1 942 13

2 декември 1375 г. Киприян става митрополит на Киев

Откърмен от България, дарен на Русия

2 декември 1375 г. Киприян става митрополит на Киев

На 2 декември 1375 г. – Българският монах Киприян е ръкоположен за митрополит на Киев и Литва.

Той е роден във Велико Търново. “Откърмен от България, дарен на Русия” – е казал за него племенникът му, Григорий Цамблак, преди шест века, в Успенския събор. Роден е през 1330 година. Произхожда от рода на Григорий Цамблак. Своя път започва в Килифаревския манастир на св. Теодосий Търновски, след това отива в Константинопол, а по-късно – в Света Гора. Като монах на Атон, Киприян се отличава със своя свят начин на живот, за което свидетелствува посланието на св. патриарх Евтимий до инока Киприян – “Еуфимия”.

Неговите добри качества забелязва константинополският патриарх Филотей, който привлича инока и го прави свое доверено лице – “приближен монах”. Патриарх Филотей е един от най-енергичните защитници на идеите на Свети Григорий Палама, провеждащ политика на обединяване на всички православни, прекратяване на междуособиците, постигане на единство в руската и въобще в православната църква.

Първото появяване на Киприян в Русия е през 1373 г., в качеството му на патриаршески пратеник. Той е разследвал отношенията на митрополит Алексий със западноруските църкви. Патриарх Филотей ръкополага на 2 декември 1375 г. Киприян за митрополит Киевски, Руски и Литовски и решава след смъртта на митрополит Алексий, Киприян да стане митрополит на цяла Русия.

На 23 май 1381 г., на празника Вознесение Господне, митрополит Киприян е посрещнат в Москва с особена тържественост. Скоро обаче, през есента на 1382 г., той изпада в немилост и е отстранен в Киев. По-спокойни времена за него настъпват в края на 1387 г., когато в Константинопол съборно е определено, че “митрополит Киевски и на цяла Русия ще бъде и ще се нарича кир Киприян, който до края на живота си ще заема този пост”. Това решение на патриарх Нил е потвърдено през февруари 1389 г. от неговия приемник, патриарх Антоний.

През есента 1390 г., през четвъртата седмица на Великия пост, митрополит Киприян тържествено влиза в Москва. След 14 години на усилия и премеждия, той получава повече, отколкото е желал някога – митрополит Киприян успява да обедини разделените части на Московската митрополия и до самата си кончина я управлява в качеството си на митрополит на цяла Русия.

Свети Киприян е погребан в Успенския събор през 1406 година.

На 1 октомври 2006 г. с божествена света литургия, отслужена Успенския събор в Кремъл, беше отбелязана 600-та годишнина от смъртта на руския свети митрополит Киприян Българин.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • КИЕВ Е РУСКИ
  Отговор
  1 08:14  02.12.18
  ОТ ТОГАВА. НЯМА НИКВА УКРЙНА...?;,???

  Коментиран от #3, #4

 • Хер Отто Флик
  Отговор
  2 08:23  02.12.18
  Св. Киприян е българин..... Един от полузабравените българи е Киприян - митрополит Московски и на цяла Русия. Той е роден в Търново през 1330 година. Произхожда от рода на Григорий Цамблак. Своя път започва в Килифаревския манастир на св. Теодосий Търновски, след това отива в Константинопол, а по-късно - в Света Гора. Като монах в Атон Киприян се отличавал със своя свят начин на живот, за което свидетелствува посланието на св. патриарх Евтимий до инока Киприян - "Еуфимия". Сред монасите на манастирите в Света гора младият българин се прославил със своята образованост, любознателност и познаване на свещените книги.
 • Хер Отто Флик
  Отговор
  3 08:25  02.12.18

  До коментар #1 от "КИЕВ Е РУСКИ":

  Кийв е български, основан е от брата на Канез Юбиги Кубрат- Шамбат Кий!

  Коментиран от #5


 • Румяна Костова
  Отговор
  4 08:44  02.12.18

  До коментар #1 от "КИЕВ Е РУСКИ":

  Не, и тогава Украйна не е била самостоятелна държава.По онова време се управлява от Дмитрий Иванович (московски княз)
 • Румяна Костова
  Отговор
  5 08:50  02.12.18

  До коментар #3 от "Хер Отто Флик":

  Хайде сега ,ще вземем да надминем и македонците!Киев е български,защо не и Москва?

  Коментиран от #6

 • Хер Отто Флик
  Отговор
  6 09:00  02.12.18

  До коментар #5 от "Румяна Костова":

  Ами прочети малко за Шамбат Кий- брата на Канез Юбиги Кубрат! Има и един много хубав сериал научно- популярен- "В прародината на българите!"
 • Хер Отто Флик
  Отговор
  7 09:02  02.12.18
  Летописецът Нестор в Начална руска летопис още пише, че Кий след като ходил до Цариград и бил удостоен с почести от императора[8], живял за кратко на Дунав, завърнал се и управлявал в своя град Киев, където и завършил живота си[9] в 672 г.[10]
 • Румяна Костова
  Отговор
  8 09:05  02.12.18
  Исторически хипотези -дал Бог.И подкрепящи ги в Интернет също.И за това,че земята е плоска има също,,сериозни" материали.

  Коментиран от #10, #11


 • Румяна Костова
  Отговор
  9 09:08  02.12.18
  Руснаците пишат ,че нашият Киприан бил единственият църковно-политически деятел,който не се е подчинил на Златната орда.Смел българин.
 • Хер Отто Флик
  Отговор
  10 09:17  02.12.18

  До коментар #8 от "Румяна Костова":

  Има и сечени монети от негово време! Много добре ги показват във филма! Много наши учени, както и авторите на филма, са се опитвали да се доберат до неизложените експонати от съкровището, открито в Малая Перешчепина, но им е било отказвано! Защо ли?
 • Хер Отто Флик
  Отговор
  11 09:21  02.12.18

  До коментар #8 от "Румяна Костова":

  Зад тези "хипотези" стоят двама големи български историци- проф. Божидар Димитров (Бог да го прости) и проф. Пламен Павлов- водещ на предаването "Час по България" по тв. СКАТ!
 • Хер Отто Флик
  Отговор
  12 09:39  02.12.18
  Наскоро жужето шеломович заяви, че тяхната азбука видите ли, им била дарена от македонците! Каква вопиюща лъжа, ама то е нормално за кремлевските лъжци и мошеници, та те доскоро учеха малограмотния си народ, че чичко ленин им е написал азбуката!

  Коментиран от #13

 • НАТО ВЕЦ
  Отговор
  13 21:03  02.12.18

  До коментар #12 от "Хер Отто Флик":

  С последното манипулираш. Путин каза дословно: "Азбуката дойде при нас от земите на днешна Македония." Погледнато чисто фактологически, това си е и самата истина. От друга страна е и скрито признание, защото всички отлично знаят, че както тогава, така и сега, такава държава "Македония" няма, а това си е част от България.

Напиши коментар:


Публикувай