2 791 17

В правителствена болница не са взимали заплати за октомври

Политиката на директора е да поддържа добре платени избрани хирурзи и лекари

Тихомир Шумов

В т. нар. правителствена болница – „Лозенец” – не са получавали заплати за октомври, вече почти с месец закъснение.

Болницата е на пряко подчинение и бюджет на Министерския съвет. Нейният шеф проф. д-р Любомир Спасов не се е мяркал в болницата от една седмица, дошъл е за пръв път сега в понеделник да успокоява персонала. Но вече едно обещание за изплащане на заплати в предишния петък не е изпълнено. Хора от персонала подават молби за напускане. Санитарки, които са най-ниско платени, не могат да издържат и месец без заплата. Това научи e-vestnik от източници от болницата.

Не е за вярване, но и в момента в болницата има лекари с основна заплата 700-800 лева и незначителни надбавки над това, брутна до около 1000 лева. Трудно е да се обяснят причините, след като шефът на болницата д-р Любомир Спасов според публикувани и неопровергани информации е взимал средно по 15 000 лева на месец допълнително възнаграждение върху заплата си. От болницата тогава обясниха, че това са надбавки за операции, допълнителна работа и т. н.

Политиката на директора е да поддържа добре платени избрани хирурзи и лекари, останалите са с мизерни заплати. И те не напускат болницата, защото някои от тях работят там по 20-30 години, има добра техника, средата е добре поддържана, а и в някои сектори работата не толкова натоварваща.

Причините за забавянето на заплатите изглежда са поради едно дошло изневиделица решение на Министерския съвет отпреди седмица

да превърнат болницата в педиатрия

Решението изглежда идва директно от премиера Борисов, който в духа на популизма от края на соца раздава сгради. Малко преди 10 ноември 1989 г. тогавашната власт раздаде десетина скъпи сгради в София, построени за разни администрации и държавни фирми, да станат болници и поликлиники. Сградата на „Булгартабак” например, на Попа в София, трябваше да стане стоматология. Много от решенията не се осъществиха поради невъзможност. Сега решението е болница да стане пак болница, но пак има проблеми.

През 1990-1991 г. в болница „Лозенец” е настанена педиатрия, в духа на тогавашното разграждане на тоталитарната система, но после предиатрията е преместена, защото мястото е било неподходящо.
В приетият неотдавна бюджет за 2019 г. няма предвидено перо за педиатрична болница.

България няма педиатрична болница. Педиатриите в България са пръснати като отделения в различни болници в София. И изпращани от цялата страна деца обикалят от болница на болница, ако имат по-сложна диагноза.

Т. нар. правителствена болница „Лозенец”, обаче, в момента е гериатрична болница. Пациентите им са предимно пенсионери, което е естествено за застаряваща нация и намаляващ брой деца.
За педиатрия трябва да се намери подходяща болница или да се дострои започнатата още при социализма в комплекса на медицинска академия. Но опитът да се преобразува „Лозенец” в педиатрия може да завърши злополучно, по метода „Развали къща, направи колиба”, смятат лекари не само от правителствена.

В болница „Лозенец“ има скенери и тежка апаратура, която почти не е нужна на педиатрия. Монтирана в специални помещения, от които трябва да се демонтира и изнася, което е проблем за нейното оцеляване. Има и специални болнични легла по няколко хиляди евро, които не стават за деца.

Подходяща е за многопрофилна болница

и по-добре Борисов да насочи натам популизма си, смятат лекари.

Болница „Лозенец” е и база на медицинския факултет на Софийския университет и промяната влече след себе си други проблеми. Д-р Спасов е декан и на медицинския факултет.

Комплексът на „Лозенец” включва и басейн, спортни зали. Самата болница е известна основно с кардиологичното си отделение и хирургия, опити за трансплантации, чийто основен инициатор и действащ хирург е д-р Любомир Спасов. Специално при детски трансплантации на черен дроб успеваемостта в болница „Лозенец” е около 50%, показва статистиката. Има оплаквания от родители.

И както в болницата се раздават големи надбавки върху заплатите за шефа й и определен кръг лекари, така болницата е натрупала дългове за над 50 млн. лева. Към 30 млн. е дългът към „Софарма”. Болница „Лозенец” се е опитала да оспори в съда този дълг като завишен, но безуспешно. Хора отвътре коментират, че техният главен юрисконсулт е спуснат с парашут от младежкия ГЕРБ.

Болницата е отворена за всякакви пациенти, но

по традиция обслужва министри,

депутати, хора от властта, които търсят по-дискретно място за лечение и по-добра обстановка. Контингентът на болницата включва шефове от съда и прокуратурата, ДАНС, различни служби, общо към 10 хил. души, както висшата номенклатура навремето. Хората във властта много често предпочитат да не се разбира какви са техните болежки и по какви поводи попадат в болница. Изследванията тук могат да съдържат много компрометираща информация. През правителствена болница са минавали всички от върховете на властта и техни роднини. Седмица преди смъртта си тук е докарано в особено състояние детето на бившия президент Плевнелиев и е стабилизирано. Тук са докарвани в различни кризи и състояния министри, депутати, партийни лидери, патриархът – сегашният и предишният, и др.

ФАКТИ.БГ потърси официална информация от Министерски съвет по случая. От там заявиха:

Болница “Лозенец” е отделно юридическо лице на бюджетна издръжка - многопрофилно лечебно заведение към Министерския съвет. Директорът на болница “Лозенец” е второстепенен разпоредител с бюджет по бюджета на Министерския съвет.

Предвид изложеното, информация по поставения въпрос може да ви бъде предоставена от ръководството на болница “Лозенец”.

Проф. д-р Любомир Спасов също бе потърсен за коментар, но той обясни, че в момента е на заседание и затвори. От болницата пък заявиха за ФАКТИ.БГ, че не могат да направят изявление без консултация с ръководството, но до края на работния ден такова изявление не се появи.

София / България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • кожена инжекция за герб
  Отговор
  1 18:04  28.11.18
  Ами сега ви е паднало "излекувайте" властта тъкмо и нас, ще ни отървете !
 • Тост
  Отговор
  2 18:09  28.11.18
  Оо.... за това ли вчерашния преглед беше такъв... Ясно!Надолу по веригата пациента също го отнася... Той и така си го отнася, но сърдит доктор да те лекува е доста съмнително.
 • 3 18:10  28.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор

 • Болен
  Отговор
  4 18:37  28.11.18
  Нали взимат пари за избор на екип?. Как така не са взели заплати? Или само за помощния персонал няма?

  Коментиран от #13

 • 5 18:39  28.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Служител
  Отговор
  6 18:50  28.11.18
  В болница “Лозенец”, никога не е имало избор на екип.
 • персонал
  Отговор
  7 19:07  28.11.18
  Много моля, преди да пишете коментари да проверите от достоверни източници за" получени бонуси" от персонала от избор на екип и пр.В УБ"Лозенец" никога не е имало услуга ИЗБОР НА ЕКИП и никога персонала не е получавал бонуси от такава услуга.Моля бъдете обективни.

  Коментиран от #8

 • 8 19:33  28.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Гост
  Отговор
  9 20:02  28.11.18
  Сестра му не беше ли шеф на неонатологията в същата болница.Эатова искат да е эа деца.И кой ли ще е директор?

  Коментиран от #16

 • Plamen
  Отговор
  10 20:40  28.11.18
  Защо трябва да има правителствена болница?

  Коментиран от #14

 • СУй леп и Уешко мЕсо
  Отговор
  11 21:37  28.11.18
  Не дай боже, да се разболее чивек, целта е, още личният лекар да де докара до финала, а ако си упорит и не подаваш, може и направление дя получиш. По някога обаче е доста късно за направление. На втори преглед УНГ, в Русе, дофтора ми прегледа само едното ухо, понеже ЗК плащала само за преглед и половина. След доста прегледи от разни цпециалисти по УНГ, дето ми предписваха тридерм, ама сички, без изключение, най-на края едно младо момче от ИСУЛ, ми дате правилното лекарство и проблема се реши. Абе всичло се е превърнало в ЕООД - ета... само най - големите са в парламента, те са, куче влачи. А народа да се оправя. Болен, здрав... се тая.
 • Шаран БГ
  Отговор
  12 07:31  29.11.18
  Подскачахте по площадите и искахте капитализъм скрит зад " демокрация". И въпреки, че Ви набиваха в главите "Марксизъм и ленинизъм" , не искахте да приемете, че капиталистическата икономическа система е и ......"разпределение, пропорционално на капитала" !!! За това учените "комунисти", имайки политическата власт, заграбиха и икономическата. Сега капитала е в тях и благата / които при социализЪма бяха само за най-големите, но имаше и за сиромасите - без земя и без средства за производство / се разпределят според капитала !!Защо се учудвате, че БИЗНЕС- ефендита разни се возят в разкошни лимузини, а робите при тях ходят и пеша, и са работещи бедни ? ??? И..ако мръсните комунисти плащаха заплати в срок ТРИ ДЕНА от заповяданата дата, чистите капиталисти могат да Ви платят и след три месеца /ако Ви платят/ !!!! В едно от значенията си " демокрация" означава и ОТНОШЕНИЕ И ПОВЕДЕНИЕ, ПРИ КОИТО СЕ ЗАЧИТАТ ПРАВАТА НА ДРУГИТЕ !!!! Зачитат Ви правата нали - особено по избори !!! Ще се избият за правото Ви да гласувате..........

 • Георги
  Отговор
  13 18:15  29.11.18

  До коментар #4 от "Болен":

  Само дето аз работя в болницата и избор на екип при нас няма в нито едно отделение . Ние сме може би единствената болница без избор на екип!
 • Raq
  Отговор
  14 09:00  30.11.18

  До коментар #10 от "Plamen":

  Да питаш и да не знаеш!А,защо трябва да има частни болници,които да работят и със здравната каса и да идкат пари от пациентите?
 • Роси
  Отговор
  15 09:02  30.11.18
  Тук избор на екип никога не е имало,за разлика от всички болници!Болницата е невероятна,персонала и отношението са на ниво!
 • Диди
  Отговор
  16 11:54  06.12.18

  До коментар #9 от "Гост":

  Сестрата на Бойко Борисов - д-р Красимира Иванова, е началник на неонатологичното отделение в ПСАГБАЛ "Св. София".
 • Преминаващ
  Отговор
  17 00:25  07.12.18
  И това доживяхме - Бойко Борисов прави болница за сестра си!!! Всичко друго е за парлама пред хората.

Напиши коментар:


Публикувай