Last news in Fakti

30 Ноември, 2018 09:46 9 167 43

Без книжка, ако направиш катастрофа на завой

  • пияни шофьори-
  • книжка-
  • съд-
  • измама

Пияните шофьори да бъдат съдени за измама

Пияните и неправоспособни шофьори да бъдат съдени за измама, а пътниците им – за съучастие. Това е едно от поредните предложения за промяна в Закона за движение по пътищата, които обсъждат от Комисията за пътна безопасност към МВР. Според идеята пътниците ще бъдат третирани като съучастници само ако се докаже дали са знаели, че шофьорът е пиян или без книжка. Друго предложение е МВР и Културното министерство да организират детски конкурси за есета, стихове и песни за безопасното движение по пътищата. Има идея и шофьорите да остават без книжка, ако причинят катастрофа на завой и да си я връщат само след повторен изпит, съобщи Дарик.

Пияните шофьори и водачите без книжка да получават обвинения за измама. Ако пътниците им доказано са знаели за нарушението – да бъдат съдени като съучастници. Според експерта по пътна безопасност Алекси Кесяков подобно предложение едва ли ще влезе в сила, а по-скоро цели да привлече вниманието на шофьорите: "Това не се вписва в действащата нормативна наредба, обаче вие да се сте видели някого, например в националния волейболен отбор, пиян над 1,2 промила, как ще ви изглежда?! Не можем да си го представим, а в движението си го позволяваме. На всичкото отгоре и хора се качват да ги возим".

Според друго предложение часовете за обучение и кормуване трябва да се увеличат от сегашните 31 на 50: "Предложението на Европейската комисия в една документация е, че часовете трябва да бъдат от 50 до 120. Експертите, които ще разискват по тези въпроси, при всички положение трябва да оценят какво трябва да се направи, за да може хората, които получават книжки, да имат малко повече умения. Още повече, че получаването на книжка не значи, че се е научил да управлява. Той още се чуди кое по-напред да направи като операция".

Друго предложение е водачите да губят книжката си, ако предизвикат катастрофа на завой и да си я връщат само след полагане на изпит. Според Алекси Кесяков кандидат-шофьорите не се обучават достатъчно за взимане на завои: "При всеки четвърти загинал в нашата страна от пътнотранспортно произшествие, то се е случило на завой. Значи завоят е уязвимо място, защото поради разсейване или нещо друго човек не влиза с по-голяма скорост и там го няма, там изпуска управлението. Или забива в насрещния, или отива по допирателната извън пътното платно. Много са те, всеки четвърти, над 1200 души за седем години са загинали на завои. Това са едни и същи грешки. Явно, че при обучението и при тренировката вземане на завой не се обучава".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Салам Алеко

    81 1 Отговор
    А ако не знаеш да четеш, и ако не разбираш български пак ли?
  • 2 Bahti

    16 7 Отговор
    Е ако оцелееш, след като бастисаш некви хора. Да. Хубава мярка е.

    Коментиран от #42

  • 3 предлагам

    12 41 Отговор
    за превишена скорост с едва 1 км и да се взема книжката

    Коментиран от #20

  • 4 Гост

    6 28 Отговор
    Много добра идея

    Коментиран от #14

  • 5 onq s konq

    33 2 Отговор
    Без книжка, ако направиш катастрофа на завой?А ако се млатнем направо кво праиме?

    Коментиран от #9, #17

  • 6 Morgoth

    68 2 Отговор
    Закона за движение по пътищата вече се превърна в поле за творческа самодейност. Аз пък предлагам пияните водачи да бъдет съдени за изнасилване, а за причиняване на катастрофа на прав път да разпъваме диретно на място едно бесило и да закачаме провинилия се. То бива простотии се изпонапредлагаха по тоя закон, ама вече прекалиха. Единствените необходими неща са събираемост на глобите за да е ясно, че наказанието е неизбежно, махане на хранилките за да е ясно, че закона е смислен и дострояваен на магистралите, защото там хем се пътува по-бързо, хем по-безопасно.
  • 7 Христо

    46 3 Отговор
    Ми как няма да са много инцидентите в завой? На повечето места в завоя дупка, кръпка, шубраци, кал, пясък, обратен наклон... Та водача трябва да е екстрасенс за да вижда кво е дереджето в завоя че да знае как да се пази...
  • 8 Сатаната

    38 3 Отговор
    Някой прочете ли изобщо докрай поредната простотия?

    Коментиран от #18

  • 9 onq s konq

    7 8 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    ... мекаме. 'Щото растемЕ с козите и по цял ден ги пасемЕ.
  • 10 Сатаната

    21 2 Отговор
    А ако катастрофираш на прав участък ти вземат и двете книжки.
  • 11 Morgoth

    11 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: над 1200 души за седем години са загинали на завои ........... за последните 7 години има над 5000 души загинали на пътя, така че тези 1200 са 24% - чисто статистически това по никакъв начин не показва, че завоите са критичното място.
  • 12 АЛО

    25 5 Отговор
    МИСЛЯ ДА СИ КУПЯ МАГАРЕ,НИТО ГРАЖДАНСКА,НИТО ОТНЕМАНЕ НА КНИЖКА,ВИНЕТКА, НЯМА ВИСОКИ ЦЕНИ НА ГОРИВАТА А Е 4Х4 НЯМА АКОМУЛАТОР И Е КАМШИЧНО ЗАПАЛВАНЕ.
  • 13 Подмяна

    17 1 Отговор
    Ако катастрофираш на право ти заменят книжката с жълта
  • 14 Я обясни бе

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Тролей, кво хубаво видя па ти
  • 15 Шарко

    28 1 Отговор
    Да се премахнат всички завой
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Пешо

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    При катастрофа на прав участък ти дават още една книжка бонус 😂.
  • 18 Иван Гешев

    19 1 Отговор

    До коментар #8 от "Сатаната":

    Е, как да прочетеш докрай тези глупости?
  • 19 кинти

    14 1 Отговор
    Завоите са много криви и затова стават катасрофи .Тази година книжка на крив път ..догодина на прав път . Алчноста на Гробарите към чуждите пари се увеличава Да ви послужат за свещи за вас и роднини до 9 то коляно
  • 20 тоэнв

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "предлагам":

    човека се шегува..а вие се връзвате и слагате минуси:)))
  • 21 име

    22 0 Отговор
    завоя ляв или десен? ако водачът е привърженика на лява партия и се блъсне на десен завой ? например. или обратното? и тук станаха идеите арт инсталации.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 420 д'ге

    20 0 Отговор
    Само глупости измислят тези простаци в парламента.Така по този начин ще трябва и нови затвори да построят.Как така пътниците ще бъдят съочастници как може да разбереш някой дали е пиян....... НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА
  • 24 Миризлив пор

    15 1 Отговор
    Ако се премахне термина "несъобразена скорост" заради който винаги е виновен водача, в много голяма част от катастрофите ще се намери и вина в някой друг. Ако се напъна ще се сетя за поне 4 завоя с обратен вираж и поне 4-5 завоя с полиран като огледало асфалт. Бог да прости жертвите от Своге но покрай тях се видя и цялата истина "ми блъскат се тука, има проблем, пишем писма, мацнахме знак 40 в общи линии сме си свършили работата друго не можем да направим". Така, че не винаги е виновен водача при самокатастрофа.

    Коментиран от #41

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 куку руку ку

    6 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "При всеки четвърти загинал в нашата страна от пътнотранспортно произшествие, то се е случило на завой. Значи завоят е уязвимо място, защото поради разсейване или нещо друго човек не влиза с по-голяма скорост и там го няма, там изпуска управлението."... В завой всеки може да бъде неприятно изненадан от комбинацията между инерционни сили и сцепление. Майсторлъкът е да изпуснеш управлението на прав път и да се разбиеш.
  • 27 ТЪП

    6 3 Отговор
    КНИЖКАТА ТРЯБВА ДА СЕ ВЗЕМА БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ КОЛКО АЛКОХОЛ СИ УПОТРЕБИЛ
  • 28 Шаран БГ

    6 1 Отговор
    Правилно ! Добре ще е, всеки шофьор да има в оборудването на колата си дрегери и преди да се качи някой в колата му , да надува и показва и да доказва на бъдещия пътник, че не е употребил ни алкохол, ни наркотик ! Още по-добре ще е , това доказателство да се документира с подписи от двете страни на хартиен носител, да има и запис на видеокамера , който да се вкара във "фейслук " !! Тъй де - като ще е гарга - рошава да е ! Мисля, че е крайно време този закон, заедно със всичките му допълнения и изменения да бъде предаден на "аутодафе" пред Парламента, пред краката на коня, дето е възседнат от оня !! Да си седнат на "д-то" депутатите, да мислят с главите си и да напишат един единствен ЗАКОН ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА - 2018 ГОДИНА !!. Хубав - лош - толкова ! Поправки , изменения и допълнения след 5 / пет/ години. Аман бе ! Този закон с правилникът към него заприлича на скъсани гащи и голия задник на законодателя е на ачика ! Срамота !! А № 6 Morgoth e абсолютно прав !!!!!!......

    Коментиран от #30

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Бай Шиле

    7 0 Отговор

    До коментар #28 от "Шаран БГ":

    Всеки петък се правят промени в ЗДП и та от "специалисти". Не е ли любопитно,защо досега никой не поставя въпроса за НЕАДЕКВАТНИТЕ ОГРАНИЧЕНИЯ БИЛО НА СКОРОСТ,БИЛО ЗА ПАРКИРАНЕ? Кесяков що се прави на разсеян,като знае,че повечето знаци са поставени през миналия век.
  • 31 На бунт революцияяя

    5 0 Отговор
    Аз па викам да заколим управленската шайка и да изленем от нато и европата кат ше е такова бедствие да сме член
  • 32 Пенчо

    3 1 Отговор
    Завоите са уязвимо място в България, защото са обрасли с храсталаци и видимостта пада до 5-10 м и вместо пътищата да се поддържат нормално, шайката на сикаджията измисля все по-безумни глоби и ограничения за водачите.
  • 33 Хасанчо

    7 1 Отговор
    Преди тръгване на път задължително минаване при гледачка да фърли боб- къде има дупка ,къде кал,дали е боядисал някой разделителна линия ,да ен споменавам очертания крайни на пътя. Да каже колко са пораснали точно в завоя клоните на дърветата и храстите или вече някой не ги е вкарал в колата си ? Две ленти,по една във всяка посока с маркировка неясна или без такава и без никакво поленце поне от 1 метър в страни от пътя с чакъл или трошляк. Директни канавки и трапове или направо да си береш жълъди от гората. Дупки като трапове и трамплини точно в завоите са най-често срещани. Кога ще осъдите и да лежи поне един дето с години взема пари за поддръжка на пътища. До кога само шофьора ще стрижите. Каквито и басни да си измисляте истината е една- нямаме пътища и само крадете парите за Минетки ,данъци, глоби и застраховки . Хрантутите най-големия репресивен апарат и политици на глава от населението в цяла Европа и си отваряте пътища за още по-големи кражби. Който съдере Народа повече може и ново министерство да му открият. Министър на обесването го направете. Да беси направо на близкото дърво ,та поне да не се мъчим и да не ви хрантутим . Нашите пътища в 70% не биха отговаряли изобщо на условия за винетка ,ако бяхме в цивилизована ,а не грабителскоданъчна политическа олигархия. Вижте другите за какво искат плащане и колко процента са оставили неплатени пътища. Това що не го кажат управляващите феодали ?

    Коментиран от #40

  • 34 Истината

    7 0 Отговор
    Този Алекси Кесяков знае ли български език?!?!
    Явно е отсъствал и по български и по литература.... и такъв псевдо умник взел да размишлява на глас, без да му се отдава и то по въпроси касаещи законите....
    Този Алекси Кесяков е като онзи тъпанар дето иска да има точки и за колата и като се продаде, лошото шофиране на колата от недобросъвестен шофьор да следва новия собственик...! Да не говорим, че подобен закон обслужва интересите на застрахователите и става ясно, че закона е лобистки и че е имало доста голям подкуп даден от застрахователите за да се напише такъв закон!!!!
  • 35 хост

    4 0 Отговор
    ама не може ли направо за държавна измяна?
  • 36 КИКИМОРА ДОМАТОВА

    2 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Има идея и шофьорите да остават без книжка, ако причинят катастрофа на завой ??? От кога завоя НЕ Е част от пътя ,че да му се отделя специално внимание ? Ако на човек му се спука или пръсне гума в завой и той спре в дясно плътно , и вземе стане така ,че някой каращ в завоя го блъсне отзад - ТОЙ КАКВА ВИНА ИМА за това ,че е спукал гума и е аварирал на пътя вдясно ?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Физика

    4 0 Отговор
    Крайно време е тази комисия за „безумни предложения” да бъде закрита. Щели да подобрят безопасността на движението със стихове и песни. Забравили сте да включите и танци, смешници такива.
    Каква е разликата къде е настъпило ПТП, в завой или на прав участък? Все е ПТП.
    Преди два дена излезе информация от Председателя на същата смешна комисия ( министъра на вътрешните работи) за намаляване максималната скорост извън населено място от 90 на 80 км/ч.
    Защо не предложите и приемете закон за забрана на МПС на територията на държавата? Ще се движим с коне, катъри, магарета и други ездитни животни. Превоз на хора и товари с каруци, двуколки, карети, каляски, файтони. Зимата с шейни.
  • 39 Селянин

    1 0 Отговор
    Каквито ще идиотщини да вавеждате пак няма да има управия
  • 40 Крали Марко

    0 2 Отговор

    До коментар #33 от "Хасанчо":

    Евала! Много правилно!
  • 41 Ароматен пор

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "Миризлив пор":

    Несъобразена скорост означава, че не внимаваш в пътната обстановка и караш с идиотското съзнание, че от теб се иска само да шпориш. Ако беше кон щеше да преценя. След няколко години и автомобилът ще преценя и идиотът зад волана няма да носи отговорност за глупостта си. Съобразена с пътната обстановка скорост е тази при която няма да се размажеш, да размажеш някого другиго или ще можеш да спреш за да предотвратиш ПТП. Съответно смъртта на невинен пешеходец нямащ и най-малката идея, че на теб не ти пука дали ще се прибере при роднините си в къщи. Ако скоростта е съобразена няма да има убити или ранени хора и потрошени возила. За различните хора съобразената скорост също е различна - реагират с различна скорост или адекватност.
  • 42 Димитър Кънев

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Bahti":

    Каквото и да направят е все тая.Нашите хора ще са в безопасност.Ще обвинят някой случаен и ще го изкарат най голям престъпник и ще го изкарат най големият рецидивист макар той да не знае за какво става въпрос.Това в България се приема за нормално. А сега при управията на другарят Бойко Борисов е още по нормално.
  • 43 007

    0 0 Отговор
    Предлагам министрите които подадоха оставка заради катастрофата в Своге, да бъдат осъдени за убийство, съучастничество, некомпетентност, да бъдат наричани джигити, и да бъдат задължени да карат само в завои.... Тея се уляха. Малоумни дразнители.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове