1 672 16

Станишев: БСП е в много по-силна позиция от ГЕРБ

България и Румъния трябва незабавно да бъдат приети в Шенген по всички граници, категоричен е лидерът на ПЕС

Станишев: БСП е в много по-силна позиция от ГЕРБ
Снимка: БГНЕС
Мария Атанасова

Това, което се случва с влизането на България в Шенген е скандално и антиевропейско. Това каза евродепутатът и лидер на Партия на европейските социалисти (ПЕС) по време на 4-тото заседание на XIII-ата Конференция на Софийската градска организация на БСП, цитиран от агенция „Фокус“.

„Това, което се случва в продължение на години, при условия, че страната ни е изпълнила критериите още през 2011 г., и постоянно ни отлагат и налагат други причини за влизането на България в Шенген е скандално, антиевропейско и едно от нещата, които подкопава доверието в ЕС. Предстои гласуване на ЕП по мой доклад, в който ясно се казва, че България и Румъния трябва незабавно да бъдат приети в Шенген по всички граници, защото виждаме, че правителството са склонни да им се хвърли един кокал и за определено време да се отложи влизането ни в Шенген. Това време, което се губи, оскъпява цената в двете посоки“, заяви той.

Според него две важни теми в дневния ред на Европейската комисия. Първата е справедливото отношение при кризата с бежанците и мигрантските вълни, като посочи, че България трябва да има единна позиция, която да защитава националния ѝ интерес. Втората актуална световна тема е битката на левицата с крайния национализъм и фашизъм.

„ЕС като идея е една мечта да се сложи край на вечните войни на територията на Европа. Крайните националисти в Европа искат да разрушат тази идея“, посочи той.

БСП е в много по-силна позиция спрямо другите партии от гледна точка на европейската си визия, каза още Станишев.

Станишев посочи, че никога не трябва да се забравя, че БСП има огромен принос за членството на България в ЕС.

„Това трябва да дава самочувствие на нашата партия, че има силна европейска идентичност, за да бъде тя ефективен член на ПЕС и да отстоява по един адекватен и успешен начин своите национални виждания. БСП е в много по-силна позиция от другите партии от гледна точка на нашата европейска визия, сравнявайки я с ГЕРБ, Обединените патриоти и всички останали. Ние имаме цялостен документ, за това какъв ЕС искаме да видим и къде да бъде променен. Документът е приет от Конгреса. Инициирахме големи обществени дискусии по тази тема“, каза още той.

„Правителството не се възползва от интелектуалния капацитет като визия по време на Председателството. Това е проблем и отговорност на правителството. Ние нашата работа си я свършихме“, обясни още евродепутатът и лидер на ПЕС.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • отегчен
  Отговор
  1 13:10  01.12.18
  Не ти щем джендарския, ислямистки, гмо-, грабителски, лъжлив... "шенген".

  Коментиран от #16

 • Визията на чичко Дони
  Отговор
  2 13:16  01.12.18
  Е важна! Той командва Парада! МаКарон и АнХела, са със слаби карти! Нямат валета, а играят на всичко коЗ! Знаеш ли Серьога?
 • 3 13:26  01.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор

 • onq s konq
  Отговор
  4 13:32  01.12.18
  Основният /и единствен/ аргумент на Станишев относно твърдението му че БСП е ЧЕ ИМАЛИ "ЕВРОПЕЙСКА ВИЗИЯ".Със същата "визия" преборват и ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ БЪЛГ. ПАРТИИ.За жалост обаче Станишев НЕ ОБЯСНЯВА какво топли това "преимущество" България,след като ВИНАГИ КОГАТО БСП СА НА ВЛАСТ,ЕВРОФОНДОВЕТЕ СПИРАТ!!!А след като е толкова голям началник/шеф на ПЕС/,ЗАЩО НЕ ВКАРА БЪЛГАРИТЕ В ШЕНГЕН,А САМО ЛАЕ БЕЗПОМОЩНО СРЕЩУ "ОНИЯ НАД НЕГО"?Което на практика значи че е "безгласна буква",а НИЕ БЪЛГАРИТЕ АКЪЛ ОТ ТАКИВА НЕ ЩЕМ.
 • кръстника
  Отговор
  5 13:33  01.12.18
  Абе Серги, не пречи на политиката в България ,дадоха ти служба ,намериха ти жена и деца,пари си взе и за оня свят, ОСТАВИ политиката да се развива от други хора ти и Борисов сте персона нон грата от край време,ако можеш вземи Цветанов ,дай му някой апартамент , па си гледайте децата, генни, тук нямате работа. Нито ти си другар, нито Бойко е баща на нацията, стига цирк не ви искаме в тази държава, искаме нови избори.
 • 6 13:44  01.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Идва, има чрез чичко Дони
  Отговор
  7 13:53  01.12.18
  Нов световен ред! Само глупак няма да го има в предвид!
 • Све
  Отговор
  8 13:56  01.12.18
  Станишев е срам за всяка партия и държава, също както ББ, Цв. Цв.и цялата управляваща СГАН
 • Гост
  Отговор
  9 16:24  01.12.18
  БСП никога не е била и няма да бъде в по силна позиция. Поради уродливото наследство от БКП.
 • Обикновен Бг
  Отговор
  10 16:31  01.12.18
  Привет и от мен на всички. Та. Защо слушате какво казва тоя плужек, първи подмазвач на Сорос. Той е ОСНОВНОТО ПРОТЕЖЕ НА СОРОС ТУК, В БЪЛГАРИЯ.
 • Все пак партер е по силна
  Отговор
  11 17:03  01.12.18
  Позиция, от стоешком ! Нали? Ама да не в любовна, или да!

 • Муслим Магомаев
  Отговор
  12 17:18  01.12.18
  Това ПЕС е другото име на КУЧЕ. Дмитриевич ,ти още ли си с руски паспорт /съветски паспорт / Я си кажи. Баща ти Дмитрий ли се казва ,другарю коминтерновец . Я ни разкажи за ролята на униформата в Съветската армия ,че не знаем. Кво стана с мангизите на Хохегер , върнахте ли комисионната от милиончето на Австриеца или го инвестирахте в социални програми.
 • 13 08:12  02.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Русенец
  Отговор
  14 12:07  02.12.18
  Никой не ви ще и вас, червени подлоги такива. Каква силна позици? Видяхме ви преди и вас. И вие за нищо не ставате. Нямате нито позиция, нито място сред народа ни.
 • бсп и герб са БКП
  Отговор
  15 10:16  03.12.18
  БСП и Герб са страните на една монета, наречена БКП.
 • 16 10:17  03.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай