2 368 25

Нинова иска Европейска прокуратура и политици в затвора

Финансовите интереси на ЕС не са достатъчно добре защитени, категоричен е лидерът на БСП

Нинова иска Европейска прокуратура и политици в затвора
Снимка: БГНЕС

Лидерите на партии от Централна и Източна Европа, които се събраха във Вишеград, излизат с обща позиция за създаването на Европейска прокуратура. Цитирана от партийния пресцентър, председателят на БСП Корнелия Нинова заяви пред тях, че всички европейски граждани дават своя принос за европейския бюджет, но кражбите и измамите с пари от европейските фондове пълнят джобовете на малцина, а страдат изрядните данъкоплатци.

“В последните две години ние събрахме информация за много случаи на корупция при правителството на Бойко Борисов. Подадохме сигнали до българската главна прокуратура и бяха образувани досъдебни производства. В последните месеци работим и за подаване на необходимата информация на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Трябва да бъдем непримирими. Европейска прокуратура е нужна. Може най-накрая някой политик у нас да влезе в затвора”, каза още тя.

Според Нинова понастоящем финансовите интереси на ЕС не са достатъчно добре защитени. На първо място тя посочи, че съществуващите органи на ЕС - Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), Европейската агенция за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Евроюст) и Европейската полицейска служба (Европол) не могат да извършват наказателни разследвания, нито да преследват по наказателен ред случаите на измама.

“ОЛАФ може само да предава резултатите от административните си разследвания на компетентните национални органи, които след това решават самостоятелно дали да образуват наказателно производство, въз основа на констатациите на ОЛАФ”, обоснова се тя.

На второ място, според нея, има големи различия в националните усилия в областта на правоприлагането от страна на отделните държави-членки, като те не винаги предприемат необходимите действия за справяне с престъпленията против бюджета на ЕС.

“Понастоящем едва в около 50 % от случаите на съдебни препоръки, предадени от ОЛАФ на националните прокурорски органи, се стига до предявяването на обвинение. Европейската прокуратура, чрез своите разследвания във всички участващи държави-членки, ще способства за реални наказателни преследвания и понасяне на отговорност за злоупотреби с евросредства”, каза още Корнелия Нинова.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 15:32  30.11.18
  А защо не се върне двадесет години назад и от там да посъбереш малко информация?! 90% от партията, която ръководи ще трябва да висят по стълбовете на София за назидание на всички европейци, пък и не само.
 • Meganoob BG
  Отговор
  2 15:32  30.11.18
  Ако ви провери Европейска прокуратура всички ще ви натика в пъндиза доживот. Само се молете народа да не ви набара че сигурно ще ви измъчват и убият на стадиона на живо за цялата България да ви гледа дето сте живели на техния гръб през всичките години.
 • Снайперист
  Отговор
  3 15:33  30.11.18
  ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !

 • Алфа Ромео
  Отговор
  4 15:34  30.11.18
  Последните 30 години ни показаха че може да бъде много по-лошо от така наречения комунизъм.

  Коментиран от #21

 • aaaaaaaaaaaaaa
  Отговор
  5 15:38  30.11.18
  Да даде личен пример, тогава.

  Коментиран от #11

 • Прекалено късо име
  Отговор
  6 15:38  30.11.18
  Хахахахахах, еми да ги нарежда в редичка и да повежда хорото!
 • узунов
  Отговор
  7 15:39  30.11.18
  и най големия простак може да мине за мъдрец докато не си отвори устата
 • Иван
  Отговор
  8 15:50  30.11.18
  Казано е: Внимавай какво си пожелаваш, че може и да се сбъдне
 • Пенчо
  Отговор
  9 15:52  30.11.18
  Нинова старите хора са казали: "Внимавай какво си пожелаваш..."
 • копи
  Отговор
  10 15:54  30.11.18
  Главата на Мафията сме бивши членове на централния комитет на българската комунистическа партия, но държа дебело да подчертая, че още много преди организирания от нас фарс на 10.11.1989г. бяхме изгонили от ръководните органи на тази партия всички комунисти. Много преди 10.11.1989г. ръководстното на БКП нямаше нищо общо с комунистическите идеали. Просто превзехме отвътре и изтърбушихме тази партия с цел домогване до властта и лично облагодетелстване. И преди и след 10.11.1989г. нашата стратегия е здраво да държим властта и "законно" да си разпределяме всичко което българският народ успее да произведе, т.е. народа осигурява приходната част, а ние разходната част на държавния бюджет.
 • Алфа Ромео
  Отговор
  11 15:56  30.11.18

  До коментар #5 от "aaaaaaaaaaaaaa":

  И тя трябва да е на опашката за клиенти на прокуратурата.
 • Един от изнудваните
  Отговор
  12 16:15  30.11.18
  Госпожо Нинова ,ще ви помолим вие да се заемете със зам.кмета по строителството в община Перник -владислав караилиев . Това лице вони от корупция и въпреки подадените сигнали от перничани , началниците му от София (разбирайте Герб) го бранят със зъби и нокти ,а той се държи като недосегаем !!! Много обществени поръчки в града ни ,не се дават на пернишки фирми , а на тези,които си плащат . Например:ниско квалифицирана ромска групичка от кюстендилско прави ремонта на езиковата гимназия в квартал Изток !!! И още много други от този род ..... Ако ни дадете адрес за кореспонденция ,следващите ни сигнали ще бъдат отправяни към вас .
 • Пеньо
  Отговор
  13 16:23  30.11.18
  Тя да поиска и ремонт на килиите, че ще и е от полза.
 • А БЕ
  Отговор
  14 16:28  30.11.18
  НИНОВА, ВНИМАВАЙ КАКВО СИ ПОЖЕЛАВАШ , ДА НЕ БИ С ВАНЬО КОСТОВ ДА СТЕ ПЪРВИТЕ !
 • месара
  Отговор
  15 16:56  30.11.18
  политици в затвора! другарко нинова, да започнем с теб!!!
 • Усмивката
  Отговор
  16 18:24  30.11.18
  Айдее....пак опряхме до външна помощ.Ами има от кой да искаме поне в рамките на ЕС.Италия например.....Що ли пък за нея се сещам.....
 • СТАРОТО
  Отговор
  17 18:40  30.11.18
  маймуно лъжлива,крадлива ти си за затвора и то най-най отпред.
 • мангалезич
  Отговор
  18 21:26  30.11.18
  Нещо пицата ви е постна и ви засяда, свиквайте ... край на партизанското плячкосване на мандрите.
 • бай. ГАНЯ селендура
  Отговор
  19 01:22  01.12.18
  Е за първи път съм съгласен с гжа КОРНЕЛИЯ , НЕКА ИМА РАЗЛЕДВАНЕ ОТ 30 Г. НАСАМ. ПА ДА ГИ ВКАРАТ В ЗАТВОРИТЕ КРАДЛИЕИТЕ ПОЛИТИЦИ. Я СЪМ БЕЗПАРТИЕН И ПОДКРЕПЯМ ВСЕКИГО ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ.
 • 123
  Отговор
  20 07:35  01.12.18
  А за периода на приватизацията ако попитат,тогава ще предложиш да я закрият ли тази европейска прокуратура,крушовишка мома,недодялана?

 • гост
  Отговор
  21 07:38  01.12.18

  До коментар #4 от "Алфа Ромео":

  По-лошо може да е само за неграмотните,тъпите и мързеливите!ОТ КОМУНИЗМА И СОЦИАЛИЗМА,ПО-ЛОШО НЕ Е ИМАЛО,НЯМА И ДА ИМА!
 • Шаран БГ
  Отговор
  22 15:51  02.12.18
  / На" Копи" № 10 / Само да поясня, защото сега и мало и голямо говори, без да има понятие дори какво е "комунист", слагайки всичко и всички под един знаменател. Виждам, че по същия безмислен начин се спекулира със "цигани, турци , помаци, руснаци " и прочие народности. Преди 09.09.44 год. да си комунист е нещо голямо, всеотдайно за победата над Фашистка Германия.Нужно е било да бъдеш високоморален човек. Партизаните били бандити, които ограбвали мандрите на трудолюбивите хорица. А колко тона масло, сирене и кашкавал е заминал за войските на Фюрера на Източния фронт, никой не смее да каже. Сополанковци, които не знаят, какво е да не се хранят дори един ден, ругаят на провала. Защо не четете спомени на партизани - що горски плодове и лук са яли, за да оцелеят И по цяла Европа всички радетели на тази кауза са на почит и уважение и се полагат особени грижи за паметниците на загиналите. Така е в Белгия, Франция, Италия. У нас новоизлюпени" борци против комунизЪма" плюят най-безразборно, без да мислят!! Да вярно е. Народът след Априлският пленум 1956 година говореше "под сурдинка" : " Няма вече комунисти- избиха ги в Балкана преди Девети. Сега всички са "самунисти " / от самун хляб/ А тези, които въдвориха "народната власт" бяха вече неудобни и ги изхвърлиха нежно от властта. В 1976 година вече беше трудно да се разминеш от "борци против фашизма и капитализма. И сега вече не можеш от " поклонници на Светия Запад" Никой не ми е мил , защото помня годините с
 • Шаран БГ
  Отговор
  23 15:54  02.12.18
  след Девети и вече 30 години дъвча попарата на демократите. А г-жа Нинова е една безсъвестна личност, както впрочем всичките ни политици !!
 • Хахахахаха
  Отговор
  24 13:56  03.12.18
  Еййй това се изтърка за последните 30 години - "И ще вкараме поне един в затвора!"... От кой не го чухме, ама честно??? А самозабравилите се и вживели се напълно в ролята на бъдещ премиер вече обясняват, че видите ли, на ЕС финансовите интереси не били достатъчно добре защитени, горкичките европейци. Не европейска прокуратура, не и народен съд - директно за разстрел сте всичките до един.
 • ПЕНКО
  Отговор
  25 14:46  03.12.18
  СПОРЕД МЕН- СЕРИАЛЪТ "СУПУР ГЪРЛ " ЗАЛЯЗВА И...- РАЙСИДСТВА СЕРИАЛЪТ :" СУПЕР КЛИМАКС-ТЕРИУМ " !!!???!!!

Напиши коментар:


Публикувай