1 576 18

Малинов: Ако Петкова не я е срам, да попита ЕК за "Белене"

Евродепутатът поясни, че стандартите на Комисията са изключително завишени с оглед на трагедията във Фукушима и предпоставките за подобен сценарий и у нас

Площадката на АЕЦ „Белене” е опасна сеизмична зона и нека бъдещи инвеститори не си въобразяват, че ще дойдат на подреден терен с готова нотификация. Стандартите на Комисията са изключително завишени с оглед на трагедията във Фукушима и предпоставките за подобен сценарий и у нас.

Това заяви в предаването „Лице в лице”, евродепутатът Светослав Малинов и прочете част от стенограма на думите на премиера Бойко Борисов от 2012 година, с които министър-председателят изтъкнал същите мотиви за опасността от земетресение и последиците от него.

„Европейската комисия отговаря на мен, но всъщност се обръща към всички хора в България, които са заинтересовани. В момента европейската комисия ни защитава от българското правителство за казуса АЕЦ „Белене”, което е изключително тъжно”, каза Малинов. Малинов призова и енергийния министър Теменужка Петкова „ако не я е срам, да зададе същия въпрос на Еврокомисията – какво означава възобновяването на проекта АЕЦ „Белене” през 2018 г."

Вчера Малинов получи отговор на запитване към еврокомисаря по енергетика Ариас Канете, в който се посочва, че „Белене” на практика се намира в нулева фаза, след като българското правителство реши да го прекрати.

Евродепутатът поясни, че стандартите на Комисията са изключително завишени с оглед на трагедията във Фукушима и предпоставките за подобен сценарий и у нас. „Има два много силни акцента върху сеизмичността и съхраняването на отработеното гориво. И по двата фактора България има огромни проблеми – площадката в „Белене” е определена като принадлежаща към сеизмична зона”, поясни той.

Евродепутатът отправи въпрос към енергийния министър, провокиран от достигнали до него данни, свързани със съхраняването на отработката на ядреното гориво.

„Вярно ли е, че отработеното ядрено гориво, което е един от възможно най-опасните отровни елементи с оглед на своята радиоактивност, през последните три години се трупа тихо и незабележимо на площадката на „Козлодуй” и правителството пести пари, които са необходими, за да бъде дадено за преработка”, попита Малинов.

По думите на Малинов въпросът „бавно пълзи към институциите” и може да бъде спрян лично от Петкова.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Краварски задник
  Отговор
  1 12:23  24.11.18
  Продажен, гнусен червей заслужаваш тъпото на брадвата.
 • У лево е Крим
  Отговор
  2 12:27  24.11.18
  На Петкова е ясно, че няма как да се вярва! - Нека да припомня, че когато Борисов спря проекта през първият му мандат, Петкова беше шеф на ДФИ и заяви, че няма да ни осъдят понеже нямало договор... Като икономист хич я нямаше, а за енергетиката няма какво да говорим. - Целта е да се тупа топката до като дойде удобно време да бъде заметен проблема във времето
 • боцмана
  Отговор
  3 12:45  24.11.18
  Полека лека работата АЕЦ–Белене се изяснява , ще има Белене ама друг път.

 • Енергетик
  Отговор
  4 13:02  24.11.18
  Изкуфял!! А знае ли чепроблема във Фокушима беше в качеството на реакторите и близкото разстояние с морето?

  Коментиран от #13

 • Гьон
  Отговор
  5 13:13  24.11.18
  Тиквата говореше ,че това е гьол и триста милиарда да сме дали не трябва да се строи.Сега започнаха да пеят друга песен защото държавата има наистина нужда от Белене.Това загубено време трябва да се конпенсира ,но в затвора в Белене,а тоя платен от чужди интереси Малинов ще гледа Брюксел през крив макарон.
 • !!!!!!!!!!
  Отговор
  6 14:23  24.11.18
  Вечна дружба с "братска русия!-това означава АЕЦ-Белене!
 • Банско 2
  Отговор
  7 15:00  24.11.18
  Само се питам какво ли ще открият в договорите и решенията бъдещите министри на това министерство след 17 години ????? И кой ще е виновен ако има грешки?
 • Помнещ
  Отговор
  8 16:27  24.11.18
  Когато EU ни спрат ТЕЦ -вете тогава какво праим ?
 • Еко
  Отговор
  9 17:58  24.11.18
  Имаме вода и слънце, и вятър, и боклук
 • ЕС ни ощетява всеки път
  Отговор
  10 18:37  24.11.18
  ДОГОГА ще слушаме тази мафия ЕС ????????? Отнеха ни атомната енергетика !!!! Отнеха ни Южен поток !!! За Евромафията България е заден мръсен двор с диктатор Б.Б. !!!!
 • ЗАКРИВАЙ ЗА ВИНАГИ ТОВА ЗЛО
  Отговор
  11 20:11  24.11.18
  НЕ НИ ТРЯБВАТ ОПАСНИ И ВРЕДНИ МАШИНИ ДОРИ И ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ТОК, ЩОМ ГРЪМНА ФОКОШИМА ПРИ ЯПОНЦИТЕ , ЗНАЧИ ПРИ НАС Е ГАРАНТИРАНО >>>> опасно, и вредно. СЪВСЕМ НЕ Е НАЙ ЕВТИН ТОКЪТ ОТ АЕЦ ,никой не казва разходите за локвидиране на отпадъците от АЕЦ а. А много паразити искат само да източат много денги за дълго време

  Коментиран от #12

 • goni
  Отговор
  12 20:32  24.11.18

  До коментар #11 от "ЗАКРИВАЙ ЗА ВИНАГИ ТОВА ЗЛО":

  Чакай на вятъра и слънцето!:) Винаги ще ти светят и духат!
 • goni
  Отговор
  13 20:38  24.11.18

  До коментар #4 от "Енергетик":

  Никакъв проблем с качеството! Никой не е очаквал подобно цунами! Даже и японците! А, те са свикнали с подобни неща, ама тоя път е било нещо дето .....! Боже упази!

 • Помнещ
  Отговор
  14 21:58  24.11.18
  30 години лъжи , как не те е срам ,,евродепутатино"
 • Крали Марко
  Отговор
  15 09:45  25.11.18
  Петкова замазни косъма откакто заговори за рестарт на Белене
 • ПЕНКО
  Отговор
  16 15:14  25.11.18
  ВСЯКА КОМИСИЯ Е ТОЛКОВА -ТОЛКОВА ВРЕМЕННА , А И КО..ПЕ...ТО ОТ СДС НЯМА НИКОГА ПОВЕЧЕ ДА ГО ИМА НА "ХОРИЗОНТА" !!!
 • ПЕНКО
  Отговор
  17 15:19  25.11.18
  ИМА ЛИ ДРУГ ЛЮБОВНИК НА САЩ - БЕ СДС ,КОЙТО ДА Е ИЗПОЛЗВАЛ АТОМНА БОМБА СРЕЩУ ЦИВИЛНИ -ТАКА НАРЕЧЕНИ ГРАЖДАНИ ???
 • пишман политици
  Отговор
  18 18:24  25.11.18
  Абе гнусни продожници. Какво ви еня Еуропейскааата комисия? Оставихте страната без икономика и каквато и да е промишленост. Станахме транзитна магистрала. За кокво трябва да питате ЕК - дали сутрин да си носите урината в лабораторията или , че ядем европейскити им фашкии по магазините. Айде малко достоинство. То българската винаги е била такава: Пораснаха пибци, пое.ха квачки. Нали помните , че тоя индивед даде предложение да се учи в училищата какво се случва из Европа и Европската комисия. Пълна ливада , но сега авру депотат.

Напиши коментар:


Публикувай