Last news in Fakti

21 Ноември, 2018 14:46 3 894 36

F-16 няма да може да бъде доставен в срок

  • f-16-
  • f-16 вlосk 70-
  • изтребител-
  • самолет-
  • рубин-
  • запрянов

Рубин: Този вид изтребител е най-добрата инвестиция за България

F-16 няма да може да бъде доставен в срок - 1
Снимка: БТА

В случай, че България избере на въоръжение американските изтребители F-16, то те няма да бъдат доставени в срок от 24 месеца от подписването на договор за многофункционални бойни самолети. Това каза Джеймс Робинсън, директора на „Програмата за международно бизнес развитие - F-16” към Американската корпорация Lockheed Martin, която произвежда машините.

Също така е под въпрос плащането на изтребителите на лизинг. Причината е, че американското законодателство не позволява разсрочено плащане на военна техника.

Изборът на F-16 Вlосk 70 ще е стратегически за България и ще донесе ползи не само за страната ни, но и за целия регион е мнението, което изрази посланикът на САЩ в България Ерик Рубин. „Днес обстановката е опасна с непредвидени обстоятелства, с поток от мигранти. Има предизвикателства навсякъде през последните 70 години. Затова е важно да имате добра военновъздушна отбрана и днес, и в бъдеще”, каза той.

Посланик Рубин припомни, че от 1990 г. досега американското правителство е вложило 300 млн. USD в оборудването на български системи. От тях 50 млн. USD са за военновъздушните сили, а още 43 млн. USD са дадени за подобряване на военните бази в "Ново село" и "Граф Игнатиево". От 2010 г. са инвестирани милиони долари в редица хуманитарни проекти – модернизиране на училища и стратегии за социално развитие.

От 1992 г. са обучени много хора както в редиците на армията, така и извън нея. „820 души са взели участие в подобни обучения. Следващите години ще имаме 60, които ще бъдат обучени в САЩ”, каза посланикът на САЩ.

Все още не е ясно коя точно от трите оферти за изтребители (бел. ред. тази на САЩ, Италия или Швеция) ще бъде избрана. „Нямаме перфектна оферта, за която да кажем, че всичко ни е ясно. Има доста въпроси, които участниците трябва да пояснят и след това ще могат да се направят общи оценки на всяка една оферта. Едва тогава ще се вземе решение. Намираме се на втория етап от преговори и придобиване на информация. Нищо повече. Не водим преговори с държавите за доставката, а разговори по оценката на тяхната оферта, по основните показатели и по въпросите, които имаме допълнително към тях”, каза пред журналисти заместник-министърът на отбраната генерал-лейтенант (о.р.) Атанас Запрянов. Той допълни, че подобно важно и скъпо решение трябва да се базира на качеството на анализираната информация, а не на някакви времеви срокове.

И по трите оферти има въпроси от различен характер. „Много е важно информацията да бъде пълна, тъй като използваната методология е на база на математически модел и липсващата информация автоматично води до липсата на оценка по даден параметър. Искаме в рамките на две седмици да се постараят да ни отговорят”, допълни заместник-министър Запрянов.

Последният вариант на F-16 Вlосk 70 предлага най-висока сигурност. Към момента 26 държави са закупили над 4600 броя от машината. Изтребителят от този модел е участвал в над 400 000 мисии със 74 победи и нито една загуба. Към момента компанията производител е извършила над 100 ъпгрейда на вече доставени машини.

С F-16 Вlосk 70 се постига 50% по-добро време за изкачване и 35% по-голяма стабилност по време на полет. Сертифициран е за 12 000 летателни часа, което е значително повече от 8000 часа, което е стандартът в момента в българската армия.

Министерството на отбраната предвижда покупката на 8 или 9 изтребителя на обща стойност 1.8 млрд. лв. Според процедурата на министерството, плащането трябва да се извърши разсрочено за срок от 9 години. В сумата е включено освен придобиването на машините, също така и обучението на пилотите, наземното обслужване, въоръжението и поддръжка за срок от 3 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гаргамел

    9 1 Отговор
    Еми не точно
  • 2 Мухлъо

    5 0 Отговор
    Да
  • 3 Българин

    2 12 Отговор
    Браво
  • 4 НАТО МИРО ТВОРЕЦ

    8 39 Отговор
    Последният вариант на F-16 Вlосk 70 предлага най-висока сигурност, както за българските летци, така и за провеждане на съвместни операции по въздух с нашите съюзници. Нямам никакво съмнение, че талантливите ни бойни пилоти бързо ще овладеят новата техника и ще са едни от най-добрите в ВВС на НАТО. Въздушното пространство на изток от България ще бъде заключено за пиянски авантюри на разпасани, недисциплинирани и противни съседи.

    Коментиран от #21

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 българче

    31 3 Отговор
    Летящи кашони на 40 години ни ни трябват.

    Коментиран от #8

  • 7 Чичо

    34 3 Отговор
    Доставка в срок от 24 месеца са две от основните изисквания за оферта. Щом краварите не могат да ги покрият, това означава аут от търга. Или поне така е по ЗОП. Съмнявам се обаче, че нашите тикви ще спазят закона. Не че ще им е за сефте, ама все пак!?
  • 8 onq s konq

    4 19 Отговор

    До коментар #6 от "българче":

    Не си "българче",а циганче и НЯМАШ ДУМАТА ПО РОЖДЕНИЕ:)
  • 9 НКВД

    24 4 Отговор
    Тая скраб Ф16 да си я държът в Америка, тук ни е изпотрябвала!!
  • 10 M. A. G. A.

    37 2 Отговор
    Грипен МС-20 който ни предлагат Швеция е много по - подходящ за България от Ф-16. Дори само за това че Ф-16 е пословично капризен към пистата, може да оперира само от,, Графа". Грипен е по-бърз, по-маневрен, с по-добра скороподемност, с доста по-малък RCS, и е с интегрирани Метеор и IRIST. това при Ф-16 го няма, има го но с модификации при Ф-35.

    Коментиран от #26

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 НКВД

    27 1 Отговор
    Има достатъчно пари за една ескадрила Су 35!

    Коментиран от #29, #30

  • 13 vvvvv

    19 2 Отговор
    Ами сега? Кво ше прави Цв.Цв.? Май нов търг? А накрая Су. За същите пари, на 30 бр.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хасан

    23 3 Отговор
    Безплатно да дадат ..нали сме съюзници...майка ми с 200 лв пенсия ли ще финансира американската оръжейна индустрия!?
  • 16 У лево е Крим

    14 1 Отговор
    Да видим сега лобистите на САЩ (ГЕРБ) да ли ще променят изискванията в конкурсното начало за да угодят на началствата
  • 17 Пиявица

    17 1 Отговор
    Представям си мащаба на откраднатото от КТБ, една ескадрила струва 1,8 млрд. лв. а те откраднаха 4,5 млрд. лв.
    Хайде бе ГЕРБ нали не сте го откраднали вие вземете го от крадците та го върнете на държавата, та това са две и половина есксдрили.Но явно това са свои хора щом толкова време властта си трае.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Каунь

    9 0 Отговор
    За тия пари моем да вземем 15 Су 35
  • 20 ША СТЛОБЯВАТ СЯ ОТ 5 САМОЛЕТА

    5 0 Отговор
    ЕДИН А ТВА ИСКА ВРЕМЕ ТРЯА ДА ДА ИЗБЕРАТ НАЙ ГОЛЕМИТЕ БОКЛУЦИ....
  • 21 стоян

    4 7 Отговор

    До коментар #4 от "НАТО МИРО ТВОРЕЦ":

    Всички русофилски подлоги на Путин в България са ти сложили минус А сигурно има и от посолството на кгб в София

    Коментиран от #32

  • 22 Мъмчо кютукоф

    3 1 Отговор
    А що не купим от детмаг по 3, 40 лв. 200 парчета ?
  • 23 ХанкоБрат

    2 0 Отговор
    Сигурно негрите бягат в мексико и няма кой да им сглоби военните играчките, които рекламират чрез филмите на Холиууууд.
  • 24 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор
    ,,...Програмата за международно БИЗНЕС развитие...,,,Яка програма изглежда щом и посланика я прокарва...Обаче то така ли се ... ,,ОТВАРЯТ ОФЕРТИ,, на предварителен кръг????Пък ние ОТБРАНА на страната ли ще правим или ще помагаме на БИЗНЕСА-Ф/16.....?!!!
  • 25 казах

    0 0 Отговор
    този по какви правила нарежда какво да си поръчваме?... ако обича тръмп да си го прибира дома и друг път да се научи да не се меси във вътрешните ни галимации!
  • 26 Целта

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "M. A. G. A.":

    То това е целта, да ти продадат самолет и да може да се ползва само на място, където те имат база ... така че от сега познай коя ще е официалната база на САЩ в България. Хем ние ще купим самолетите, хем те ще докарат постоянни войници да ни учат как да лети и ето ти готова военна база, тихомълком и щото си дал пари нямаш и друг избор.
  • 27 Керосин

    2 0 Отговор
    То няма пари за гориво , по -добре купете малко установки СС 23. хАмериканците обаче ще бъда против , налЪ?
  • 28 бббббб

    4 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: американското законодателство не позволява разсрочено плащане на военна техника. Хахахаха значи плащаме и чакаме 24 +++ месеца евентуално може би
  • 29 Точно

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "НКВД":

    И аз това се чудя, защо не се купят руски, които са доста по-евтини и способни. За тези пари могат да се купят 20 СУ-57 даже

    Коментиран от #35

  • 30 Перър

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "НКВД":

    Пари може да има но политици да си гледат интереса на държавата няма.
  • 31 ело

    4 0 Отговор
    Както при колите целия " боклук" на Запада се продава в бившия " Источен блок " който унищожи своята промишленост и очакват да сме им даже благодарни.
  • 32 No Exit from Brexit

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "стоян":

    Сложих ми ‘минушче’ защото говори като заместник командир по политическата част (ЗКПЧ). Демек - платена подлога. ОК, Мария?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 No Exit from Brexit

    3 0 Отговор
    България има един враг - Турция. С Ф16 нямаме шанс. Турците ги произвеждат от години. Единственият ни шанс е Ракети със среден обсег насочени към Истанбул. Нарича се ‘deterrent of last resort’. Демек Джагал, прави си сметката - ти ще ме убиеш 100 пъти, но и аз ще те убия поне веднъж.
  • 35 Kniaz

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Точно":

    Хахаха . Те руснаците немат толкова
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове