Last news in Fakti

1 Декември, 2018 18:50 4 616 18

Станишев поздравява Борисов за "Турски поток"

  • сергей станишев-
  • турски поток-
  • румен овчаров

Овчаров е скептик за проекта

Противоположни реакции в БСП пробуди опцията "Турски поток" да мине през България след вчерашното съобщение на "Газпром" и коригираната Енергийна стратегия от парламента. Докато бившият соцлидер и президент на ПЕС Сергей Станишев е готов да поздрави премиера Бойко Борисов, ако това се случи, то ексшефът на столичната организация на БСП Румен Овчаров се показа скептик относно необратимостта на процеса и го нарече пиар акция.

"Всеки резултат, който дава на България възможност да бъде транзитен център за газ, е добре дошъл. Знаете аз винаги съм действал национално, винаги съм поздравявал този, който постига максимален резултат. Нямам подробна информация, но ако успеем повече транзит да минава през България, това е добре за нас и финансово, и като геополитическа тежест", коментира пред Канал 3 Станишев .

"Защото има принцип - когато през теб минават тръби, когато при теб има големи обекти, например атомна електроцентрала, твоята сигурност става по-голяма, защото тя е важна и за други", каза президентът на европейските социалисти.

"Ако това се случи, никакъв проблем за мен да го поздравя", добави той по адрес на Борисов. "Аз съм го поздравявал и за други неща, за някои съм го критикувал и мисля, че това е нормално. Политиката в България много често отива в едно личностно ожесточение и се прекрачват граници, които не бива да бъдат прекрачвани. Всички с различията си трябва да мислим за националния интерес", каза още Станишев.

Бившият му енергиен министър Румен Овчаров обаче е скептичен относно случването на "Турски поток" и критикува редактирането на Енергийната стратегия преди да е подписан какъвто и да било документ по проекта.

"За да се радваме, трябва да бъде документирано по съответния начин, а то ще бъде документирано след завършването на третата фаза на маркетингово проучване. То още не е станало. Така че, ние всички с вас участваме в една проста пиар акция за спасяване рейтинга на премиера", отсече Овчаров. По думите му руснаците и българите по този въпрос не от вчера. Според него няма логика да бързаме с промяна в Енергийната стратегия преди да е приключило маркетинговото проучване.

"Нека вместо дза казва Газпром, че ще резервира капацитет, да го резервира. И тогава ние ще построим тръбата", а не обратното, критикува енергетикът от БСП.

"Поне от това, което до момента имаме, като документи, аз не виждам необратимост в процеса. Ние имаме желание от наша и от руска страна, най-вероятно и от страна на Сърбия и Унгария, но това не е завършил процес, за да ангажираме НС да приема стратегия и да стартира процедура за провеждане на обществени поръчки", категоричен е Румен Овчаров


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕДИН БОКЛУК ПАК ИЗПЛУВА ЗА ДА

    16 3 Отговор
    ХВАЛИ БАДЖАНАКА СИ....
  • 2 Тъп

    26 4 Отговор
    Тъкмо се беше позагубило това изчадие и пак изпълзя.
  • 3 Meganoob BG

    22 5 Отговор
    Всички да ръкопляскат на генерал-лейтенант-бат Бойко Борисов, благодарение на него България няма да зависи от Русия, а хем от Русия и от Турция.
  • 4 Ееее

    21 4 Отговор
    Да се скрива по-бързо тоя че БСП ще изгуби гласове за изборите.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Я гледай

    7 9 Отговор
    Корнелия да вземе пример от Станишев.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Иванов

    11 1 Отговор
    Бойчо, га та фалат душманите, да знайш, че си си го вкарал самичък!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 123

    10 2 Отговор
    Тоя боклук пак ли се появи тъкмо бяхме позабравили какво е идиот
  • 11 Консерватор

    8 2 Отговор
    Заприличал е на уличен ПЕС.
  • 12 Аз съм българин

    4 3 Отговор
    Малко ли беха 5 века да минават през нас
  • 13 Све

    5 3 Отговор
    Станишев е част от ГЕРБ
  • 14 стоян георгиев

    1 3 Отговор
    българските политици показват кво е мнението им за европеиската ни интеграция.президента прави изявления обратни на тия от ес и нато и обратни на истината.премиера пък щял да прокарва таино и полека турски поток!!!!абе красота.после ватниците у нас се чудят що парите им стигат само за първите четири дни от месеца?така ще е другари .с тия ваши красавци тва ще е положението,а румънците ще са вече запад с двоините заплати и троините пенсии.
  • 15 Българин

    4 0 Отговор
    Досега никой не говори с цифри. Например колко милиарда да нужни на България да построи тръба с нужния капацитет до Сърбия, с каква лихва ще се вземат и за колко години ще се изплатят. Колко ще получаваме за транзит и има ли Газпром договори за него. След като няма цифри всичко е едно празно говорене и лъскане на имиджа на Баце.
  • 16 мнение

    2 0 Отговор
    Този на снимката и Вигенин, ако се мернат в каквато и да е листа на БСП никога няма да гласувам за БСП.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 999

    0 0 Отговор
    Не знам, кой кого поздравява, но в официалната страница на Газпром информация за това, че тръбата ще минава през България липсва! От няколко дни проверявам информацията и мога да потвърдя, че до днес 02-12- 2018, такава информация няма! ИМа всичко друго, но не и решение за тръбата! Мисля, че ГЕРБ лъжат, а останалите просто не проверяват информацията, но пък вземат страна.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове