1 286 17

Корнелия Нинова: Внасяме бюджета на Здравната каса в Конституционния съд

Това е тежък удар върху българския законодателен процес и петно върху лицето на българския парламент

Корнелия Нинова: Внасяме бюджета на Здравната каса в Конституционния съд

Променяте 18 закона през Преходни и заключителни разпоредби на специален закон, какъвто е бюджетът на Здравната каса. Чрез Преходни и заключителни разпоредби на бюджета на Касата, променяте Изборния кодекс, Закона за обществените поръчки, Закона за данъците върху доходите на физическите лица, Закона за закрила на детето, даже и контрола върху прекурсорите. И така 18 закона. Това е звучен шамар върху българското право. Това е тежък удар върху българския законодателен процес и петно върху лицето на българския парламент. Ето защо, на основание на Закона за нормативните актове, правилника за неговото приложение и Конституцията на Република България, „БСП за България“ внасяме Закона за бюджета на Здравната каса в Конституционния съд.

По съдържанието на това, което предлагате – в програмите на ГЕРБ, ОП и Воля и в програмата на правителството, пише, че здравеопазването е от приоритети номер 1. Ето как се пази приоритет номер 1 от правителството на Бойко Борисов – четири часа дебати, едно изказване от ГЕРБ, нула от ОП и нула от Воля. Представям си, ако не им беше приоритет, какъв дебат щеше да се води тук. Второ твърдение на управляващите – няма алтернатива. 41 алтернативни предложения има в този закон от „БСП за България“, които представляват предложения за промяна на модела. Защото това, което правите днес, е от същото, но в повече – по-лошо здравеопазване, по-недостъпно и по-скъпо.

Имам простички въпроси, на които сигурно хората очакват отговори: с какво този бюджет им помага да стигнат по-лесно до болница, която в някои случаи е на 150 км от населеното място. Как решават проблема с достъпа да здравеопазване или с това, че личен лекар няма в целия регион и територии от над 80-100 км. Второ – как с този бюджет правят лекарствата по-достъпни и ограничават злоупотреби на фармацевтичната мафия? Стават ли по-евтини и по-достъпни лекарствата? Не, разбира се. Как с този бюджет им казват, че ще възстановят Конституцията, в която пише, че всеки здравноосигурен ще се ползват от безплатно лечение, установено от закон. Казват ли на хората, че всички, които се осигуряват, от тук нататък ще имат конституционна защита и няма да доплащат? И това не им казват. Следващ въпрос – гарантират ли, че ще има повече лекари, които няма да напускат страната, и медицински сестри там, където ги няма?

Уважаеми българи, с този Закон за бюджета не се решава нито един от досегашните ви проблеми. Напротив, те се задълбочават. А истината чухме от единственото изказване от ГЕРБ. То звучеше така: с този Закон за бюджета няма да направим по-лошо състоянието на здравеопазването. Това е „висока“ цел. Това е „амбициозна“ цел. Не да помогнат, не да подобрят здравеопазването, а да не стане по-лошо. Уви, то ще стане с това, което правят днес. Хубавото е, че има алтернатива. Че българските граждани я чуха и изборът е техен.

България

Още по темата

 • БТПП иска демонополизация на НЗОК

  БТПП иска демонополизация на НЗОК

  Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ подкрепя здравния модел, представен преди време от министъра на здравеопазването, според който се ...
  3.12.2018
  1 094
  5
 • Да ни е честит Бюджет 2019!

  Да ни е честит Бюджет 2019!

  След близо 10 часа дебати парламентът прие окончателно държавния бюджет за 2019 г. В заключение финансовият министър Владислав Горанов заяви, че е ...
  29.11.2018
  5 006
  44

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Костадин Станков
  Отговор
  1 19:54  27.11.18
  Како Курнела , да вземеш да приватизираш здарвеопазването както приватизира Държавното предприятие . Дерзай!
 • Пешо
  Отговор
  2 19:58  27.11.18
  Тази с налудните си идей за изцяло държавно здравеопазване с което политиците да си уреждат калинките на корупционни службици по управитени и контролни бордове да се скрие някъде.
 • 1111
  Отговор
  3 20:22  27.11.18
  Един познат се наложи да лежи в болница в Германия и не го пуснаха от там докато не се увериха че е излекуван и то само след представяне на здравна карта без никакво доплащане. Да не говорим за условията стая за двама с телевизия и интернет с сестра или (брат)на повикване с допълнителна дажба от храна ако желаеш. Всичко това платено от нашата здравна каса. Защо там може а тук не може. Кога ще ги стигнем когато вечно трябва да си доплащаме и да ни изритват на втория ден след операция или друга интервенция. Колкото и пари да наливат в тая сбъркана система още от създаването и ще си остане сбъркана но някой явно има полза от това.

  Коментиран от #16


 • Много моля Ви
  Отговор
  4 20:28  27.11.18
  Мадам. Защото ви изнася, затова внасяте. Иначе като вземете властта и вие ги въртите АБСОЛЮТНО същите номера. Жалкото е , че скоро няма да можете да ме опровергаете.
 • Циркаджии
  Отговор
  5 20:46  27.11.18
  Вие законите си ги разнасят е като мечки, от една институция на друга, и накрая пак ги поправяте по два пъти в годината. Имитирате законотворчество дейност, за да си оправдавате големите заплати. Но каква е ползата? Няма, дори има вреда от вашата дейност. Замразете си дейността за 1 година, ще спестим заплати, хартия, и други обслужващи разходи!
 • Тръмп
  Отговор
  6 20:50  27.11.18
  Нинова задава ”простички въпроси”,защото Сложните не са приоритет на Селянките от БСП!:):):)Прости селянки,прости въпроси!:):):)Да не забравят,да сезират и Путин!:):):)
 • 1111
  Отговор
  7 20:52  27.11.18
  На този който е сложил минус само му пожелавам да влезе в наша болница и да няма средства да си доплати за да се сблъска с действителността в нашето здравеопазване. Това че те изритват на втория ден го знам от опит. След операция за присаждане на прешлен в гръбначния стълб за който беше заплатена сумата от 5000 лв. на моя позната я изписаха на третия ден след операцията и до месец почина. Това е нашето здравеопазване което не е мръднало от бай тошево време нито крачка напред защото и тогава имах вземане и даване с него когато за три месеца не можаха да направят идна диагноза за болест която се лекуваше а когато казаха че имат добри новини на следващия ден беше късно така опропастиха едно семейство.
 • Патиланско царство
  Отговор
  8 20:54  27.11.18
  Ама моля ви се бе другарко , хайде ,че утре всички сме на работа.
 • Тръмп
  Отговор
  9 21:00  27.11.18
  Нинов,кога ще бъде уволнен като шеф в Лукойл,та Радев и Нинова да разберат колко са незначителни и уязвими???:):);)
 • Тръмп
  Отговор
  10 21:03  27.11.18
  Здравеопазването е изцяло в комунистически ръце,повечето частни болници са на БСП и ДПС,та приятно лекуване при хора на Радев и Нинова,предатели и убийци!!;););)
 • Тръмп
  Отговор
  11 21:06  27.11.18
  На Йотова мъжа и е съдружник в Сити клиник,вървете там да ви лекуват комунисти!!:):):)
 • Тръмп
  Отговор
  12 21:08  27.11.18
  Нинова,Йотова и Йончева са се омотали в доста гнусни далавери,но ЦРУ не спи!!!:):):)

 • Тръмп
  Отговор
  13 21:10  27.11.18
  Нинова и за донор никой я не ще!!!:):)

  Коментиран от #17

 • Условията за живот
  Отговор
  14 21:47  27.11.18
  Са първото и най-важно условие за здрава нация! Цинизъм е да разболяваш нацията и след това да я “ лекуваш “ Всъщност ние имаме не министерство на здравеопазването, а на лечението! Само науката хигиена, във всичките й аспекти пази здравето! Не хирургия за десетки хиляди за часове труд!
 • Гост
  Отговор
  15 22:53  27.11.18
  Все нещо трябва да каже,и не може да не я отразяват!
 • Таня
  Отговор
  16 02:57  28.11.18

  До коментар #3 от "1111":

  Здравната карта на вашия познат е българска или немска? Защото ако е немска то значи ,че той си плаща всеки месец от заплатата 10 процента вноска от заплатата на здравната каса и за всеки ден престой в болницата по 10 евро. Така ,че безплатен обяд няма
 • 17 03:00  28.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай