23 Ноември, 2018 17:27 3 029 17

Започва лов на шофьори, каращи в BUS лента

  • шофьори-
  • нарушители-
  • войната на пътя-
  • bus лента-
  • бус лента-
  • градски транспорт-
  • цгм

ЦГМ и КАТ със съвместна акция

Започва лов на шофьори, каращи в BUS лента - 1
Снимка: БГНЕС

От началото на декември Центърът за градска мобилност и „Пътна полиция“ в София започват съвместна акция срещу нарушителите, които се движат в BUS лентите. За това са се договорили директорът на ЦГМ Христиан Петров с органите на реда. Това е поредната мярка за налагане на приоритет на градския транспорт, съобщиха от пресцентъра ЦГМ.

„Започнахме през лятото с кампанията „Всеки да си знае лентата“ с актьори от Младежкия театър. Тогава се брандираха автобуси, които да подсещат водачите, че трябва да уважават и пътниците в обществения транспорт. Сега с колегите от полицията ще ги подсетим, че правилата на пътя са за всички“, каза Петров, цитиран от ЦГМ.

Основната цел на BUS лентите е да осигуряват приоритет на обществения транспорт, така че той да изпълнява разписанията си и да бъде удобен и бърз за пътниците, които го използват, но това не може да стане, ако лентата е задръстена с коли.

По разписание автобусите, които се движат по бул. „България“ трябва да изминават разстоянието между пл. „Ручей“ и Центъра по хигиена за 4 минути, но ако има автомобили времето се удължава тройно. По новата бус лента на бул. „Васил Левски“ разстоянието между ул. „Гурко“ и кино „Одеон“ трябва да се измине за 4 минути, но ако тя е блокирана, забавянето стига и до 10 минути. С 20 минути повече е времето от спирката на „Орлов мост“ до Окръжна болница за автобуси и тролейбуси, ако лентата на бул. „Цариградско шосе“ не е свободна. Всички тези забавяния, заради шофьори, които нарушават правилата, водят до това, че десетки пътници чакат на спирките много по-дълго или стоят затворени на едно място в обществения транспорт, коментира директорът на ЦГМ. Глобата за автомобил в BUS лента е 50 лева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миризлив Пор

    34 2 Отговор
    И след като толкова широко се оповести ми е интересно колко наглеци ще хванат. А защо не се направи нещо по-лесно, просто във всеки автобус да има монтиран видеорегистратор и вечер да се свалят записите и на "щастливците" да им се изпращат честитки.
  • 2 боцмана

    15 3 Отговор
    Каквото и да направят пак ще се кара в бус лентите , манталитет балкански , глобявай , наказвай , на гайда мирише.
  • 3 гост

    16 1 Отговор
    Добре де, по един видеорегистратор във всеки автобус и който кара и запречва лентата получава директно глоба със снимка и обяснение от КАТ. Толкова ли е трудно? Ясно е, че патрулка я е хванала няколко, я не. Един регистратор струва 50лв с карта памет и двупосочна камера.
  • 4 NikNay

    3 2 Отговор
    Какво трябва да означава това "брандираха автобуси "?

    Коментиран от #8

  • 5 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    12 13 Отговор
    Разширете пътищата не да слагате ограничения направете пътищата 4 ленти в посока и авариина

    Коментиран от #9

  • 6 654564

    14 9 Отговор
    ДА ВИ ЕБА МАЙКАТА
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 съб

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "NikNay":

    Лепнали са фолио отвън на някои автобуси с надписи "Всеки да си знае лентата" или нещо от сорта.
  • 9 ААА

    5 4 Отговор

    До коментар #5 от "Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    Поздравления Тоше ,взеха от и без това тесният път цяло платно ,а останалият тежък трафик в другото платно,как да не прескачат хората и в другото платно,едното не върви другото съвсем празно.
  • 10 сос

    8 3 Отговор
    Отрязаха от улиците ленти и ги направиха за педалисти по които я минат 2-3 велоджендъра на час я не, после отрязаха за бусовете ленти и набиха целия автопоток в тесни пространства! Ся разбирам, че херберската кметицата иска да притисне автомобилистите, но не става само със санкции ! Почакайте да видите, какви данъци, ще нашие столична община за 2019 !
  • 11 тия

    4 1 Отговор
    Дето си мислят, че улиците са за колите, да знаят че преди всичко са за хората, а те с колите си заемат много повече място от пешеходци, велосипедисти и градски транспорт, които са доста повече, пък и все трябва да слезеш от колата някога, освен ако не е истински кенеф.
  • 12 Ловец

    2 1 Отговор
    Да зареждаме ли пушките за този лов ?
  • 13 КАТ

    6 2 Отговор
    1000 лв,като за каране в аварийна лента и сваляне на номерата за поне 6 месеца ще излекуват мераците на тарикатите,това е формулата за успех.
  • 14 гощо

    4 1 Отговор
    Я да кажат от КАТ ко малоумник повтарям МАЛОУМНИК сложи БУС лента точно на изход от улица та директно попадаш в нея.И е предпоставка за хранилка на паризите в патрулката?!?!? Говоря за изхода от хотел Хилта на бул.България. Излизайки на булеварда си директно в БУС лентата. А тази лента освен всичко е и за десният завой.Демек ако си за на дясно.......гориш или няма да ходиш на дясно там само автобусите могат тцтцтцттц акъл море в този КАТ ма то е ясно кои стават милиционери,традицията продължава.
  • 15 аяая

    3 2 Отговор
    По булевард България и преди беше задръстено и тясно, но умниците направиха половината платно бус лента. Евала, сега ако не караш по нея тези 2км ги минаваш за 5 часа... Като свършиш работа в 18 към 22 трябва да си си в къщи! Чудно ми е ако всички карат по бус лентата, как ще ги глобят? Също ми е чудно ако никой не си плати глобата, какво ли ще стане >.. отговора е нищо- не бъдете овце хора!
    Да не говорим за вело алеите на Прага и Раковска> Поредни простотии.... за по-зверско задръстване!!! Думи нямам какви бунаци ни управляват!
  • 16 дедо

    3 0 Отговор
    А тея бусове, автобуси и прочее, що карат и в другите ленти е на в буслентата си? Това нема ли да се наказва и глобява... Или да си продавам колата и да си купим РЕйс!

    Коментиран от #17

  • 17 Tomov

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "дедо":

    Не си продавай колата за бус. КУПИ СИ НОМЕРС ЕДНАКВИ ЦИФРИ И БУКВИ - МУТРЕНСКИ НОМЕР !! ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ,МВР ВЪОБЩЕ НЕ ГИ БАРА !! ТАКА И ПО-ЕВТИНО ЩЕ ТИ ИЗЛЕЗЕ !!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове