1 243 9

13% от българите искат повече средства за отбрана

30% от българите са на мнение, че правителството трябва да отделя повече пари за сигурност

Тихомир Шумов

Едва 30% от българските граждани са на мнение, че правителството трябва да отделя повече средства за сигурност. Това сочат резултатите социологическо проучване на агенция ”Тренд” за нагласите на българите спрямо Държавния бюджет 2019 година.

На въпрос за кои сфери трябва да се отделят повече средства, 29% са отговорили, че секторът на сигурността трябва да бъде сред приоритетните в държавата. Още по-малък е процентът на сънародниците ни, които са на мнение, че трябва да се отделят повече пари за отбрана - 13%.

Притеснително изглежда и че едва 10% от сънародниците ни са на мнение, че управляващите трябва да финансират повече в култура.

43% пък казват, че трябват повече пари за образование. Макар и значително по-голям, процентът на хората, обявили се за повече средства за образование, също може да тълкува многозначно.

Най-малко българи искат повече пари за спорт - 4%.

8% от анкетираните са посочили, че трябват повече пари за заплатите в бюджетния сектор.

17% искат повече средства от държавата за земеделие.

21% от българите мислят, че трябва да се вливат повече пари в строителство и инфраструктура.

Най-голям е процентът на сънародниците ни, които искат от правителството да се отпускат повече пари за здравеопазване - 77%.

След това в статистиката на "Тренд" се нареждат хората, които искат повече пари в социалната сфера - за пенсии и помощи - 60%.

Спрямо данните българите масово са на мнение, че държавните средства в почти всички сектори се харчат неефективно.

79% сочат, че парите за здравеопазване не се изразходват ефективно.

55% пък са на мнение, че това се случва и в сектора на образованието.

Впечатление прави, че 50% от българите заявяват, че парите за култура не се харчат ефективно. 19% са на обратното мнение, а цели 31% не могат да преценят дали държавните средства за култура се изразходват ефективно.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Да но
  Отговор
  1 22:05  25.11.18
  За отбрана но от нашите ХАЙДУЦИ !
 • Член
  Отговор
  2 22:25  25.11.18
  Еми тамън всички милиционери,фатмаци и държавни хрантутници.
 • 3 22:39  25.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор

 • Абее
  Отговор
  4 22:56  25.11.18
  България не трябва да дава пари за армия и дори трябва да се закрие армията както направи Коста Рика!!! Ние сме граница на Евро Съюза и всички европейски държави са длъжни да пазят тази граница!!! Ние предоставяме територията, а те армията!!! Не стига , че като гранична зона на нашата територия ще се води евентулна война, но отгоре на всичко ни карат ние да плащаме за да се пазят те. Това е гавра с нас и тия явно ни имат за супер балъци!!! За жалост с такива политици и особено такъв военен миниснър не ни чака нищо добро. Ония гадове мислят само за комисионните!!! Ако имахме политици щяха да кажат - от нас територията, от вас армията, все пак сме най-важната ви граница на Юг
 • onq s konq
  Отговор
  5 23:04  25.11.18
  Прави впечатление масовото желанието на хората за УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПАРИТЕ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ- цели 77%.И когато Борисов НАЛИВА МИЛИОНИТЕ в Здравеопазването,СЪЩИТЕ ТИЯ 77% ПЛЮС ОЩЕ 2 ОТГОРЕ изведнъж пропищяват,ЧЕ ПАРИТЕ СЕ ХАРЧАТ НЕЕФЕКТИВНО,Т.Е. СЕ "КРАДАТ"!А как се крадат...ами лесно и просто-чрез закупуване на болнични материали и оборудване НА ДРАСТИЧНО ЗАВИШЕНИ ЦЕНИ ОТ СЪОТВЕТНИТЕ ОБРЪЧИ ОТ ФИРМИ СЪС ПОДПИСА НА ШЕФА НА СЪОТВЕТНАТА БОЛНИЦА!А въпросните "Началник-болници " ЦВЯТ НЯМАТ!Е да,ама на на протестите се скандира "долу" защото НЕ СТИГАЛИ ПАРИТЕ "изобщо",А НЕ ЗА ЗАВИШАВАНЕ НА КОНТРОЛА ПО ХАРЧЕНЕТО ИМ...Хазната обаче не е бездънна и ПРОТЕСТЪРИТЕ трябва да знаят КАКВО ИСКАТ!

  Коментиран от #6

 • хост
  Отговор
  6 05:59  26.11.18

  До коментар #5 от "onq s konq":

  Анкетата е показателна за това къде най-много го стяга чепика българина.Здравето е лична ценност,докато самолетите имат отношение само към малка група от населението.В същото време народът се чуди на кого служи армията ...в срани като Афганистан и защо той-Народът трябва да плаща?
 • От Варна
  Отговор
  7 07:34  26.11.18
  ......и за бахур!
 • Българина
  Отговор
  8 08:33  26.11.18
  Трябва да се брани единствено от управляващите го, това е най голямата заплаха в тази държавица
 • херодот
  Отговор
  9 18:26  27.11.18
  Скоро , и без бюджет, всички ще сме в отбрана.Така че - няма смисъл...

Напиши коментар:


Публикувай