1 380 5

Свети пророк Наум

Времето на служението на порок Наум се отнася към втората половина на царуването на Иудейския цар Езекия

Свети пророк Наум

Свети пророк Наум живял 700 години преди Рождество Христово. 200 години преди него пророк Йона, по Божия заповед предсказал разрушението на Ниневия речник за големите беззакония на нейните жители. Ниневитяни се покаяли и Господ отменил строгата си присъда. След известно време те пак се развратили и тогава Бог чрез устата на пророк Наум им открил страшните бедствия, които ще ги постигнат. Пророчеството се сбъднало точно. Ниневия, един от най-големите и богати градове на древния свят, била разрушена дo основи и разграбена от враговете. Разливането на р. Тигър довършило опустошението. Сега едва може да се познае мястото, където е бил тоя грамаден град.

Пророк Наум предсказал и други събития и утешавал верните Божии служители чрез откриване на евангелските обещания.

Времето на служението на порок Наум се отнася към втората половина на царуването на Иудейския цар Езекия, тоест към 745-714 г. пр. Р. Хр. (след разрушаването на Израилското царство).

За другите обстоятелства от живота на пророка не се знае нищо. Според преданието, той починал на 45-годишна възраст и бил погребан в отечеството си.

Днес православната църква почита също и паметта на Св. Филарет Милостиви, Св. Стефан Урош, цар Сръбски и Архиепископ Серафим (Соболев).

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Валя
  Отговор
  1 10:29  01.12.18
  Възрастни узрели мозъци вярващи в приказки за юноши , нелогична вяра придружена с необоснована надежда = пълно падение
 • Sky-blue
  Отговор
  2 10:55  01.12.18
  Валя господ няма да те забрави миндил уродлив в православието такива се анатемосват. АНАТЕМА

  Коментиран от #3, #4

 • Валя
  Отговор
  3 12:55  01.12.18

  До коментар #2 от "Sky-blue":

  А уж християнството трябва да ви научи на човещина , разбирателство и доброта , виждам колко ви е научило , готов си да ме разкъсаш само защото приказвам , нали ..... ? Фанатизма е неразделна част от всяка религия , малко или много това противоречи на човешкия морал но какъв морал може да се търси в хора , които пренебрегват човешкото достойнство заради някакъв вълшебник . Вие инквизиторите сте на най-долното стъпало , сигурно се мислиш за божии юрист и наказваш от името на Бог без да ти е дал разрешение , та се чудя дали свети Петър ще ти отвори вратите на Рая

  Коментиран от #5

 • Асклепий
  Отговор
  4 06:45  02.12.18

  До коментар #2 от "Sky-blue":

  Преди да започнеш да пишеш простотий,вземи малко се образовай,като прочетеш,някоя книга,Да те попитам,ти на кой бог се молиш?„Разкажи ми, Утнапищим Как ти и жена ти станахте безсмъртни И се присъединихте към групата на боговете. Добре, Гилгамеш, нека ти разкажа историята За един божий заговор срещу човечеството За кроежите на боговете да изтребят хората…” Епос на Гилгамеш
 • Асклепий
  Отговор
  5 06:49  02.12.18

  До коментар #3 от "Валя":

  Учудвам се,че има все още трезвомислещи,като теб.Дай имейл или някяква поща,мога да ти изпратя интересни четива,и по точно,за истината.

Напиши коментар:


Публикувай