Last news in Fakti

27 Ноември, 2018 17:47 1 877 6

Радев и Дуда искат силен ЕС

  • eu-
  • ес-
  • ек-
  • анджей дуда-
  • румен радев

На среща в София президентите на България и Полша потвърдиха подкрепата си за европейската перспектива на Западните Балкани

Радев и Дуда искат силен ЕС - 1

Съхраняването на потенциала на Кохезионната и Общата селскостопанска политика е инвестиция в единството на ЕС. Преодоляването на икономическите и социални различия между държавите-членки от Източна и Западна Европа е гарант за равномерно и стабилно развитие и това трябва да залегне в Многогодишната финансова рамка на ЕС. Това беше общата позиция на президентите на България и Полша Румен Радев и Анджей Дуда, които проведоха среща днес на „Дондуков“ 2. По покана на българския държавен глава президентът Дуда е на официално посещение в България. Двамата президенти бяха единодушни, че България и Полша ще продължат диалога за изработване на общи позиции в рамките на европейския дневен ред и в дебата за бъдещето на обединена Европа.

Брекзит е предизвикателство за Европейския съюз, но България и Полша уважават суверенния избор на гражданите на Великобритания, беше посочено на срещата. Във Великобритания работят, учат и живеят много българи, поляци и друг граждани на ЕС и за това и за двете държави е важно споразумението на ЕС и Великобритания да зачита правата на европейските граждани в Обединеното кралство, както и на британските граждани, които живеят в държави от ЕС. „Много е важно да си извлечем поуки и според мен на европейските избори шанс трябва да имат тези партии, които гарантират устойчиво бъдеще на Европа по отношение на сигурност, икономическо развитие, преодоляването на икономическите и социалните неравенства и връщане към устоите и ценностите на ЕС – солидарност и единство“, посочи Румен Радев. По думите на българския президент без да преодолеем икономическите неравенства, винаги ще има напрежение в Европа. Отдаването на суверенитет на една държава към ЕС, когато тя става член на Съюза, не означава отдаване на културна и национална идентичност, добави държавният глава и призова европейските институции така да реформират своите функции, че гражданите на ЕС да се чувстват много по-добре представени в тях.

И Румен Радев, и Анджей Дуда откроиха необходимостта от общи действия за постигането на устойчиви резултати в миграционната политика на ЕС, която да се основава на по-ефективен граничен контрол и подкрепа за икономическото и социално развитие на държавите, от които произхождат мигрантите. Президентът Радев изрази позицията на страната ни срещу връщането на мигрантите в държавите, които охраняват външните европейски граници.

Регионалното партньорство в рамките на инициативата „Три морета“ за повишаване на транспортната, енергийната и дигитална свързаност между държавите от региона на Балтийско, Адриатическо и Черно море, също беше във фокуса на срещата на двамата държавни глави. Българският президент подчерта интереса на страната ни към изграждането на т. н. вертикален газов коридор „Север-Юг“, който ще повиши сигурността в доставките на енергийни ресурси, както и за пълноценното участие на България в транспортния коридор „Виа Карпатия“.

Западните Балкани са неразделна част от Европа и България и Полша ще продължат да подкрепят европейската перспектива за страните, които се стремят да постигнат пълноправно членство в ЕС. Инвестирането в свързаността, сигурността и стабилността на региона е важна стъпка за задълбочаване на европейската интеграция на нашите съседи, подчерта още Румен Радев. Държавният глава отбеляза готовността на страната ни да се присъедини към формата за регионален политически диалог „Берлински процес“, който можем да подкрепим със своята експертиза и като непосредствен съсед на страните от региона. Анджей Дуда подчерта приноса на България за приобщаването на държавите от Западните Балкани, към проектите за повишаване на регионалната свързаност и тяхната европейска интеграция и особено за укрепване на стабилността в Югоизточна Европа.

По повод предстоящия международен форум за борба с климатичните промени, който ще се проведе в началото на декември в полския град Катовице, българският президент беше категоричен, че са необходими неотложни мерки, които обаче „трябва да се запазят в рамките на договореното без допълнително повишаване на изискванията и с отчитане на състоянието и перспективите за развитие на енергийните ни системи, така че нашите страни да не допуснат загуба на конкурентоспособност и при запазване на социалните права на работниците“.

Като съюзници в НАТО България и Полша споделят обща отговорност и работят заедно за укрепване на сигурността в Източна Европа, беше подчертано на срещата. Модернизацията на българските Въоръжени сили и възможността за участието на Република Полша в този процес, също беше сред акцентите в разговорите. По думите на Румен Радев всяка държава-членка на НАТО трябва да допринася за укрепването на Алианса и с политическа мъдрост, и с изграждането на необходимите отбранителни способности.

Двамата президенти обсъдиха и увеличаването на напрежението между Русия и Украйна в Черноморския регион през последните дни, като според президента Радев в тази ситуация и от двете страни са необходими „сдържаност, разум и възможно най-бърза деескалация чрез диалог, без употреба на сила, при гарантиране на свободата на гражданското корабоплаване и с незабавно връщане и освобождаване на моряците и корабите от страна на Руската федерация“. Българският президент беше категоричен, че за нас като съседни страни в този регион е изключително важно да не допуснем по-нататъшна ескалация на напрежение.

Задълбочаването на двустранните търговско-икономическите връзки между България и Полша беше определено от Румен Радев и Анджей Дуда като знак за доверието в двустранните отношения, което е в интерес на бизнеса, увеличаването на заетостта и конкурентоспособността на нашите икономики. Годишният стокообмен надхвърля 1.7 млрд. евро, като българският държавен глава открои потенциала за увеличаване на взаимните инвестиции и реализацията на съвместни проекти в енергетиката и в други сфери от общ интерес. Страната ни е традиционна дестинация за полските туристи, като почти 400 000 полски граждани са посетили България през 2017 г., а над 65 000 български туристи са избрали да почиват в Полша.

В присъствието на президентите Румен Радев и Анджей Дуда в Гербовата зала на президентската институция беше валидирана илюстрована пощенска карта по повод 100 години от установяването на дипломатически отношения между Република България и Република Полша.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФатмакЪ

    2 0 Отговор
    това най в ляво на снимката ли е Дуда?
  • 2 АНАЛлизатор

    10 0 Отговор
    Полякът идва да убеждава премиера и президента, втората тръба да не минава през България. От "северен поток-2" и "турски поток", най потърпевши са Полша и Украйна.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Казанджия

    5 2 Отговор
    Това лято варих ракия от дуди .
  • 5 стоян

    4 6 Отговор
    Да укрепвали ЕС =Радев ли ще укрепва ЕС подлогата на Решетников и Курнела -това да не е виц
  • 6 ОСТАВКА

    3 1 Отговор
    радев да си подава оставката веднага! вербувани от цру не щем!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове