Last news in Fakti

28 Ноември, 2018 17:53 4 648 17

В правителствена болница не са взимали заплати за октомври

  • правителствена болница-
  • заплати-
  • любомир спасов

Политиката на директора е да поддържа добре платени избрани хирурзи и лекари

В т. нар. правителствена болница – „Лозенец” – не са получавали заплати за октомври, вече почти с месец закъснение.

Болницата е на пряко подчинение и бюджет на Министерския съвет. Нейният шеф проф. д-р Любомир Спасов не се е мяркал в болницата от една седмица, дошъл е за пръв път сега в понеделник да успокоява персонала. Но вече едно обещание за изплащане на заплати в предишния петък не е изпълнено. Хора от персонала подават молби за напускане. Санитарки, които са най-ниско платени, не могат да издържат и месец без заплата. Това научи e-vestnik от източници от болницата.

Не е за вярване, но и в момента в болницата има лекари с основна заплата 700-800 лева и незначителни надбавки над това, брутна до около 1000 лева. Трудно е да се обяснят причините, след като шефът на болницата д-р Любомир Спасов според публикувани и неопровергани информации е взимал средно по 15 000 лева на месец допълнително възнаграждение върху заплата си. От болницата тогава обясниха, че това са надбавки за операции, допълнителна работа и т. н.

Политиката на директора е да поддържа добре платени избрани хирурзи и лекари, останалите са с мизерни заплати. И те не напускат болницата, защото някои от тях работят там по 20-30 години, има добра техника, средата е добре поддържана, а и в някои сектори работата не толкова натоварваща.

Причините за забавянето на заплатите изглежда са поради едно дошло изневиделица решение на Министерския съвет отпреди седмица

да превърнат болницата в педиатрия

Решението изглежда идва директно от премиера Борисов, който в духа на популизма от края на соца раздава сгради. Малко преди 10 ноември 1989 г. тогавашната власт раздаде десетина скъпи сгради в София, построени за разни администрации и държавни фирми, да станат болници и поликлиники. Сградата на „Булгартабак” например, на Попа в София, трябваше да стане стоматология. Много от решенията не се осъществиха поради невъзможност. Сега решението е болница да стане пак болница, но пак има проблеми.

През 1990-1991 г. в болница „Лозенец” е настанена педиатрия, в духа на тогавашното разграждане на тоталитарната система, но после предиатрията е преместена, защото мястото е било неподходящо.
В приетият неотдавна бюджет за 2019 г. няма предвидено перо за педиатрична болница.

България няма педиатрична болница. Педиатриите в България са пръснати като отделения в различни болници в София. И изпращани от цялата страна деца обикалят от болница на болница, ако имат по-сложна диагноза.

Т. нар. правителствена болница „Лозенец”, обаче, в момента е гериатрична болница. Пациентите им са предимно пенсионери, което е естествено за застаряваща нация и намаляващ брой деца.
За педиатрия трябва да се намери подходяща болница или да се дострои започнатата още при социализма в комплекса на медицинска академия. Но опитът да се преобразува „Лозенец” в педиатрия може да завърши злополучно, по метода „Развали къща, направи колиба”, смятат лекари не само от правителствена.

В болница „Лозенец“ има скенери и тежка апаратура, която почти не е нужна на педиатрия. Монтирана в специални помещения, от които трябва да се демонтира и изнася, което е проблем за нейното оцеляване. Има и специални болнични легла по няколко хиляди евро, които не стават за деца.

Подходяща е за многопрофилна болница

и по-добре Борисов да насочи натам популизма си, смятат лекари.

Болница „Лозенец” е и база на медицинския факултет на Софийския университет и промяната влече след себе си други проблеми. Д-р Спасов е декан и на медицинския факултет.

Комплексът на „Лозенец” включва и басейн, спортни зали. Самата болница е известна основно с кардиологичното си отделение и хирургия, опити за трансплантации, чийто основен инициатор и действащ хирург е д-р Любомир Спасов. Специално при детски трансплантации на черен дроб успеваемостта в болница „Лозенец” е около 50%, показва статистиката. Има оплаквания от родители.

И както в болницата се раздават големи надбавки върху заплатите за шефа й и определен кръг лекари, така болницата е натрупала дългове за над 50 млн. лева. Към 30 млн. е дългът към „Софарма”. Болница „Лозенец” се е опитала да оспори в съда този дълг като завишен, но безуспешно. Хора отвътре коментират, че техният главен юрисконсулт е спуснат с парашут от младежкия ГЕРБ.

Болницата е отворена за всякакви пациенти, но

по традиция обслужва министри,

депутати, хора от властта, които търсят по-дискретно място за лечение и по-добра обстановка. Контингентът на болницата включва шефове от съда и прокуратурата, ДАНС, различни служби, общо към 10 хил. души, както висшата номенклатура навремето. Хората във властта много често предпочитат да не се разбира какви са техните болежки и по какви поводи попадат в болница. Изследванията тук могат да съдържат много компрометираща информация. През правителствена болница са минавали всички от върховете на властта и техни роднини. Седмица преди смъртта си тук е докарано в особено състояние детето на бившия президент Плевнелиев и е стабилизирано. Тук са докарвани в различни кризи и състояния министри, депутати, партийни лидери, патриархът – сегашният и предишният, и др.

ФАКТИ.БГ потърси официална информация от Министерски съвет по случая. От там заявиха:

Болница “Лозенец” е отделно юридическо лице на бюджетна издръжка - многопрофилно лечебно заведение към Министерския съвет. Директорът на болница “Лозенец” е второстепенен разпоредител с бюджет по бюджета на Министерския съвет.

Предвид изложеното, информация по поставения въпрос може да ви бъде предоставена от ръководството на болница “Лозенец”.

Проф. д-р Любомир Спасов също бе потърсен за коментар, но той обясни, че в момента е на заседание и затвори. От болницата пък заявиха за ФАКТИ.БГ, че не могат да направят изявление без консултация с ръководството, но до края на работния ден такова изявление не се появи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кожена инжекция за герб

    15 0 Отговор
    Ами сега ви е паднало "излекувайте" властта тъкмо и нас, ще ни отървете !
  • 2 Тост

    3 1 Отговор
    Оо.... за това ли вчерашния преглед беше такъв... Ясно!Надолу по веригата пациента също го отнася... Той и така си го отнася, но сърдит доктор да те лекува е доста съмнително.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Болен

    5 5 Отговор
    Нали взимат пари за избор
    на екип?. Как така не са взели заплати? Или само за
    помощния персонал няма?

    Коментиран от #13

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Служител

    5 0 Отговор
    В болница “Лозенец”, никога не е имало избор на екип.
  • 7 персонал

    8 2 Отговор
    Много моля, преди да пишете коментари да проверите от достоверни източници за" получени бонуси" от персонала от избор на екип и пр.В УБ"Лозенец" никога не е имало услуга ИЗБОР НА ЕКИП и никога персонала не е получавал бонуси от такава услуга.Моля бъдете обективни.

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гост

    0 2 Отговор
    Сестра му не беше ли шеф на неонатологията в същата болница.Эатова искат да е эа деца.И кой ли ще е директор?

    Коментиран от #16

  • 10 Plamen

    0 1 Отговор
    Защо трябва да има правителствена болница?

    Коментиран от #14

  • 11 СУй леп и Уешко мЕсо

    0 0 Отговор
    Не дай боже, да се разболее чивек, целта е, още личният лекар да де докара до финала, а ако си упорит и не подаваш, може и направление дя получиш. По някога обаче е доста късно за направление. На втори преглед УНГ, в Русе, дофтора ми прегледа само едното ухо, понеже ЗК плащала само за преглед и половина. След доста прегледи от разни цпециалисти по УНГ, дето ми предписваха тридерм, ама сички, без изключение, най-на края едно младо момче от ИСУЛ, ми дате правилното лекарство и проблема се реши. Абе всичло се е превърнало в ЕООД - ета... само най - големите са в парламента, те са, куче влачи. А народа да се оправя. Болен, здрав... се тая.
  • 12 Шаран БГ

    1 1 Отговор
    Подскачахте по площадите и искахте капитализъм скрит зад " демокрация". И въпреки, че Ви набиваха в главите "Марксизъм и ленинизъм" , не искахте да приемете, че капиталистическата икономическа система е и ......"разпределение, пропорционално на капитала" !!! За това учените "комунисти", имайки политическата власт, заграбиха и икономическата. Сега капитала е в тях и благата / които при социализЪма бяха само за най-големите, но имаше и за сиромасите - без земя и без средства за производство / се разпределят според капитала !!Защо се учудвате, че БИЗНЕС- ефендита разни се возят в разкошни лимузини, а робите при тях ходят и пеша, и са работещи бедни ? ??? И..ако мръсните комунисти плащаха заплати в срок ТРИ ДЕНА от заповяданата дата, чистите капиталисти могат да Ви платят и след три месеца /ако Ви платят/ !!!! В едно от значенията си " демокрация" означава и ОТНОШЕНИЕ И ПОВЕДЕНИЕ, ПРИ КОИТО СЕ ЗАЧИТАТ ПРАВАТА НА ДРУГИТЕ !!!! Зачитат Ви правата нали - особено по избори !!! Ще се избият за правото Ви да гласувате..........
  • 13 Георги

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Болен":

    Само дето аз работя в болницата и избор на екип при нас няма в нито едно отделение . Ние сме може би единствената болница без избор на екип!
  • 14 Raq

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Plamen":

    Да питаш и да не знаеш!А,защо трябва да има частни болници,които да работят и със здравната каса и да идкат пари от пациентите?
  • 15 Роси

    2 0 Отговор
    Тук избор на екип никога не е имало,за разлика от всички болници!Болницата е невероятна,персонала и отношението са на ниво!
  • 16 Диди

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Сестрата на Бойко Борисов - д-р Красимира Иванова, е началник на неонатологичното отделение в ПСАГБАЛ "Св. София".
  • 17 Преминаващ

    1 0 Отговор
    И това доживяхме - Бойко Борисов прави болница за сестра си!!!
    Всичко друго е за парлама пред хората.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове