953 12

Жените в България печелят с 14,4% по-малко от мъжете

Проблем у нас са утвърдените стереотипи момичетата да се насочват към образование и професии, които са по нископлатени

Жените в България печелят с 14,4% по-малко от мъжете
Снимка: Shutterstock

Жените в България печелят с 14,4 % по-малко от мъжете, докато разликата в заплащането между двата пола в Европа е 16,2% в полза на мъжете. Това заяви вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов по време на конференция на тема „Ден на равното заплащане между жените и мъжете – българският отговор“. Дискусията, която е посветена на Деня на равното заплащане между мъжете и жените, бе организирана от Конфедерацията и Фондация „Фридрих Еберт“.

Акцент в конференцията бе поставен върху факторите, на които се дължи разликата в заплащането между жените и мъжете и върху механизмите за минимизиране на различията.

Според вицепрезидента КНСБ Чавдар Христов проблем у нас са утвърдените стереотипи момичетата да се насочват към образование и професии, които са по нископлатени. 44 на сто от жените у нас са в риск от бедност - повече от половината заети жени са концентрирани в ниско платените отрасли, в които средната работна заплата е от 670 до 900 лева, при средна заплата 1135 лева. Заетостта на жените преобладава в две от трите най-ниско платени икономически дейности, при това с по-ниска работна заплата от тези на мъжете: хотелиерство и ресторантьорство -16,8, други дейности с -13,3; обредни услуги; химическо чистене, пране, фризьорски услуги, козметика - всички тези данни кореспондират с по-ниската пенсия на жените с 27,7 от тези на мъжете, по-голямата бедност и социално изключване", допълни още Христов.

„На пазара на труда у нас равното заплащане за един и същи труд все още не е реалност. Причините за това са комплексни. Стереотипите въз основа на пол могат да отредят на жените и мъжете предварително определени роли, като по този начин ограничават свободата им да избират своя професионален път. Друга причина е дисбалансът между професионалния и личния живот. Необходимо е да работим за преодоляване на стереотипите при избор на образование и професия, заяви заместник социалният министър Султанка Петрова.

Според директора на фондацията за България д-р Хелене Кортлендер въпреки, че двата принципа "равно заплащане за равна работа" и "равно заплащане за работа с еднаква стойност" са правно фиксирани с Договора за Европейския съюз още от самото начало, в ЕС все още има средна разлика в заплащането на жените и мъжете от 16,3%, т.е. почасовото заплащане на работещите жени е с 16,3% по-ниско от това на мъжете.

„И все пак съществуват огромни различия между 28-те държави-членки: Докато разликата в заплащането на жените и мъжете в Италия и Люксембург е само 5,5%, то в Естония е 26,9%. България e малко под средата с разлика около 14,4% .От друга страна в България тази разлика се увеличава, вместо да намалява - така че има основания за безпокойство, обясни още Кортлендер.

Аргументът, че разликата в заплащането на жените и мъжете произтича от индивидуалния избор или предпочитанията на жените, трябва да бъде поставена под въпрос по няколко причини: първо, така нареченият индивидуален избор е вграден в институционални структури като социалната система и нейното функциониране. Второ, формирането на заплатите е сложен процес и често се основава на полови стереотипи, исторически развития и властови отношения.

Така че затварянето на пропастта не е лесно - то се нуждае от подход, който разбира сложността на разликата в заплащането на жените и мъжете и как то действа на различни нива - професионално, организационно и държавно“, допълни още директорът на фондация „Фридрих Ебърт“.

Според доц. Лилия Димова секторите в България с най-голяма разлика в заплащането са здравеопазване (30%), преработваща промишленост (25%) и финанси (22%). Има обаче и обратни различия – в строителството мъжете получават с 13% по-малко от колежките си, а в административните дейности – с 25%.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Димов
  Отговор
  1 17:26  27.11.18
  Публикувано във факти.бг: "Жените в България печелят с 14,4% по-малко от мъжете." Но пък харчат с 354% повече от тях.
 • АНАЛлизатор
  Отговор
  2 17:40  27.11.18
  Интересно?!!!....14.4% по малко, а харчат два пъти повече?!!!....откъде идва разликата?!!....

  Коментиран от #3

 • onq s konq
  Отговор
  3 17:48  27.11.18

  До коментар #2 от "АНАЛлизатор":

  От балъците ас сам мажъ ф къщи и Ристе ми снаса циалата си дневна заработка

 • Meganoob BG
  Отговор
  4 17:50  27.11.18
  Както каза Доналд Тръмп на една феминистка: "Ще печелите еднаква заплата ако си вършите и работата еднакво добре."
 • ай стига бе
  Отговор
  5 17:53  27.11.18
  Да работят повече бе.Е тука едни хора търсят строители,фаянсаджии,куфражисти..................и плащат доста добре.Да заповядат ако умеят.Ааааа забравих те искат за много пари да си клатят краката.......или......
 • сбъркан свят
  Отговор
  6 17:54  27.11.18
  За сметка на това пък възползвайки се от "женските си качества" успешно изблъскаха мъжете от работните им места в името на феминизма и получиха джендъри !
 • Светлини
  Отговор
  7 18:03  27.11.18
  То и българите получават с 500% по малко от чехите ама не се оплакват /;)

 • Не на жена шефка
  Отговор
  8 21:04  27.11.18
  Най много се страхувам от жена шефка. Чичко ми работи една фирма за чистене. Като дойде зимата лошата жена шефка зее като ненормална че неще да ги пусне на борсата и че иска неплатена отпуска да ги пусне без да им дава пари. Каква е тази лоша шефка. Чичко ми нямаше избор да изтегли голям заем 2000 лв. Да не остане гладен. Много гадни жените. Как така се отнасят с мъжете. Аз ако бях шеф щях да ги пусна на борсата за една година докато си намерят работа.
 • 999
  Отговор
  9 21:39  27.11.18
  Това със средната заплата както казаха едни хора може да се тълкува така: Иван има 10 ябълки, а Петър 0. - Средно двамата имат по 5. Шефа яде месо, а работника картофи. - Средно двамата ядат мусака. Пепа се шета с целия квартал, а Мая само с мъжът си. - Средно и двете са фусти.
 • Гадната Англия
  Отговор
  10 01:43  28.11.18
  Aман от такива фондации. Как пък нещо ново не измислиха! От години съм в Англия и гледам как обработват англииските мозъци със същия матриал - сега в БГ копи и пейст едно към едно. Отегчително! Целта е една - педерастация, феминизация, кастрация, циганизация > ко£ло$ни€зация. Честито умряло “демо”кво?“крация” !!!
 • Грую
  Отговор
  11 09:08  28.11.18
  Жените имат претенции само когато им отърва! Да вземем спорта и там жените имат претенции, че им плащали по-малко от мъжете! Ама една не каза дайте да махнем разделението по полове, да видим тогава какви пари ще вземат? Представете си хипотетично в един турнир по тенис да участват 20 мъже и 20 жени, как ще се подреди класирането и колко пари ще вземат първите и последните?
 • Русенец
  Отговор
  12 11:16  29.11.18
  Слабите мъже винаги са били платформата, на която жените стъпват, да крякат отвисоко. Напоследък, тази платформа расте главоломно, което дава възможност на жените да претендират за все повече и повече, а никой не обръща внимание дали го заработват..... по-скоро, КАК го заработват? Силният феминизъм се гради на слабата мъжественост.

Напиши коментар:


Публикувай