1 324 13

Борисов вижда Мароко като перспективен партньор

Имаме желание за участие в съвместни проекти, в рамките на програми на ЕС, изпълнявани в Мароко, сподели министър-председателят

Борисов вижда Мароко като перспективен партньор
Снимка: Правителствена пресслужба

"За нас Мароко е перспективен външнотърговски партньор, което се отбелязва с нарастващия стокообмен през последните години. Но има още неизползван потенциал, който си поставяме за цел да развием“. Това заяви българският министър-председател Бойко Борисов по време на срещата си с премиера на Кралство Мароко д-р Саад Еддин Ел Отмани. Разговорът между двамата се състоя в Рабат, където премиерът Борисов е на двудневно официално посещение.

Българският министър-председател посочи, че визитата ще даде допълнителен тласък на двустранния политически диалог на най-високо равнище и ще открие нови възможности за сътрудничеството в различни области от взаимен интерес.

„За мен е изключително удоволствие да ви посрещна. От самото начало нашето сътрудничество с ЕС е много добро. Мароко има силно и значително присъствие в Африка. Благодаря Ви, че България като член на ЕС винаги е подкрепяла идеята за тесни отношения между ЕС и Мароко,“ отбеляза по време на срещата министър-председателят на Мароко Саад Еддин Ел Отмани.

В рамките на срещата премиерът Бойко Борисов отчете географската близост на Мароко с ЕС и статута на страната в отношенията със Съюза, които я определят сред основните партньори на България и занапред. „Имаме желание за участие в съвместни проекти, в рамките на програми на ЕС, изпълнявани в Мароко“, заяви българският министър-председател пред премиера Ел Отмани. Борисов добави, че страната ни би желала да се възползва от солидното присъствие на Мароко на Африканския континент – и в частност в държавите от Западна Африка, като платформа за съвместно икономическо и политическо сътрудничество с трети африкански страни.

„Заинтересовани сме от по-тясно сътрудничество с Мароко в сферата на сигурността, което ще задълбочи партньорството ни и ще даде висока добавена стойност за двете страни“, подчерта премиерът Бойко Борисов пред мароканския си колега.

Българският министър-председател посочи в разговорите и добрите перспективи за сътрудничество в областта на оръжейната, машиностроителната, металообработващата промишленост. „Трябва да се повишат усилията за инвестиционно сътрудничество, а една от формите за това е създаването на смесени предприятия“, добави премиерът пред министър-председателя Саад Еддин Ел Отмани.

Двамата премиери бяха категорични, че перспективни сфери за инвестиционно сътрудничество са строителството, текстила, туризма, транспорта, преработвателните предприятия, хранително-вкусовата промишленост.

Мароко

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 879
  Отговор
  1 16:11  29.11.18
  Е щом Тодор Живков вижда Мароко потози начин е така

  Коментиран от #11

 • Вуте
  Отговор
  2 16:20  29.11.18
  Ще внасяме марокански скакалци и тук ще ги консервираме а после ще ги изнасяме за .... а бе има ли значение

  Коментиран от #10

 • Бай Митьо
  Отговор
  3 16:21  29.11.18
  Боко,фен съм ти,ама с тези мароканци много ме разсмя.

  Коментиран от #4


 • Дедо Йоцо
  Отговор
  4 16:28  29.11.18

  До коментар #3 от "Бай Митьо":

  Не е смешно!Бай Ганя си обича да си пътува - само къде героя на Алеко ходеше по Европа а тоя съвременния е разширил кръгозора!
 • Първан
  Отговор
  5 17:15  29.11.18
  Дали и пред мароканския премиер нашия ще се лези с мазна усмивка както пред европейските си колеги.
 • 6 17:54  29.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 777
  Отговор
  7 18:23  29.11.18
  Снощи залавят 11 тона хашиш от Мароко, днес там е Борисов.
 • Пенсионера
  Отговор
  8 18:47  29.11.18
  Ще внасяме камили и африкански магарета , щот тук не можем да си позволим коли и камиони заради скъпото гориво. Следващата спирка ще бъде Габон , бурунди и чат . Все братски народи , но да си свалят заплатите и пенсийите си , иначе неможем да купим нищо от тях . Велико и положително решение ще бъде ако внасяме бели чаршафи за обличането на нашите пенсионери, горките вече немогат да си позволят костюми. Вечна дружба , а коги че ойдем в северна корея ?

 • Простак
  Отговор
  9 19:01  29.11.18
  Ще има ли танц със саби, като при саудитите?
 • стоян
  Отговор
  10 19:52  29.11.18

  До коментар #2 от "Вуте":

  Не скакалци ,а компресиран евтин ГАЗ -напук на путинофилите влюбени в Русия
 • 1944
  Отговор
  11 06:58  30.11.18

  До коментар #1 от "879":

  идва десети ноември за тошо.
 • Меркел
  Отговор
  12 10:34  30.11.18
  И Етиопия не е за изпускане.
 • летище Окенче
  Отговор
  13 12:36  30.11.18
  С всяко следващо посещение той вижда перспективен партньор. Ама само той си го знае)))) Така беше и с Катар. А тук на нашата територия няма нищо. Нито икономика , нито инвестиции. А само мъдри политици и политиЧки и 250 000 -дна администрация да крепи тухлата в зида. Веселбата да започва! Ще има да се приказва седмица след визитата и тишина. Така до следващата новина. Мизерия!

Напиши коментар:


Публикувай