1 809 12

Рашидов: Галерията не e място за плюскане на кюфтета

В кой музей по света плюскат по масите? Да не би да са по-прости в Лувъра?

Мария Атанасова

В цял свят държавният музей е съкровищница, в които се съхранява изкуство, у нас се оказа място за плюскане! Това не мога да го приема, заяви пред Епицентър.бг скулпторът Вежди Рашидов. Той реагира така на "голямото плюскане" в Националната галерия - т. нар. "пърформанс", организиран от директорката на галерията Яра Бубнова в чест на художничката Ода Жон.

"В кой музей по света плюскат по масите? Да не би да са по-прости в Лувъра или в Третяковската галерия?", избухна бившият министър на културата. "Има други места, където могат да се ядат кюфтета - зали, ресторанти. Има месарски магазини, в които могат да се проведат страхотни пърформанси.

И какво прави принципалът на директора на Националната художествена галерия? Плюскане върху царските паркети! Аз ремонтирах двореца, върнах блясъка му, докарах Пти Пале, Роден, докарах световното изкуство, а те лапат в залата! Представете си някой да плюска под погледа на Мона Лиза?", продължи Вежди Рашидов. "И каква е тази велика художничка, за да се прави всичко това в нейна чест? В кои среди е известна? Какво е направила за имиджа на България?"

Скандалът набира скорост вече трети ден, след като в края на миналата седмица в Националната художествена галерия бяха опънати две дълги маси, върху които се бе изтегнала огромна самодива от суджуци, филета и всякакви мезета, а главата ѝ бе направена от зелки и питки.

Този великански ордьовър бе обявен за пърформанс по повод откриването на изложбата на Ода Жон – артистичен псевдоним на българската художничка Михаела Дановска, която прави кариера зад граница.

Върху него се нахвърлиха културни дейци с вилици и ножове, някои от присъствалите дори се похвалиха за участието си в кулинарната оргия с видеозаписи в социалните мрежи.

След гневната реакция във Фейсбук всички видеа бяха изтрити, но снимките са красноречиви за атмосферата в Националната галерия.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Вуте
  Отговор
  1 20:27  26.11.18
  Ти не само плюскаш еми и цокаш - от сутрин до мрак !!!
 • 2 20:46  26.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Калинка от ГЕРП
  Отговор
  3 21:02  26.11.18
  Най малко пияница да дава такива коментари. Вземи се чашката с уиски и пурата и се заври в миша дупка . От такива моралисти ни писна.

 • Ryty
  Отговор
  4 21:15  26.11.18
  Кви кюфтета а е миндилин, хората нямат пари за хляб, заради такива като теб михлюзи
 • Гост
  Отговор
  5 21:17  26.11.18
  Човека е прав неможе в националната галерия да се прави коктейл банкет и др. подобни. Ако ги оставиш и кючеци ще започнат хвърлят.
 • 123
  Отговор
  6 21:17  26.11.18
  Марш в Турция да плюскаш овче бе фес
 • СУй леп и Уешко мЕсо
  Отговор
  7 21:40  26.11.18
  Еми, вашите герберасти управници я докараха до тук. Превърнаха всичко във воняща яма, най вече Ентелектуалната.

 • 8 22:11  26.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Долен гей
  Отговор
  9 22:36  26.11.18
  Тоя ли се намери да говори за култура дето лазеше в кафето на сбх
 • 10 23:18  26.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • да питам
  Отговор
  11 02:05  27.11.18
  -Тоя Мултибоклук още ли не го е отнесла цирозата.....? Бързо забрави че беше първия на мулташките трапези....сега ръси мозък и кокалчета от яд че не са го поканили сигурно....
 • Естет
  Отговор
  12 11:55  29.11.18
  Веждичката само с външен вид и изражение може да обиди всеки музей или галерия. Ако пък реши и да каже нещо, рядко пропуска случай да се изцепи, тогава лицата от картините се изчервяват, а скулптурите свеждат глава. Този кърджалийски талант не е за пред хора.

Напиши коментар:


Публикувай