1 900 4

Грипът е тук - ето какви са симптомите му

Характерно за него е, че боледуват предимно младите хора

„Преди два дни Националната реферетна лаборатория доказа първите случаи на грип в София. За последната седмица в рамките на ЕС се доказва четири пъти по-често грип от този щам”, обясни в ефира на Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Характерно за него е, че боледуват предимно младите хора. Изследвания показват, че усложнението при грипа засягат белия дроб. „През последните години едно от усложненията на тежката пневмония при грипа се явява системната аспергилоза”, поясни проф. Кантарджиев.

В почти цялата страна хората се оплакват от кашлица, която продължава с месеци. Това обаче са други вируси, които са характерни за есента. Все още не са дошли характерните за зимата вируси. Тези хора, които са с кашлица, трябва да са по-внимателни, защото са по-податливи на грипа.

Симптомите са температура, болки в ставите, главоболие и дразнене на очите от светлината, поясни проф. Тодор Кантарджиев. Грипът се развива бързо – в рамките на няколко часа.

„Той, за разлика от всички вирусни зимни инфекции, най-често има кратък инкубационен период – ден, ден и половина. Човек е заразен от пет до седем дни”, поясни още директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Хайл
  Отговор
  1 12:38  29.11.18
  Грипът ли дойде...аз мислех че е разстройство от лятото и търсех хапчета против него
 • Плевен даге
  Отговор
  2 12:59  29.11.18
  Бойко е виновен.
 • ПЕШО
  Отговор
  3 15:09  29.11.18
  Нали грип айде бе трепат ни законно.
 • 4 15:43  29.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай