишния финансов отчет за 2016 г. става ясно, че се предвижда инсталиране на следваща мощност от 20 MW. Това предвиждане е включено в точка "Перспективи и развитие" като условието е да се осигури финансиране на проекта.

Година по-рано, на 11 май 2015 г. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прекратява лиценза на фирмата. Решението на КЕВР е в отговор на подадено на 28 декември 2015 г. от "Риал Стейтс" ЕООД заявление за прекратяване на лицензията пред КЕВР. Искането за спиране на лиценза е мотивирано със законодателната промяна от 2015 г. Според нея, добивът на "зелена енергия" става далеч по-нерентабилно занимание.

Към днешна дата в соларен фотоволтаичен парк "Априлци" са изградени две фотоволтаични централи с обща инсталирана мощност 2,45 MW, вместо обещаните 50 MW, пишат от АКФ. Няма строеж за изграждане на други мощности. От годишния доклад за дейността на дружеството за 2012г. става ясно, че персоналът за 2011 г. е трима души, а за 2012 г. - двама. Не е изпълнен ангажиментът към общината да се разкрият 52 работни места в първите 2 години от функционирането на централата.

От дружеството не са изпълнили още един ангажимент. На 16 януари 2018 г. "Риал Стейтс" ЕООД продава два от прехвърлените от Община Пазарджик недвижими имота с обща площ 459,751 дка. В същото време фирмата е задължена да не се отчуждава имота до въвеждането в експлоатация на парка. Стойността на сделката е 977 915 лв. Припомняме, от компанията са придобили земята за 500 000 лева.

На запитване от АКФ до кмета на Пазарджик Тодор Попов дали има неизпълнение на договора от страна на "Риал Стейтс" ЕООД, Попов е заявил, че няма възникнали спорове между Община Пазарджик и "Риал Стейтс" ЕООД по изпълнението на договора.

Няма сключени споразумения между община Пазарджик и "Риал Стейтс" ЕООД, не са предприемани действия за търсене на неустойка по същия договор и договорът не е прекратен.

Според Тодор Попов не е налице неизпълнение от страна на "Риал Стейтс" ЕООД.

"Поради това, че в срок е изпълнено задължението за изграждане на "Соларен фотоволтаичен парк" не са извършвани проверки и не е възлагано извършването на такива", е заявил Попов пред АКФ.

От неправителствената организация недоумяват защо Община Пазарджик не е проверила обект, който би трябвало да е най-мащабната инвестиция в областта, със заявка да се превърне в най-големия фотоволтаичен парк в Югоизточна Европа.

Както вече беше посочено, инсталираната номинална мощност е 2,45 MW или повече от 20 пъти по-малко от задължението по договор.

"Остава неясно защо Община Пазарджик счита, че в срок е изпълнено задължението за изграждане на "Соларен фотоволтаичен парк" с мощност 50 MW. Очевидно е, че "Риал Стейтс" ЕООД не е направило договорените инвестиции в размер на милиона лева и не са разкрити 52 работни места в продължение на поне 2 години", пишат от АКФ, които се позовават на годишните финансови отчети и годишните доклади за дейността на "Риал Стейтс" ЕООД.

Според отчетите, нито едно от задълженията по договора с Община Пазарджик не е изпълнено. Не е ясно на какво основание кметът, който е представител на общината, твърди, че не е налице неизпълнение от страна на "Риал Стейтс" ЕООД.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цаца

    2 5 Отговор
    Местя!
  • 2 Дедо Дурчо

    2 6 Отговор
    Гинка-вице премиер!!!!
  • 3 боцмана

    7 0 Отговор
    Още малко прах в очите.
  • 4 гост 3

    10 0 Отговор
    Ми те за затвора тия.
  • 5 643

    14 0 Отговор
    Поредната далавера на герберастите
  • 6 Пешо

    14 1 Отговор
    Цацаратурата няма да направи нищо реално.
  • 7 Генералът

    13 0 Отговор
    Да го изгонят този кмет Тодор Попов. Отношенията му с Гинка и явната протекция на компанията и са повече от очевадни. ВЪН ОТ КМЕТСТВО.
  • 8 pazardzhik

    8 0 Отговор
    АБЕ ТЯ ГИНКА КУПИ ЦЕЛИЯ ГРАД -КАК ЩЕ ПЛАЩА НЕУСТОЙКА ВСЕ ЕДНО ДА СИ БРЪКНЕ В ДЖОБА ------ ПАРКИНГИТЕ СА НЕЙНИ. ВОЛТАЙЦИТЕ . СГРАДАТА НА НЕФТОПУНКТА . ПАЯЦИТЕ А МИ ТО ВСИЧКО ИЗКУПИЛА БРЕ - ТАЗИ ОБЩИНА ТРЯБВА ДА Е КРЪСТИТЕ -ВЪРБАКОВ ПАЗАРДЖИК
  • 9 възмутен

    2 0 Отговор
    Кака Нужка-дружка и Върбушка за пандиза и всички ГРОБАРИ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове