2 462 5

Внимание! Порои и наводнения!

Прогноза за времето

Внимание! Порои и наводнения!

Синоптиците предупреждават за опасност от порои и наводнения в следващите дни. Най-значителните валежи се очакват тази нощ.

Към момента речните нива са около праговете за средни води, каза в предаването „Тази сутрин” по bTV дежурният хидролог Весела Стоянова.

По думите ѝ най-голяма вероятност за поройни наводнения има във водосборите на южночерноморските реки – река Русокастренска, Средецка и бургаските реки. „Също така във водосбора на река Тунджа в средното и долното течение, в долното течение от водосбора на река Марица и по-големия ѝ приток река Сазлийка, в части от водосбора на Арда, както и в долното течение на Струма и някои от пиринските притоци на Места”, изброи тя.

Валежите, които очакваме, ще се оттичат във водосбора на река Янтра в течение на няколко дни, тоест пикът като висока вълна ще протече последователно през Ямбол, Елхово и надолу по течението, каза още дежурният хидролог.

Днес и утре се очакват и значителни повишения на морското ниво с до 75 см в южната част от българското Черноморие, което евентуално би довело до подприщване на южночерноморските реки и би било предпоставка за локални разливи.

По думите на Весела Стоянова към момента повишенията на реките не са притеснителни.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • боцмана
  Отговор
  1 08:30  27.11.18
  Внимаваме!!! Време е и синоптиците да внимават какво говорят.

  Коментиран от #4

 • Госг
  Отговор
  2 08:55  27.11.18
  Народа е казъл - на бодлива крава Бог рога не дава. Сори Валка.
 • Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н
  Отговор
  3 09:42  27.11.18
  Нали кучешки и зверски студ идвал?муахахаххаа сега порои
 • JEEP
  Отговор
  4 12:01  27.11.18

  До коментар #1 от "боцмана":

  Синоптиците ги е страх, че ще ги обвинят тях ако не предупреждават. То за това има червени код за 5 капки дъжд. Отделно не знам от къде ги взеха тези 75 см промяна на нивото на морето. Приливите и отливите са по макс.10см. При буря може до +20 см да се вдигне нивото, ама тия говорят за почти метър!
 • 5 13:30  27.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай