Last news in Fakti

2 Декември, 2018 22:00 5 075 100

Над половината от българите в чужбина обмислят да се завърнат

  • ит индустрия-
  • хакери

ИТ индустрията се оказва основната притегателна сила

Над половината от българите в чужбина обмислят да се завърнат - 1

Близо 31% от българите, които живеят и работят в чужбина, биха се върнали, други 21% се колебаят. Това показва анкета, проведена от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) сред повече от 4000 наши сънародници в над 70 държави. Една трета от анкетираните споделят, че основната им мотивация да се завърнат е възможността за развитие.

„Тези резултати са изключително обнадеждаващи. Ние ще стартираме кампания „ЗАвръщането”, за да привлечем тези хора в софтуерната индустрия, където изпитваме остър недостиг на кадри, а възможностите за развитие са много“ – коментира Доброслав Димитров, председател на УС на БАСКОМ.

През последните пет години българската софтуерна индустрия се развива с изключително бързи темпове. През 2017 г. ръстът на бранша е почти 20%. Оперативните приходи са на стойност 2,54 млрд.лв., което е двойно увеличение спрямо 2012 г. Това сочи Барометърa за състоянието на софтуерната индустрия, който БАСКОМ изготвя ежегодно. Докладът е разработен въз основа на данни от допитване до членуващите компании, както и анализ на софтуерната индустрия в България, изготвен от независимата консултантска компания CBN - Pannoff, Stoytcheff & Co., по поръчка на БАСКОМ.

Към момента в бранша са заети над 27 хил. души, обясни Георги Захариев, член на УС на БАСКОМ. През 2017 г. броят на новонаетите в индустрията се е увеличил с 15% спрямо предходната година. В тези цифри не са включени специалистите, които работят в другите отрасли като банковия сектор, телекомуникации и т.н. Същевременно всяка втора софтуерна компания планира 25-50% ръст през следващата година, но прогнозата за цялата индустрия е само 10% ръст поради липса на достатъчно кадри.

На фона на тези възможности, близо 60% от анкетираните заявяват, че биха работили в българската ИТ индустрия, но само 20% имат необходимата квалификация.

„В България имаме вече добре развита екосистема от университети и академии, както и програми на самите компании за квалификация на специалисти. Подготовката е практически насочена, така че се създават кадри с реални умения. В същото време фактът, че тук се разработват нови софтуерни продукти, дава възможност за утвърдени специалисти да работят по проекти с висока добавена стойност и да заемат по-отговорни позиции“ – добави Бистра Папазова, ръководител на инициативата „ЗАвръщането”.

Според Барометъра всеки пети зает в индустрията не е ИТ специалист.

Проучването на БАСКОМ показва, че две трети от всички анкетирани, които биха се завърнали, са с висше образование. А най-голям брой желаещи да се завърнат са в Англия, Германия и САЩ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Първан

    102 16 Отговор
    Публикувано във факти.бг: А най-голям брой желаещи да се завърнат са в Англия, Германия и САЩ.
    Точно от там никой нашенец няма да се завърне.

    Коментиран от #64, #70

  • 2 Mорук

    94 15 Отговор
    Вай вай ,направо ви повервах ше са върнат кога у булхария средната стане 2500 евра и диреците цъфнат
  • 3 нервен

    27 107 Отговор
    Щом сте избягали стойте си там ....ще се справим и без вас .. като стана трудно си събрахте багажа ..сега като се по оправиха нещата в страната ще се връщате ...ми ние може да не ви щем

    Коментиран от #10, #11, #63

  • 4 Салам Алеко

    59 6 Отговор
    Любопитно ми е джебчиите и просяците, дали са участвали в проучването на БАСКОМ? И те в сферата на разтоварването ли искат да се връщат? Щото старец неразтоварен не остана вече!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 среднощен

    20 43 Отговор
    Това, наистина, е много добра новина! Човек винаги търси по-добър живот..! Едно е да се разочароваш в емиграция, а съвсем различно - у дома..!? Но когато разбираме тази жертва, жертвата на любовта към Род и Родина, всичко придобива нов, истински смисъл! Никъде не е лесно, но у дома и най-малкото постижение те прави творец и съработник в изграждането на най-възвишения идеал - РОДИНАТА!!

    Коментиран от #35

  • 8 Смешко

    23 5 Отговор

    До коментар #5 от "Емигрант":

    Гледай да не скъсаш чорапогашника от толкова смях, че ще останеш само по гашник!
  • 9 Стив Джобс Стораро

    17 3 Отговор
    Идеееем.....
  • 10 Мая Манолова

    27 3 Отговор

    До коментар #3 от "нервен":

    Май и на теб ти се искаше но не ти стиигна куража......
    Ти ли ще даваш входните визи.......

    Коментиран от #13

  • 11 Цеко сифоня

    28 3 Отговор

    До коментар #3 от "нервен":

    Я пак т'ва с пооправените неща...?

    Коментиран от #17

  • 12 Стамат

    50 3 Отговор
    Най-новия виц😀
  • 13 нервен

    9 24 Отговор

    До коментар #10 от "Мая Манолова":

    Не аз няма да вървя с наведена глава нали съм тук не съм избягал ...

    Коментиран от #32

  • 14 пейо

    40 5 Отговор
    В САЩ средната заплата за програмист е 80-100 000$ на година. Като видят какви са заплатите у нас, които ще им дават набързо ще стегнат куфарите.

    Коментиран от #21

  • 15 NikNay

    75 7 Отговор
    Връщат се само лузарите , не са се реализирали у нас пробват на вън и там не успяват и не им остава нищо друго освен да се завърнат у дома. Има и друга група която се връща - това са пенсионерите за да си изживеят старинните на спокойствие, но и техния процент не е много висок заради катастрофалното положение на здравната ни система. . . . . А статията намирисва на платен рекламно - поръчков материали

    Коментиран от #22, #72

  • 16 Morgoth

    45 5 Отговор
    Разликите в заплатите на ИТ тук и на запад вече намаля достатъчно за да може тук да се живее с по-висок стандарт отколкото на запад. Проблема е, че държавата продължава да е също толкова неуредена, а човек който вече е надмогнал финансовите проблеми вече иска малко по-различни неща. Иначе винаги ще има хора които ще искат да се върнат - в чужбина си оставаш чужденец, дори когато не ти го показват открито.
  • 17 нервен

    7 27 Отговор

    До коментар #11 от "Цеко сифоня":

    пооправените неща имам предвид че за последните 30 години сега положението като чели е най-добро ..според теб не е ли така ?? кога сме биле по-добре

    Коментиран от #45

  • 18 23123

    42 8 Отговор
    Шегувате ли се? Днес не сме 1-ви април. Който заминал, и българския не си спомня (повечето).
  • 19 babaqga

    41 6 Отговор
    Долна лъжа!
  • 20 Све

    39 2 Отговор
    Щом изчезнат мутрите и има ред, повече от половината емигранти ще се върнат
  • 21 Morgoth

    21 23 Отговор

    До коментар #14 от "пейо":

    Тук е 1/3 от щатската, само че данъците са по-ниски, цените с изключение на техниката са значително по-ниски, да не говорим за възможността да си купиш собствено жилище. Освен това в щатите за да изкарваш добри пари те спукват от работа - по-малко отпуска, овъртайм в 2 кв.м. от отворен офис и прочее все приятни неща. Оставането или връщането в България си има плюсове.

    Коментиран от #27, #95

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 5555

    27 5 Отговор
    За мезе ни взеха...
  • 24 Емигрантка

    38 2 Отговор
    Да , ще се върна след няколко години , като изкарам нормална за живот пенсия! Ако съм жива и здрава!
  • 25 Гост

    38 3 Отговор
    Между "обмислят" и "биха се върнали" има доста голяма разлика!
  • 26 Еее

    35 4 Отговор
    За какво да си идвам да седя гладен ли,не благодаря за офертата.
  • 27 5555

    48 8 Отговор

    До коментар #21 от "Morgoth":

    Само дето в БГ и да си здравно осигурен-няма здравеопазване,и да си плащаш данъците-полиция няма,децата ти ще учат в скапани училища,ако някой те пребие,ограби и т.н.-съд няма.Парите не са всичко.Аз лично бих избягал заради неуреденета,крадлива,корумпирана,бюрократична,полумутренск-полумилиционерска държава....даже и да не живея с този стандарт....но още малко да отраснат децата....да хващат пътя от тази кочина и ние ще ги поледваме.
  • 28 onq s konq

    8 13 Отговор
    За каква "софтуерна индустрия " става дума тук при положение че РЕАЛНО голяма част от "българите-гурбетчии" са се наработили в "ТАЯ ЛУДСКА ЧУЖБИНА"?!А сметката е проста:ОТДАЛИ СА "ХУБАВИ ГОДИНИ" ОТ ЖИВОТА СИ,направили са "некой лев",заработили са си НЕОБХОДИМИТЕ ГОДИНИ ЗА "ЗАПАДНА ПЕНСИЯ".А колко е тя?Цитирам думи на "гастарбайтер":Ако някой ти каже че се е осигурил с пенсия от "Запад"-ПОВЕЧЕ ОТ 600 ДОЛАРА МЕСЕЧНО-ЛЪЖЕ!" Споменава се тук за РАЗЛИКАТА В ЗАПЛАЩАНЕТО на определени професии "Чужбина-България"...Да -факт е.Но НЕ СЕ УТОЧНЯВА КОЛКО ДЪЛГО ВРЕМЕ МОЖЕ ДА БЪДЕШ БЕЗРАБОТЕН ТАМ!!!

    Коментиран от #44, #78

  • 29 5555

    42 3 Отговор
    " Въздухът в столицата е над 20 пъти по-мръсен от допустимото! "
    Веднага всички емигранти хващат влакове,самолети,кораби....а някои дори пеш тръгват към Родината на Тиквата,Цецка,Пеевски,Гергов,Симеонов,Доган,Нинова и други животински видове.
    Добре дошли в Държавата на бонус-малуса,на партийния бизнес,на олигарсите,държавата на Вальо Златев и Домусчиев.
    Велкомен!
  • 30 Бря

    29 1 Отговор
    Те тия от доста време се мъчат да излъжат някой да се върне от там където е избягал!
  • 31 кеф

    30 4 Отговор
    Хахаха,аз познавам само заминаващи
  • 32 бял

    13 2 Отговор

    До коментар #13 от "нервен":

    Ти не си избягал,ти само си седиш в кенефа иядеш л...на и даваш акъл щото си комплексарче
  • 33 мдааааа

    13 1 Отговор
    Дано само не са от перманентно интегриращите се!
  • 34 Файк

    16 5 Отговор
    Да не си в БГ,системата жив ще те изяде,бягайте далеч от там докато не са започнали да затварят границите.
  • 35 кака Курни

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "среднощен":

    Сериозно и нейния син ли ще се връща ?
  • 36 NikNay

    29 2 Отговор
    Преди време тук под една статия постнах коментар който гласи - "българите не емигрират, българите се евакуират. . . . ".
  • 37 Димитър

    35 2 Отговор
    Приказки за лека нощ от герб. Кой ще се върне тук? Пенсионерите? Сигурно са те, работили по 10-20 години в чужбина, взели минимални или не съвсем минимални пенсии от там и ще си ги харчат у нас, само не знам дали ще ги вземат от нашия бюджет, или според договорките с всяка държава може те да ги превеждат у нас. Все едно. Нито едно нормално семейство с деца отгледани в чужбина, пък били те и с българско гражданство няма да се върне у нас и да обрече децата си на мизерията на вечния преход подет от сдс, продължен от бсп, а днес от герб. Нито едно! Вече дори циганите избягаха от тази проклета от господа и собствения си народ страна! И последната илюзия умря, както пееше един, дето само лаеше, а се оказа че и той по нищо не се различава от другите.
  • 38 спомени назад

    25 3 Отговор
    От Швеция директно!
    Абе, Венци Михайлов, пишеш пълни глупости, кой от Европа със
    този тип образование, ще дойде в България,аз живея тук и не съм видял, последните 40 години,някой с висше образование да се е върнал обратно в БГ.
    Знам, за един ,единствен случай,когато през седемдесете години
    Живкова България изпратила 75 лекари на специализация в Швеция.От тях се върнал само един- доносника.Истински случай.
    По иронията на съдбата ,дъщерята на този лекар, била женена за мой приятел от ученическите години.Много съжаляваше защо баща и се върнали в България.
    Един, от тези лекари, който остана в Швеция д-р Гацински направи, пъвата операция в Швеция с присаждане на сърце в екип със д-р Улсон.На същия наш лекар комунистите му продали апартамента за отмъщение по комунистически.

    Коментиран от #66

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Чурулик чурулик

    3 5 Отговор
    Революцията на терориста лески обслужва само комунистите и сега бкп хард лайнерите и наследниците им мутри олигарси за народа тя е нещо варварско защото не живее в благоденствие
  • 41 Иван

    16 6 Отговор
    Няма такъв случай , плъховете да се връщат на кораба .
  • 42 Кожа Буста

    26 5 Отговор
    Хора, живея в Москва от 10години - имам си бизнес, 43 служители, въртя го в 4 държави и със СИГУРНОСТ НЯМА да се върна в България! Кълна се! Поздрави на всички, които ме мислят за предател и родоотстъпник или русофил - просто тук най-лесно и бързо успявам да намеря развитие на дейността си! България е мутро-мафиотска държава в която не биха ти позволили реализация. Тук всички са бедни и нещастни, защото са руснаци и им се налага да си купуват имоти в затворени комплекси по Черноморието и Банско, а не на френската Ривиера... Живи да ги ожалиш!
  • 43 no name no face no number

    21 2 Отговор
    Всички искаме да,се завърнеме, но без изтребители 4++, танкове, стелт някоя и друга фрегата и 2-3 подводници и друга транспортна техника няма как да се случи. В блатото където утайката е изплувала на повръхността и задушаеа всякакъв опит за живец, никой няма да,се върне.
  • 44 ГосТ

    10 2 Отговор

    До коментар #28 от "onq s konq":

    Ти си гледай нивята на дедо си и не мисли много.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ГосТ

    10 1 Отговор
    А сега сериозно, този сектор е типичен пример за реални чужди инвестиции. Така трябва да стане и в другите сектори,за да се оправят нещата. Не всички българи са ИТ. Когато дойдат големи и истински корпорации на българският пазар и започнат да плащат реални данъци и заплати и останалите сектори като здравеопазване, образование и наука ще се оправят. Стига да не се краде толкова много и нагло. При по нормален начин на живот се надявам че и простотията ще намалее. Не знам обаче дали не е късно вече. За индустрията трябват квалифицирани кадри,а те не са в България....
  • 47 ГосТ

    10 2 Отговор
    И още нещо, струва ми се че целенасочено не се допускат големите в България,за да не смачкат ганьовските чорбаджии които дерат народа. Малкото чужди инвестиции са в по голямата си част много съмнителни. Няма нищо лошо в корпорациите,в развитите страни индустрията е именно от такъв тип. Няма да давам примери за такива. Тези корпорации плащат високи данъци и осигуряват работни места. Не виждам с какво раздробяването е по добро, ако има адекватен контрол от държавата. И в двата случая такъв контрол е нужен,но при много предприемачи той просто е затруднен и предполага повече корупция
  • 48 Предник

    12 3 Отговор
    Направо го обмислям, сън не ме лови! По-здрави от Монреал!

    Коментиран от #50, #51, #52

  • 49 Очевидец

    12 8 Отговор
    Всичко е вярно ! Познавам много хора ,които се връщат за да се лекуват ! Най- много са тези с развалените зъби и гъбясали ръце от миене на чинии .

    Коментиран от #56

  • 50 Предник

    5 2 Отговор

    До коментар #48 от "Предник":

    Некой сложил "-" в 3 сутринта!
    Пак поздрави!
  • 51 ГосТ

    7 3 Отговор

    До коментар #48 от "Предник":

    Ммм Монреал.... трябва да видя за бъдеще,но определено сега предпочитам да се върна в любимото ми Гренобълче за още няколко годинки със заплата малко над 4К евро. Не съм ИТ ;)

    Коментиран от #53

  • 52 ГосТ

    3 0 Отговор

    До коментар #48 от "Предник":

    Обичам държави със средна класа като Япония (има и тегавина обаче за европееца), Франция, Канада, Германия (там не ми се ходи много обаче).
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Спиро

    5 1 Отговор
    Айде няма време, времето е наше
  • 55 ГосТ

    4 1 Отговор

    До коментар #53 от "Толераст":

    Ако си видел, Гренобълчето е най добрият град за живеене във Франция при последната класация. Фул с научни институти, Siemens имат голям клон там и т.н. Хората са приветливи и интелигентни,верно че последните годинки се навъдиха и малко шоколадчета,но не е проблем. Хората са толерантни ;). Освен това този град има история и много важно, намира се в сърцето на Алпите. Прекрасен е !
  • 56 Предник

    9 2 Отговор

    До коментар #49 от "Очевидец":

    Прав си! Тук няма миални машини. Всичко е на ръка.. и зъболекари няма..

    Коментиран от #57

  • 57 ГосТ

    7 4 Отговор

    До коментар #56 от "Предник":

    Мисля че е огромна грешка човек да се връща и да си прави зъбите в България. Работи се с изключително лоши материали и самата работа е под въпрос. По добре да се дадат малко повече пари,за по качествена услуга. В изброените по-горе държави тези услуги са на съвсем нормални цени. Не знам в Канада и Германия как е,но от това което съм чувал е съвсем приемливо.

    Коментиран от #59

  • 58 Предник

    10 1 Отговор
    Наистина се радвам за сънародници които са де устроили добре и получват добро възнаграждение. Нека да кажем за останалите какви средства остават след като се плати наем, застраховка на кола и други екстри... ей така, нека да знаят хората..

    Коментиран от #75

  • 59 Предник

    3 2 Отговор

    До коментар #57 от "ГосТ":

    Взе ми думите от устата. Заслужава си да дадеш повече пари за качество. Благодаря
  • 60 гУвното метев,анархиста

    7 1 Отговор
    Да се връщат по скоро и да запретват ръкави! Някой трябва да връща заемите на гробарската пасмина,още повече,че повечето от тях са гласували за проЗтака борисОфф!
  • 61 Джагара Джугара

    5 1 Отговор
    Единствената причина да си мисля за връщане в България са българките - има колкото искаш красиви и разтропани момичета и жени.
  • 62 Qwerty

    9 2 Отговор
    Днешно време всеки гледа да се спасява и да може да живее един нормален живот, също така да осигури бъдеще за наследниците му. В България ако не крадеш, лъжеш, мамиш хората, наркотици и контрабанди няма как да живееш добре и да караш коли за 200 бона това всеки го знае. Подобни пропаганди за родина, род, държава и не знам ти какво не трогва никой вече, като си гладен и живееш като мишка и не можеш да си позволиш нищо със смешните заплати от сорта на 500-600 лв търсиш всякакво спасение. България е хубаво лятото да си дойдеш да изхарчиш парите изработени в чужбина и пак да си хванеш самолета обратно за западна Европа или САЩ. Това е положението самата истина, българин съм обичам си държавата но не мога да живея в мизерия и глад когато направите заплатите по 2000 евро ще се върна но явно това в близките 50 години няма да стане.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Емирантствал

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "Първан":

    Аз съм емигрирал в Канада и после в Германия,сега съм в България и няма сила,която да ме изведе от тук отново навън,ОСВЕН КОМУНИЗМА!Да ни пази Господ.

    Коментиран от #68

  • 65 Менте

    5 1 Отговор
    Статия, ако сте питали по възрастни хора може и да ви се получи заглавието, ама млад човек да върнеш в тая пародия на държава на дали
  • 66 Емирантствал

    6 5 Отговор

    До коментар #38 от "спомени назад":

    Не съм с този тип образование,но имам висше образование,детето ми е родено в Германия,не съм бил доносник и мразя комунистите и съм се прибрал в България,радвам се на доста добър стандарт и съм направил тук неща,за които там навън,не можех и да мечтая.Лошото е,че повечето от по-горе коментиращите,не са били в емиграция и си въобразяват,че там е много хубаво и лесно.

    Коментиран от #71

  • 67 гощо

    9 1 Отговор
    Аз така се върнах преди няколко години и проклинам денят в който си го помислих изобщо. Ама като съм прост си заслужавам БГ действителността!
  • 68 NikNay

    4 5 Отговор

    До коментар #64 от "Емирантствал":

    Като вече по-горе писах, връщат се само не успелите лузари . . . . .
  • 69 ГОСТ

    7 4 Отговор
    КЪДЕТО Е ДОБРЕ,ТАМ Е И РОДИНАТА !!!!
  • 70 Дали

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Първан":

    Още малко паундът като падне и пак ще си говорим.
  • 71 от немско

    5 1 Отговор

    До коментар #66 от "Емирантствал":

    Хайде бе ! Не се прави на умен родолюбец . Няма ба лъ ци да ти се връзват.
  • 72 Запознат

    6 3 Отговор

    До коментар #15 от "NikNay":

    Напротив връщат се хора които са стояли повече от 10 години някъде. Тогава хораата разбират че парите не са всичко на света. Всяка следваща година след 5тата става все по-трудно и по-трудно и примката на врата ти се затяга.

    Коментиран от #73, #79

  • 73 пътник

    7 2 Отговор

    До коментар #72 от "Запознат":

    Да бе да. Аз съм вече 12 години и изобщо немисля за връщане а за смяна на държавата с друга . Опознай светът за да го обикнеш

    Коментиран от #88

  • 74 Yes

    3 1 Отговор
    Ако съм жив и здрав може да се върно когато се пенсионирам!Обмислям вариант зимата в Тайланд или Кипър лятото в Бургас
  • 75 ОБ4

    5 0 Отговор

    До коментар #58 от "Предник":

    Аз ще ти кажа как е при мен.Застраховки за 2 коли едната кола още не е изплатена на банката.Вноска за жилище ток вода телефон частни уроци храна по някоя бира след работа 1 път в седмицата на ресторант 1 път в годината на почивка и в банковата сметка няма никой даже е на минус.п.п.Не съм ит специалист асистент менаджер в хотел работя
  • 76 боцмана

    3 1 Отговор
    Ако не му вярвате на Венци , питайте го пак. Не половината а всички ще се върнат да поживеят в България като бели хора с европейските си пенсии.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Гост2

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "onq s konq":

    Очаквам около 1000евро пенсия +36000 еднократен бонус.Мисля,че с тези пари ще се живее отлично в България в собствено жилище и ще има възможност да се пътува.Само да сме живи и здрави още 5г.ми остават
  • 79 ГосТ

    8 0 Отговор

    До коментар #72 от "Запознат":

    Така е, парите не са всичко. Много по важно е развитието, справедливостта, удовлетворението и уважението. Неща, които в България са абсолютно табу. Не знам в коя професия човек има възможност за развитие. Дори в ИТ сектора, това не ми се струва реално,но може и да греша. Освен това,не знам как биха могли да се чувстват добре хората понатрупали някакви пари с някакви сделки или препродажби при цялата тази мизерия в страната. Не знам....аз не бих могъл

    Коментиран от #89

  • 80 Глупчо

    8 0 Отговор
    От Русия никой ли няма да се завърне?
  • 81 Jack Bauer

    5 0 Отговор
    Ехеее 1-ви Април е още далеч, подранили сте с тази статия! :D
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Фермер

    4 0 Отговор
    Имаме си цели квартали, села и градчета със софтуерни специалисти и раждат ИТ специалистчета целогодишно.
  • 84 535

    8 0 Отговор
    Така е. Само дето причината за това обмисляне е да се върнат да разпродадат окончателно каквото имат и пак навън.
  • 85 Гост

    6 3 Отговор
    Седейки в чужбина, седите по българските сайтове, нали!? Изказвам уважение към всички в България, които осигуряват нормалния живот на страната. Транспорта работи, институциите работят, има ток, магазини, които имат работно време по-дълго от това в някои "чужбини", телефони, комуникации и т.н. Честно, като гледам какво се пише, българина и това не заслужава. На който не му харесва - аре - терминал еди кой си, ама не ми коментирайте по нашите сайтове. Имате си сайтовете на новата си родина.

    Коментиран от #99

  • 86 От Пирдоп

    6 0 Отговор
    Да , за празниците
  • 87 ХА ХА ХА

    5 0 Отговор
    ЗА КОЛЕДНИТЕ ПРАЗНИЦИ!
  • 88 Запознат

    1 0 Отговор

    До коментар #73 от "пътник":

    Хасан никога не е имал корени и носталгия за България.
  • 89 Запознат

    2 0 Отговор

    До коментар #79 от "ГосТ":

    Някой хора имат изкривена представа за чужбина. Колко да те уважават ти си работник, и трудно се издигаш в йерархията. Справедливост няма никъде по света където има хора. Възможности има повече, но ние плъхове ли сме или кърлежи, нищо даром не се дава. За сметка на това езика, манталитета, дългогодишните приятели това липсва поне на истинските Българи не говоря за Хасановците.

    Коментиран от #92, #94

  • 90 Bubbles

    3 1 Отговор
    В кочината вече стъпвам само като турист.
  • 91 Сатаната

    4 1 Отговор
    Тати каза че ще ми купи колело.
  • 92 Bubbles

    5 1 Отговор

    До коментар #89 от "Запознат":

    Дрън дрън та пляс!
    Не ми липсва ни езика, още по-малко пък ганьовския манталитет, нито никой, липсва ми единствено баща ми, но добре че в днешно време начините за връзка са толкова лесни и достъпни.
    Често чета най вече из ютуб коментарите на разни нашенци които се вайкат как били изгонени в изгнание , как им липсвала родината, че България била навсякъде с тях...
    Айде бе?! Това съм 100% убеден че не е вярно, повечето от тия хора се сещат за България само когато пийнат две-три напитки и пуснат някоя чалджица през ютуб или някой друг сайт.
    Преди време и с баща ми го водих тоя разговор, вика ми - Е как нищо не ти липсва като си там? Рекох - Какво да ми липсва бре? Злобните, намръщени погледи на хората по-улиците? Беззаконието? Или това че като погледнеш някого в очите неминуемо следва "ЧШШШШ К'ВО ГЛЕДАШ БЕ АААА?"
    Прители? Е е имам много поснати и само двама прители в България, поддържаме си връзка, виждаме се като си идвам и така, пък и тук бързо завързах познанства...
    Пък за другото - Е никъде не е лесно, но човек трябва да се бори, а в България и да се бориш, институциите те смазват в момента в който тръгнеш на горе, така че по-добре по-трудно начало извън България, отколкото цяло живот да бъхтиш за да пълниш гушите на кисели чиновници в България!

    Коментиран от #96

  • 93 Боне крайненеца

    1 0 Отговор
    Само толкова ЛИ!
  • 94 ГосТ

    4 0 Отговор

    До коментар #89 от "Запознат":

    Някои хора имат изкривена представа за достойнство, когато страната ти предлага условия за развитие и нормален живот, всичко е наред. Много зависи и средата в която работиш,но обикновено с резултатите получаваш и уважение, независимо че си чужденец. В йерархията според резултатите си се издигаш много по лесно, отколкото в България защото има правила които се спазват. Факт е,че винаги има носталгия и не можеш да се почувстваш като в родината си,но много често отношението е много по добро-премерено макар и по студено.
  • 95 -123-

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Morgoth":

    А какво ще кажеш за Германия? Аз не успях да се реализирам в България, а в Германия успях и мога да кажа, че съм си доста добре. Има много като мен и никой вече не иска и да чува за България.
  • 96 -123-

    0 1 Отговор

    До коментар #92 от "Bubbles":

    Много точен коментар. И никой да не ми казва, че съм се отказал лесно от реализация в България. Работих цели 10 години и накрая нищо.
  • 97 JPower

    4 0 Отговор
    Статията е абсолютна измислица...... Никой не иска да се върне, освен , криминалетата, които ще лежат в Европа по европейски!!! Повечето, които са в чужбина, разпродават ВСИЧКО!!!! ПОВЕЧЕТО ,на които са им починали родителите, НИКОГА НЯМА ДА ДОЙДАТ В БЪЛГАРИЯ, ДАЖЕ И ЗА ПРАЗНИК!!!! ДО 15 год... българите в чужбина,ще спрат да пращат пари в България... просто няма да има на кой да ги дават!!! Единствената причина да се върнат е РЕВОЛЮЦИЯ!!!! ПОВЕЧЕТО КАЗВАТ,ЧЕ ЩЕ СЕ ВЪРНАТ В БЪЛГАРИЯ,САМО АКО ИМА ВОЙНА!!! НИКОЙ НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ И БОКО ДА СЕ БАЗИКА С НЕГО И СЕМЕЙСТВО МУ!!! ЩЕ СЕ ВЪРНАТ, АКО ИМА ТОТАЛНА ПРОМЯНА. Да живееш в България е да обичаш на ИНАТ!!!
  • 98 Цецо

    1 0 Отговор
    Доколкото разбирам от статията 80% от интервюираните са IT специалисти... затова и не се учудвам от високия процент на желаещите да се завърнат. Те могат да си работят и от вкъщи, за добри пари, а пък всички знаем колко хубаво се купонясва у нас... :)
  • 99 Предник

    1 0 Отговор

    До коментар #85 от "Гост":

    Ходим по всякакви сайтове. Извинявай, че ти коментирам в български сайт! Тук нямаме интернет постоянно, спират го от време на време, както и траспорт, магазините работят само в събота, ток няма ползваме генератори. Комуникации никакви, аз слагам алуминиево фолио на Нокията за да "хване" сигнал. Няма българи да оправят нещата - това е проблема!

    Пак по-здрави от Монреал!
  • 100 Димов

    0 0 Отговор
    За Бога, братя, недейте!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове