1 795 15

„Юлен“: Ако затворят Банско, ще има протести

Но въпросът, който вълнува всички, е съдбата на концесионния договор за ски зона Банско

Все още не са ясни цените на лифт картите за ски-зоната в Банско за предстоящия зимен сезон, но евентуална промяна в концесионния договор с "Юлен" може да наложи повишение. Това заяви пред БНР Иван Обрейков, представител на концесионера.

По-рано днес министърът на околната среда Нено Димов заяви, че сегашната концесионна такса за ски-зоната, която е 300 хиляди лева на година, може да бъде повишена. Коментарът си министър Димов направи, след като главният прокурор Сотир Цацаров припомни, че още преди месеци е препоръчал на Министерски съвет да преведе концесионния договор в съответствие със законодателството и да изчисти противоречията. Цацаров заяви и че ако това не стане, ще има обвинения.

Темата беше коментирана на среща на контролните институции и туристическия бизнес в Банско, инициирана от Министерството на туризма.

На срещата заместник-министър Ирена Георгиева обяви прогнозите за петпроцентов ръст на туристите и инициативите на министерството за постигане на качествен и устойчив туризъм. Една от тях е съвместният пилотен проект със социалното министерство, по който се обучават безработни, за да се преодолее кадровият дефицит в туризма.

"Има готовност обученията по различни изпълнителски специалности в сферата на туризма да започнат още през декември", коментира Георгиева.

Но въпросът, който вълнува всички, е съдбата на концесионния договор за ски зона Банско и как това ще се отрази на един от най-известните зимни курорти в Европа.

"По-скоро самия договор при подписването му през 2001 година не е бил изчистен чисто текстово. Сега явно нещата са много сериозни, от законова гледна точка, да бъде променен в една или друга посока. Не мога по друг начин да си обясня защо толкова време не може да се промени. Може и да не може да се промени." - посочи кметът Георги Икономов.

"Един скиор или сноубордист не го интересува споровете на по-високо. Ако дойде прокуратура да затвори курорта би ни се отразило, но тогава сигурно ще има доста протести. Все пак нека има някакво решение, за да можем да излезем с някакво становище." - призова маркетинг директорът на дружеството-концесионер "Юлен" Иван Обрейков.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Реалист
  Отговор
  1 12:28  24.11.18
  Аи таз зима може да се размине с сезон Банско!

  Коментиран от #2

 • Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н
  Отговор
  2 12:31  24.11.18

  До коментар #1 от "Реалист":

  Супер ше е да нема снег и мутрите да озвереят като нема лапаница муахахаха не ходете на банското и останалите мутро курорти да им пълните гушите на мутри и политици и да им осигурявате лъскавия живот на тях и метресите им като искате ски е там у чужбина

  Коментиран от #3

 • 3 12:48  24.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор

 • боцмана
  Отговор
  4 12:55  24.11.18
  Държавата ще дръпне едни пари от концесионер , той ще ги лапне от скиорите като същевременно е възмутен , че ще има по-малко скиори и затова му се присънват протести , да излезе народа и да му брани печалбите. Дано никой не му се върже.
 • Hhhhhhh
  Отговор
  5 13:02  24.11.18
  Мафия
 • Kak
  Отговор
  6 13:07  24.11.18
  Плащат 300 хиляди и ползват 1650 декара държавна земя. Отделно държавата им дава милиони за да провеждат световни купи по ски, сноуборд. Картата за ски е 60 лева, за един ден приходите от карти са колкото годишната концесионния такса.

  Коментиран от #9

 • Зайко Байко многознайко
  Отговор
  7 13:35  24.11.18
  Ако се яви на едно състезание за най тъп човек , ще се класира втори , защото е толкова тъп , че ще го излъжат и няма да му дадат първото. Цв.Цв.Ушавия Шлифер, недоклепания сив кардинал, с форма на главЪта тип каунЬ. Шофьорът на Мето Илиенски( Маринов ) тарамбуката на Маджо и Маргините(Б.Б.) ! Епитомия на умопомрачително безхаберие и полицейщина. Айдуци от класа събрани и ръководени от Мутрак и Шестак. Мили Господи, с какво толкова сме прегрешили, че ни наказваш с такива д.е.б.и.л.и. които да ни управляват ? ;-( Цветанов , мозъкът ти е гладък, като на камила гърбицата. Крадец! Гледам Мая Манолова при СлаФчо. Мистър Пропер след голямото на.иране, се опитва да възстанови имиджа си. Мая Манолова, ака, ъка, губи мисълта си , не знае какво говори, но не спира да говори.
 • Ххххх
  Отговор
  8 13:36  24.11.18
  Най-добре е да си ходят и ЮЛЕН и ГЕРБ . Ненакрадоха се
 • Ххххх
  Отговор
  9 13:40  24.11.18

  До коментар #6 от "Kak":

  Прав си. И В АФРИКА НЕ СЕ КРАДЕ ТАКА ЛЕСНО. Станехме за смях . В Китай ни сочат за пример - рекордно изпростяване.
 • Престъпници
  Отговор
  10 14:48  24.11.18
  На тях си продадохме планините и морето. Нали те са в комбина с престъпниците от парламента.

 • Полина
  Отговор
  11 15:51  26.11.18
  Това ще е голям резил... един добре работещ курорт имаме и да го затворим, да ме гръмне някой моля
 • Токин
  Отговор
  12 17:22  26.11.18
  Не трябва да развалят хубави курорти като Банско! Това е най-доброто място за ски в България!
 • Тишо
  Отговор
  13 21:06  26.11.18
  Абе кой ще затвори Банско? Що за глупости. И, да, ще има яки протести.
 • Дарлинг
  Отговор
  14 23:05  26.11.18
  Що за глупост? Да затворят най-добрия ни зимен ски курорт и то заради неадекватни действия на управниците ни. Банско се е превърнал в курорт от световна величина и държавата трябва да подкрепи бъдещото му развитие.
 • Димитър
  Отговор
  15 09:16  27.11.18
  Банско ще преодолее и тези спънки и трябва да продължи да се развива както досега.

Напиши коментар:


Публикувай