1 318 10

Не можем да допуснем загуба на конкурентоспособност в енергетиката

Работим за запазването на социалните права на работещите в сектора, категоричен е президентът Румен Радев

Не можем да допуснем загуба на конкурентоспособност в енергетиката
Снимка: БГНЕС

България не може да допусне загуба на конкурентоспособност в енергетиката и ще работи за запазването на социалните права на работещите в сектора. Въпреки че страната ни споделя Споразумението от Париж 2015 г. и споделя решението, че мерките за борба с климатичните промени са необходими и неотложни, те трябва да се запазят в рамките на постигнатите вече договорености, без повече изисквания. Това е позицията на държавния глава Румен Радев, която той ще отстоява на 3 и 4 декември в Катовице. Президентът сподели информацията в официалния си профил в социалната мрежа Facebook.

На 3-4 декември 2018 г. в Катовице, Полша, ще представя позицията на страната ни на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата.

България подкрепя Споразумението от Париж 2015 г. и споделя решението, че мерките за борба с климатичните промени са необходими и неотложни. В същото време тези мерки следва да се запазят в рамките на постигнатите вече договорености, без допълнително повишаване на изискванията и при отчитане на състоянието и перспективите за развитие на националните енергийни системи. България не може да допусне загуба на конкурентоспособност в енергетиката и ще работи за запазването на социалните права на работещите в сектора.

Отстоявам тази позиция от встъпването си в длъжност като президент и я представих на заседанията на Европейския съвет в началото на 2017 г., още преди сформирането на настоящото правителство. По мое указание служебният министър Костова я постави на заседанието на Съвета на министрите по околна среда на ЕС, на което страната ни призова за постигане на укрепена схема за търговия с емисии, с ясни и предвидими правила и защита на конкурентоспособността на индустрията. Още тогава България не прие възможността за ревизия на вече определената цел за намаляване на емисиите. Заявих категорично тази позиция и на пресконференцията след срещата ми с президента на Полша Анджей Дуда преди няколко дни.

Утре, 30 ноември, предстои да приема представители на КНСБ и КТ „Подкрепа“ по тяхна молба, за да чуя мнението на синдикатите, което, убеден съм, ще бъде в съзвучие с вече изразената от мен позиция.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пешо
  Отговор
  1 10:47  29.11.18
  Нали се ослушваме с изграждането на новия АЕЦ и само пълним джобовете на Гинки и други "възобновяеми" тарикати, така, че нищо добро не ни чака в енергетиката.
 • 2 12:20  29.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • АНАЛлизатор
  Отговор
  3 14:12  29.11.18
  Радев, започваш да ми харесваш. Крайно време е да организираш дискусия на тема-ползите и вредите от членството на България в ЕС и НАТО.

 • Паси Пидала
  Отговор
  4 14:22  29.11.18
  Ааа може ,можеее я питай Кунева и Паси.
 • Прецицалото
  Отговор
  5 14:34  29.11.18
  След онова Квазимодо , най-после имаме нормален Президент !
 • АНАЛлизатор
  Отговор
  6 14:45  29.11.18
  Най богатата държава в света, USA излезе от Парижкото споразумение. Най бедната държава в ЕС, България ще трябва да го спазва с цената на закриване на Ел. централи и мини. Брюкселските идиоти, правата всичко възможно за създаването на партия, която да изкара България от ЕС и НАТО.
 • Иванчо
  Отговор
  7 14:58  29.11.18
  Гледам, разни полуграмотни хора искат нов АЕЦ, за изграждането на който ще са необходими много милиарди - хем да има за крадене, хем и все пак нещо да се построи. Та това "нещо, след като бъде построено, ще произвовежда ток, койото, за да избие инвестицията, ще бъде скъп пре-скъп. Тогава същияте тези полуграмотни люде ще псуват по управляващите (които и да са те тогава), че токът бил скъп. Затова трябва да се мисли навреме. Или поне тези, които могат да мислят, защото е видно, че голяма част от популацията в България не може.
 • Олаф Гунаршон
  Отговор
  8 15:01  29.11.18
  Ал Бънди специалист по конкурентноспособност . Ай стига бе!
 • Готин ама не съвсем
  Отговор
  9 15:43  29.11.18
  Поредните лъжи и мантри на соросоидите! От американските централи България губи по 500-600 милиона всяка година! Ако тези пари бяха вложени в АЕЦ Белене, сега по вашите думи щяхме да имаме безплатно построена централа и ток, почти без пари! А от 3-4 блок на АЕЦ Козлодуй също ток без пари! Но Мегленка ги затвори защото е еврпИЙка! Макар и никой да не искаше тяхното затваряне!
 • Димов
  Отговор
  10 09:54  30.11.18
  Как това несъгласие за повишаване на изискванията за емисии, се връзва със зелената политика и пропаганда в страната ни? Къде отиват плановете за стимулиране на екологично чисти енергоизточници?

Напиши коментар:


Публикувай