1 492 8

Казахстанският път на развитие (СНИМКИ)

Кръгла маса и изложба в БТА отбелязаха важните исторически моменти в развитието на страната

Казахстанският път на развитие (СНИМКИ)
Снимки: БТА

На 30 ноември 2018 година по случай държавния празник – Деня на първия президент на Република Казахстан, посолството на Казахстан в България проведе в Българската телеграфна агенция кръгла маса на тема „Казахстанският път на развитие”.

В мероприятието участваха представители на дипломатическия корпус, на министерството на външните работи на България, учени, бизнесмени, студенти.

В своето изказване посланикът на Казахстан Темиртай Избастин разказа за особения характер на казахстанския празник – Деня на първия президент на Казахстан, а също така отбеляза важните исторически моменти в развитието на Казахстан.

Казахстанският път на развитие (СНИМКИ)

Сред тях са инициативите на президента Нурсултан Назарбаев по създаване на Евразийския икономически съюз, Съвещанието по взаимодействие и мерки за доверие в Азия, Асамблеята на народа на Казахстан и много други. Т.Избастин също така подчерта усилията на Казахстан в работата на Съвета за сигурност на ООН като непостоянен член на Съвета за сигурност – за изграждане на свят, свободен от ядреното оръжие, тероризъм, войни и конфликти.

Заедно с това бяха отбелязани изключителните условия, които предоставя Международният финансов център „Астана” и Международният технологичен парк на IT стартъп „Astana Hub”.

Казахстанският път на развитие (СНИМКИ)

Отделна тема на кръглата маса бе статията на президента Назарбаев „Седемте измерения на Великата степ”. Т.Избастин подробно разказа за приноса на Великата степ за световната цивилизация – сред тях са опитомяването на коня и коневъдството, древната металургия на Великата степ, симбиоза между номадския и уседнал начин на живот, Великия път на коприната, сензационни за световната наука археологически разкопки на „Златния човек” и наследството на предпланината Алатау.

Посолството на Казахстан информира, че пълният текст на статията на Нурсултан Назарбаев „Седемте измерения на Великата степ” на български език е качен на сайта: http://mfa.gov.kz/bg/sofia/content-view/stata-glavy-gosudarstva-sem-granej-velikoj-stepi

Във фоайето на БТА е подредена фотоизложба за Казахстан, а по време на кръглата маса бе прожектиран документален филм „Столицата на Великата степ”, преведен на български език.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Oчото
  Отговор
  1 18:31  30.11.18
  Българският път на развитие: Терминал 1, терминал 2, гробищен парк.

  Коментиран от #2, #4

 • Киро
  Отговор
  2 18:40  30.11.18

  До коментар #1 от "Oчото":

  В България от 30 години няма развитие.

  Коментиран от #5

 • Пишманбизнесмена
  Отговор
  3 18:49  30.11.18
  До тези ,можеш да пишеш цял живот оферти ,ни вопъл ни стон, там успяват тези, които имат счетоводство, скрито в задния джоб...тук цена и качество е нещо, като препоръка, ама не точно...

 • гост
  Отговор
  4 20:35  30.11.18

  До коментар #1 от "Oчото":

  Ми заминавай за Казахстан бе , умник , ама да знаеш , че минималната заплата е 60 долара и на нея са два пъти повече хора оттук !!!

  Коментиран от #6

 • гост
  Отговор
  5 20:38  30.11.18

  До коментар #2 от "Киро":

  Ако не си разбрал , националния празник на Казахстан е ден на първия и единствен "президент" !!!!!! Това и Брежнев и бай Тошо не са го мечтали даже !!!!!

  Коментиран от #8

 • 6 21:39  30.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Русенец
  Отговор
  7 11:02  01.12.18
  Вери найс!
 • Еееех
  Отговор
  8 17:03  03.12.18

  До коментар #5 от "гост":

  Поне случили ли са на несменяем?! Че ние май... не точно.

Напиши коментар:


Публикувай