2 986 8

Прокуратурата с подробности по интервюто на Цацаров при Слави

Разкрита е банкова тайна по отношение на членове от Съвета на директорите на „ДЖИ ПИ ГРУП“

Мария Атанасова

От пресцентъра на Прокуратурата разпространиха прессъобщение до медиите по повод зададени въпроси към главния прокурор Сотир Цацаров при участието му в "Шоуто на Слави".

Публикуваме информацията без редакторска намеса:

I. На 12.06.2018 г., главният прокурор Сотир Цацаров, след извършена проверка по сигнал на ПП „Зелените“, в изпълнение на правомощията на прокуратурата по надзора за законност, отправи предложение до министър- председателя, за следното:
„Министерският съвет на Република България:

- да предприеме незабавни действия за изменение и допълнение на концесионния договор от 21.12.2001 г. с „Юлен“ АД за предоставена концесия с предмет особено право на ползване върху част от територия, изключителна държавна собственост – част от територията на Национален парк „Пирин“, община Банско, „Ски зона с център Банско“, при съобразяване с разпоредбите на действащото законодателство /включително и в частта относно определянето на концесионното възнаграждение/;
- да предприеме незабавни действия за осигуряване на пълно съответствие на ползваната от концесионера площ с тази по концесионния договор /99,55ха, съгласно Териториално устройствен план /ТУП/ на извънселищна територия „Ски зона с център гр. Банско“, индивидуализирана с координатите на точки от № 1 до № 252 в координатната система „1970г.“ по чупките на външната граница на ски зоната/.“
На 23.11.2018 г. главният прокурор изпрати писмо до министър-председателя, с искане за информация относно предприетите действия.

II. На 14.09.2018 г. във Върховна касационна прокуратура са постъпили два сигнала, съответно от заместник министър председателя г-н Томислав Дончев за нередности и съмнение за измами при усвояване на средствата от ЕСИФ (с приложена публикация от 10.09.2018 г. на сайта bivol.bg озаглавена „Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми“) и от г-н Атанас Чобанов – редактор на този сайт, с приложение на същата публикация. Материалите са изпратени по компетентност на Софийска градска прокуратура (СГП).

На 08.10.2018 г. СГП е образувала досъдебно производство за:
- престъпление по чл. 304а НК - за това, че в периода от 01.01.2014 г. до месец октомври 2018 г. в гр. София, предложил и дал подкуп на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение

- престъпление по чл. 253, ал. 5 вр. ал. 1 НК- за това, че в периода от 01.01.2014 г. до месец октомври 2018 г. в гр. София извършил финансова операция или сделка с имущество, или прикрива произхода,
местонахождението, движението или действителните права върху имущество, за което знае или предполага,, че е придобито чрез престъпление, като средствата или имуществото са в особено големи размери и случаят е особено тежък.

На 08.10.2018 г., сезирана с идентичен сигнал, Специализираната прокуратура, също е образувала досъдебно производство за престъпление по чл. 321, ал. 3 вр. ал. 1 и ал. 2 НК – за това, че от неустановена дата до настоящия момент на територията на Република България образували, ръководили и участвали в организирана престъпна група – структурно трайно сдружение на три и повече лица, с цел да вършат съгласувано в страната престъпления по чл. 253, ал. 1 НК, за което е предвидено наказание
„лишаване от свобода“ повече от три години, като групата била създадена с користна цел и в нея участва длъжностно лице.

Поради идентичност на материалите, послужили като законен повод за образуване на двете досъдебни производства, същите са обединени (на основание чл. 217 НПК) и се наблюдават от Специализираната прокуратура. До момента са извършени множество процесуално-следствени действия:
1. Разкрита е банкова тайна по отношение на членове от Съвета на директорите на „ДЖИ ПИ ГРУП“ АД, както и на самото дружество.
2. С определение от 26.09.2018 г. на основание чл. 73, ал. 3 Закона за мерките срещу изпиране на пари (ЗМИП) Софийски градски съд е допуснал обезпечителна мярка „Запор“ върху сметки на основание чл. 12, ал. 3 ЗМИП /общ размер 14 млн. евро/.
3. Извършени са претърсвания и са иззети вещи, находящи се в банкови сейфове на лица, свързани с „ДЖИ ПИ ГРУП“ АД, както и на самото дружество.
4. Възложени са оперативно-издирвателни мероприятия на агенти на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).
5. Изискана е данъчна и осигурителна информация за лицата, посочени
в журналистическия материал.
6. На 29.10.2018 г. като обвиняеми са привлечени лицата:
ГЕОРГИ ВАСИЛЕВ
- за престъпление по чл. 321, ал. 6 НК: за това, че от началото на 2014 г. до 07.10.2018 г. в гр.София се сговорил с Владимир Лозанов да вършат в страната и в чужбина престъпления, за които е предвидено наказание „лишаване от свобода“ повече от три години – такива по чл. 255, ал. 1 и по чл. 248а НК и чрез които се цели да се набави имотна облага

- за престъпление по чл. 253, ал. 5 вр. ал. 4 вр. ал. 1 НК: за това, че на 21.09.2018 г. в гр. София извършил финансова операция – наредил банков превод от сметка при банка „Уникредит Булбанк“ АД с титуляр Георги Василев към негова сметка в друга банка в размер на 14 00 0000 евро, за която сума знаел, че е придобита чрез тежко умишлено престъпление – такова по чл. 255, ал. 1 и по чл. 248а НК като имуществото е в особено големи размери и случаят е особено тежък. Мярката за неотклонение на обв. Василев е парична гаранция в размер на 30 000 лв.

ВЛАДИМИР ЛОЗАНОВ
- за престъпление по чл. 321, ал. 6 НК: за това, че от началото на 2014 г. до 07.10.2018 г. в гр. София се сговорил с Георги Василев да вършат в страната и в чужбина престъпления, за които е предвидено наказание „лишаване от свобода“ повече от три години – такива по чл. 255, ал.1 и по чл. 248а НК и чрез които се цели да се набави имотна облага. Мярката за неотклонение на обв. Лозанов е парична гаранция в размер на 15 000 лв. Разследването касае множество проекти по различни програми, опериращи със средства, предоставени от Европейски съюз, както и длъжностни лица от различни институции, бенефициенти и други физически лица, които се намират на територията на цялата страна. На 31.10.2018 г. изложената по-горе информация е изпратена чрез Дирекция за защита на финансовите интереси на Европейския съюз (АФКОС) на ОЛАФ.

III. По повод информация от зададен въпрос, че „министърът на финансите живее в апартамент 180 квадрата в луксозен жилищен комплекс, предоставен му безвъзмездно от български бизнесмен“, главният прокурор е разпоредил проверка за престъпления по чл. 283 НК/чл. 304б НК. Действия по проверката спрямо министър Владислав Горанов ще бъдат възложени на КПКОНПИ.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • хаха
  Отговор
  1 15:33  23.11.18
  ДА ЖИВЕЕ ЧАЛГАТА И ГЛАВНИЯ ЧАЛГАР НА РОДИНАТА НИ!
 • гост
  Отговор
  2 15:36  23.11.18
  Още ли има хора да му се възхищават на тоя Слави? Имах чувството че е дрогиран, погледа му беше неадекватен.
 • NikNay
  Отговор
  3 15:40  23.11.18
  Хей, не ми хвалете каквото и да е интервю или шоу ако не е на живо.

 • ПУШИЛКИ ! Пак ЦАЦА вместо РИБА !
  Отговор
  4 16:52  23.11.18
  Едрата РИБА защо не се плющи а само ЦАЦАТА ? Слави , и ти си като " Педя човек - лакът брада " - приспиваш цялата страна ! ДЪЛБОКА ОРАН Е НУЖНА - ЕСЕННА.
 • Много "Лъжливи овчарчета "
  Отговор
  5 17:01  23.11.18
  Най - омаян и сладък, като Педя човек е Ал Симов от POGLED. info, но най авторитетен е Слави. Последният успя цялата държава с надежда да нахрани. Правитеството "вразуми" а народа "утеши" !
 • Колко му трябва на народа
  Отговор
  6 17:08  23.11.18
  Да го измамиш с прах в очите.
 • Иванов
  Отговор
  7 21:04  23.11.18
  Истината е съвсем друга, Еди кой си на тази дата си го е преместил отляво, а на друга дата- отдясно. Този е майстор по нищо правене и изчакване в рамките на Чудото, три дена. Ясно е, че пари от Василев не е взел, преведени са му по офшорна сметка. Ясно е, че е над закона защото единственото което направи досега е да не го прилага и да натиска подчинените си да правят същото.
 • ИМПЕРИАЛИСТ
  Отговор
  8 21:42  23.11.18
  Проблем не са лифтовете, а че ако се реализира проектът за втора кабинка, с предвиден капацитет 3 000 човека/час, в ски-зона Банско, природата в района ще се съсипе ОТ ЧОВЕШКИЯ ПОРОЙ. „Хората в Банско" искат да вкарат СЛОН В АПАРТАМЕНТ!!! Всичко може да си направим,-лифтове, хотели, магистрали, молове, небостъргачи, заводи, ....ПРИРОДА НЕ! Втори кабинков лифт не е потребен. Проблемите на Пирин и Банско ще се решат с оформянето на теснолинейката в Разложка долина като ЖП пръстен и се свържат селищата: Белица, Якоруда, Разлог, Банско, Добринище.... и т. н. Повече от половината пръстен отдавна е построен. Той е само малък участък от теснолинейката която минава през Родопите. Остават около 20 км. да се затвори пръстена. Площа на цялата Разлошка долина е приблизително колкото София. Влакчетата по "Пръстена" да бъдат луксозни, с отопление и най-важно -на често. При лошо време е неземно удоволствие за скиора, да разпусне в минералната баня на Добринище, а и други минерални извори има в долината които могат да се използват. СЪЩЕВРЕМЕННО ЩЕ СЕ ПОЛЗВАТ ОТ СКИОРИТЕ И СЪСЕДНИТЕ СКИ ЗОНИ, КОЕТО ЩЕ ПРЕМАХНЕ СТРУПВАНЕТО ПО ПИСТИТЕ НА ВРЪХ ТОДОРКА. Тъй като Разложката долина е оградена и от още две велики БЪЛГАРСКИ планини: Рила, и Родопите, може да се изградят и нови ски зони в тях. Ако на кабинката има много хора, ще може да караш по пистите на Добринище -Безбог, Беталовото, Семково и по други бъдещи нови писти. Сега, като се закотвиш в Банско, вариантите са само

Напиши коментар:


Публикувай