1 108 21

Десетки казаха „Стига!” на насилието над жени

Освен у нас, българи зад граница се събраха и пред мисиите ни в Лондон, Берлин, Букурещ, Прага и др.

Мария Атанасова

Протести срещу насилието над жени у нас бяха организирани тази вечер в София и Варна с искане за реални мерки срещу агресията.

Дойдоха и близките на малката Никол и майка й Дарина, които бяха убити от бащата на детето след месеци тормоз преди няколко седмици, съобщи БТВ.

Освен у нас, българи зад граница се събраха и пред мисиите ни в Лондон, Берлин, Букурещ, Прага и др.

От началото на годината в България близо 30 жени са били убити от партньорите си.

Българският фонд за жените постави 10 искания към властите: ангажимент за провеждане на проучвания за причините и размера на проблема с насилието над жени и домашното насилие в България; създаване на обща база данни в МВР за жертви и извършители; въвеждане на образователни програми за превенция; криминализиране на всички форми на насилие, основано на пола; специализирани обучения за психолози, полицаи, социални и медицински работници; създаване на мрежа от кризисни центрове за настаняване на пострадалите от насилие; програми за работа с извършителите; създаване на Национален съвет за борба с насилието към Министерски съвет.

Според сдружението съществува "абсолютно неразбиране за размерите, причините и последиците от насилието на жени" сред правителството и народните представители, като определят законопроекта на ГЕРБ срещу домашното насилие като "безспорно нужен, но напълно безполезен, ако не е част от широка рамка за преодоляване на домашното насилие".

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Хк+йххххйххх
  Отговор
  1 20:48  26.11.18
  Чудят се как да ни наложат Истанбулската конвенция на дженд артистите.
 • АНАЛлизатор
  Отговор
  2 20:50  26.11.18
  Какво насилие, какъв тормоз?!!!....отдавна в България е матриархат....от женския тормоз, българските мъже нямат самочувствие.
 • Пехливанин
  Отговор
  3 20:51  26.11.18
  Мен жена ми бие всеки божи ден редува каиш с точилка понякога получавам и БОНУ бой със сапун в чорап тогава съм щастлив не ми личи боя и колегите не ми се подиграват в службата! Къде да се оплача?

 • Джемини
  Отговор
  4 20:56  26.11.18
  В България ако битите мъже от жени си направят партия ще бият всеки на избори с големия си електорат!!
 • .....
  Отговор
  5 20:56  26.11.18
  Ах горките
 • Чилбер
  Отговор
  6 20:57  26.11.18
  Жените в България имат повече от достатъчно права и често дори спекулират с това. Традиционно българският мъж е добър , работлив и търпелив . Вместо да се чудите как да наложите педерастките си изродщини си намерете работа за да не ви намерим ние в някоя мина или трудов лагер .
 • Печена женска
  Отговор
  7 21:00  26.11.18
  Ако ме набие моя мухльо викам любовника и го прави бимбаец
 • Генерал
  Отговор
  8 21:15  26.11.18
  Това са протестите на Сорос и са чиста проба дискриминация по полов признак. Защо само жените са достойни за защита от насилие? Има много случаи на физическо насилие, но мъжете ги е срам да се оплачат. А на психическо насилие са подложени 99%. Имаме закон за домашното насилие, който слага всичко - от пребиване с винкел до отказ да и купиш обувки маноло бланк - в един кюп...и защо няма протести срещу насилието над пенсионери, лекари, учители...??
 • Пешо
  Отговор
  9 21:16  26.11.18
  ЗО джендари се събрали да искат Истанбулската конвенция, ама който политик посмее да ратифицира подобна гнусотия ще е аут завинаги.
 • Миризлив пор
  Отговор
  10 21:32  26.11.18
  Дискриминиран съм!!! Аз съм бял и рус (сигур е от комшията), бащата ме спукваше от бой да завърша висшу, работя щото жената ни ще и издържам семейството. Сега като гледам законите точно аз нямам никакви права а само задължения. Нещо у таз държава не е наред сякаш.
 • попитайте
  Отговор
  11 21:39  26.11.18
  сорос добре ли им плаща?
 • 1234
  Отговор
  12 22:19  26.11.18
  Неколцина активисти на Сорос+соросоидните медии , ежедневно преекспонират битови скандали, за да прокарат ПЕДОФИЛИЯТА като държавна политика! На никой от тия платени негодници не му пука за жените!
 • 13 22:35  26.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Робот
  Отговор
  14 22:57  26.11.18
  Останалите 6 милиона нямат нищо против така, че да изчезват неколцината травестити и вещици, хрантутници на Сорос!
 • Антисоциалист
  Отговор
  15 23:35  26.11.18
  Господа, какво иска това сдружение? То не само иска да е още едно НПО у нас. НПО (Неправителствена Организация) у нас може да създаде който ще. Сдружението иска не само и без това позволеното, възможното и законното, а то да участва пряко в управлението на страната и да задължи правителствата осигуряват и заплащат по негово искане мероприятията му, т.е. иска привилегии, власт, пари, но и да задължи държавата да осигури потребността от съществуването му. Защита от насилие - домашно, служебно, улично и т.н. по закон у нас се полага всекиму - има и съд, и полиция! Г-дата и дамите искат държавата да им оосирури да са потребни и меродавни, та и с пълномощията на държавни чиновници, но без тяхната отговорност и задължения. Сдружението не ще да е комитет на доброволно и обществени начала, не иска и да има държавен специализиран орган за защита от насилие между гражданите, а иска за себе си пълномощия, т.е. власт от държавата, власт в държавата, и власт над държавата, а следователно над всеки у нас. Иска власт над Вас. Когато му е изгодно да сте длъжни то да "образова" Вас и децата Ви - не според Министервото на просветата, а според него. Да Ви осъжда не според законността, а според него. Анархокомунизъм, господа! Вреден за държавата и за гражданите.
 • Шоо
  Отговор
  16 00:52  27.11.18
  Жена, пострадала от домашно насилие в следствие на упражнено от нея домашно насилие над дете или съпруг, жертва или насилник се води? Или мирише яко на дискриминация по полов признак?

 • стоян георгиев
  Отговор
  17 03:07  27.11.18
  държавата няма да се справи без мониторинг от вън.без истанбулската конвенция ситуацията няма да се промени драстично.
 • НОТАРИАЛЕН
  Отговор
  18 05:31  27.11.18

  До коментар #13 от "Мъж и свобода":

  АКТ БЕ БРАТ'ЧЕД....НОТАРИАЛЕН АКТ.....СЕ ПИЩЕ И СЕ КАЗВА....КАКВА НАТУРА ТЕ ГОНИ....??? ИНАЧЕ СИ ПРАВ ДЕ....АМА ПО ДОБРЕ Е ЧОВЕК ДА НЕ СЕ ЖЕНИ ...ЩОТО САМО ПРОБЛЕМИ...
 • куку руку ку
  Отговор
  19 07:55  27.11.18
  Борба за узаконяване на педофилията, като бъдещо следствие от приемане на истанбулската конвенция. Това искат тези протестиращи. Само не знам, педофили ли са или просто заблудени.
 • Жени
  Отговор
  20 08:15  27.11.18
  Станете лесбийки. Приемете инстанбула. Мразете мъжете. Лижете. И насилие няма да има защото който мъж се опитва да те изнасили той ще пострада защото жената се води джендърка лесбийка която и се повръща от мъжете и готово. Мъжът ще бъде затворен в затвора и готово.
 • 11ап
  Отговор
  21 10:11  27.11.18
  ,,Кьорава ли си била , кога ,за кого и за какво си се Омъжила? Вземете кварталния бабаит , простак , пък после редовно ви ,,ремонтира"

Напиши коментар:


Публикувай