2 637 5

Масови проверки на пунктове за технически прегледи и автошколи в страната

В инспекциите са участвали експерти на ИИАА и НАП

Масови проверки на пунктове за технически прегледи и автошколи в страната

Проверките в пунктове за технически прегледи и автошколи на територията на всички областни центрове в страната са извършени на 22 ноември. Участвали са служители на „Икономическа полиция“ - ГДНП, колегите им от ОДМВР и СДВР, експерти от Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ и Националната агенция за приходите. Констатирани са редица нередности:

Във Варна е образувано досъдебно производство срещу собственик на пункт - проверяващите не са открили финансово-счетоводна документация. Установено e, че стойностите на отработените газове на явил се за преглед автомобил не отговарят на показателите на уреда. Констатирано е, че показателите от първичния преглед са отпечатани на файлове (word/excel), графично имитиращи разпечатките на измервателния уред с предварително зададени стойности в рамките на допустимите емисии. В учебен център в града е установено разминаване в броя на наличните в архива учебни картони и броя на преминалите на изпит пред ИААА-Варна кандидати преминали обучение в центъра.

В Хасково, в пункт за ГТП, е установено неспазване на утвърденото време за извършване на периодичен преглед, констатирано е и несъответствие при регистрираните и отчетените дейности. Заради това обектът е запечатан със съобщение от НАП.

Сериозни нарушения са констатирани в пункт за ГТП в Шумен. Служителите са установили, че липсват 28 холограмни стикера за извършен технически преглед. Там работата за изясняване на случая продължава от служители на Икономическа полиция от ОДМВР - Шумен. Проверена в същия град автошкола също се работела в нарушени - учебните картони на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС са непълно оформени.

В Карнобат при проверка на пункт за технически прегледи на моторни превозни средства е установено несъответствие в броя на холограмни стикери за извършен технически преглед. Пак там е запечатана автошкола, поради липса на касов апарат.

В Силистра е проверен пункт за годишни технически прегледи, където е установено, че в издаденото от дружеството Удостоверение за техническа изправност на минала преглед кола, не е отразено, че тя е със счупено предно стъкло. За това на фирмата е съставен акт.

В Монтана при проверка на автошкола са констатирани нарушения, за които са издадени два акта от ИААА, в автошкола в Пазарджик и пункт в Ботевград също са открити нарушения и са наложени съответни санкции.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 20:59  29.11.18
  Ама всеки ден трябва да е така. Давайте в същия дух.
 • Бачо ти Кольо
  Отговор
  2 22:40  29.11.18
  Публична тайна е, че ГТП се минава про-форма. Ако държавата затегне контрола върху пунктовете, то поне половината(по-скоро 80%) от МПС-тата няма дауспеят да минат преглед. Колко български граждани обаче ще могат да си позволят да си купят сравнително нов и изправен автомобил? Според мен не много. Докато бай Иван се чуди как ще мине преглед със старата Корса, някои еко активисти вече потриват доволно ръце, други, които не си знаят парите си представят улици без задръствания и свободни(не боядисани в синьо) места за паркиране в мола, а столичната аристокрация ще празнува по чехли на жълтите павета. Но също така постъпленията в бюджета от данъци, винетки, акциз на горивата и др. ще намалеят драстично, а бизнеса с ГО, каско, ремонти, части, консумативи, ГТП, регистрации, екотакси и прочие касички ще пострада сериозно... Скоро ще видим дали тази власт ще има смелостта да направи широко афишираните промени с новият закон за движение по пътищата или неее...
 • 3 08:04  30.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Недоволен
  Отговор
  4 20:18  30.11.18
  Всичко е политика замазват очите на хората , смазват средния бизнес, в София няма проверки мачкат провинцията, и после се чудят защо българите бягат от БГ, терминал 1 там е истината, в чужбина държавата помага на частния бизнес а в БГ ти винаги си мачкан и унижаван, за съжаление останаха само много богати и много бедни.

  Коментиран от #5

 • Пламен Иванов
  Отговор
  5 21:46  30.11.18

  До коментар #4 от "Недоволен":

  Ох ох! В Италия държавата така помага на бизнеса, че масово си правят фирми в България и си карат коли с бг регистрация! Нали, щото там в западна Европа "не знайте вие колко всичко е добре" нали така всички казват,а?

Напиши коментар:


Публикувай