2 Декември, 2018 14:23 4 776 38

Мизерия. Иванчева убива по 30 хлебарки дневно

  • десислава иванчева-
  • биляна петрова-
  • младост

Бившият кмет на "Младост" и заместникът ѝ Биляна Петрова се оплакват от отвратителните условия в ареста

Мизерия. Иванчева убива по 30 хлебарки дневно - 1
Снимка: БГНЕС

Прозорец с 2 малки крила, укрепени здраво с решетки, едва пропуска в килията дневна светлина от мрачния ноември. Обитават я задържаните по дело за подкуп Десислава Иванчева, която бе кмет на р-н “Младост”, и нейната заместничка Биляна Петрова, пише Светлана Йорданова в "168 часа".

Прозорецът е “много нависоко” и не се отваря, казват две вещи лица в съда. Те са проверили условията в ареста след серия оплаквания на двете жени. Иванчева и Петрова негодуват, че заради сумрака в килията не могат да четат документи, да пишат и да подготвят защитата си за съдебния процес, който продължава в понеделник.

Само за последните 6 месеца те и тяхна съкилийничка са подали общо 109 жалби срещу условията в ареста, храната и надзирателите. Оплакват се и от нашествие на насекоми, влага, мухъл, падаща мазилка, студ, мръсотия.

“В кухнята винаги е имало хлебарки, дървеници и бълхи, от които сме получавали дерматити, циреи, раздразнения и подувания като от ухапвания. В последните няколко дни броят им драстично се увеличава. Ако преди дни убивахме по 3-4 хлебарки, сега броят им е над 30 дневно. Вече са навсякъде - днес само в леглото на Иванчева имаше 3 големи и 2 бебета. Моля да разпоредите да се вземат адекватни мерки”, е написала Петрова в жалба от 20 септември.

Мизерия. Иванчева убива по 30 хлебарки дневно

Тя и Иванчева спят на нарове с дюшеци, които “не са много дебели”. Леглата са широки 70 см и са на 40 см едно от друго. Между тях може да се ходи и човек да се раздвижва, обяснява експерт, огледал ареста по заръка на спецсъда. Другият обаче казва, че му се видяло твърде тясно и неудобно. Спалното било разделено на две огледални помещения - всяко 2 на 3 метра, свързани “с нещо като врата”.

Има турски клозет с клекало, отделен от наровете с ниска стена и мивка само със студена вода. Липсата на топла вода много мъчело Иванчева и Петрова, става ясно от жалбите им. На 20 септември едната пише: “След дълги писма и разговори с началник ареста успях да се договоря за 30-минутна баня, вместо 15-минутна. Както и банята от 2 дни (в седмицата) да стане 3. Увеличението на 30 мин е важно, защото съм с дълга и гъста коса, трябва ми и време за пране на дрехите. Доскоро ни караха да ги перем в килията на ужасния умивалник. Това, че в килията нямаме топла вода, е нарушение на няколко закона. Освен че ми създава душевно страдание, ме кара да се чувствам унизена”.

В друго оплакване се съобщава, че 6 месеца обвинените се борят за т.нар. бръснарница, за да могат да си мият зъбите. Още пряз лятото Петрова обяви в съда, че “банята в ареста не е мита от 10 г.” “Това е най-мръсното нещо, което съм видяла в живота си. Има един пръст кир”, добави тя.

Наскоро с Иванчева отказали да ползват банята заради студа. “Температурите рязко спаднаха, по данни на Би Ти Ви през нощта е било 2 градуса. Температурите в килиите също са ниски. С дълги коси сме, ако се изкъпем вечерта, рискът за здравето ни е голям”, пише в друга жалба.

Мизерия. Иванчева убива по 30 хлебарки дневно

След намеса на Министерството на правосъдието Иванчева и Петрова вече би трябвало да разполагат със сешоар и епилатор - два уреда, нужни на всяка жена. Преди ден правосъдният министър Цецка Цачева заяви”, че заради 2-те подсъдими списъкът с разрешените вещи за арестанти вече е допълнен.

Но за да се реши проблемът с другите оплаквания на Иванчева и Петрова, трябва или преместване, или ремонт. В заседание на спецсъда от 16 ноември освен вещите лица и лекарка потвърждава, че арестантите спят в помещение с влага и мухъл. Стената била студена, въпреки че предния ден било пуснато парно. Вътре нямало достъп до свеж въздух, усещала се миризма на катран, а килията се проветрявала от коридора.

Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” (ГДИН) наскоро съобщи, че на всеки прозорец има метална клапа, която да вкарва свеж въздух. Не е ясно обаче дали в килията на Иванчева и Петрова, която е на 2-ия етаж, клапата работи.

Арестантките са изписали и доста жалби за това, че служителите в ареста не придвижват навреме оплакванията им. Те вземали изписаните листа само сутрин при проверките около 8 ч. Според задържаните, вместо да ги придвижат за ден, чиновниците ги бавели и те стигали до адресата едва след 5-6 дни. Например жалба, подадена на 25 септември, отишла в съда едва на 1 октомври.

Иванчева и Петрова смятат, че част от жалбите им “изчезват”. Като ги давали на дежурните, не получавали входящи номера. “Така на практика те са лишени от възможността да докажат, че са подали жалби. Това нарушава процесуалните им права, а в някои случаи може да забави делото в съда”, казва адвокат.

“Първоначално ни беше обяснено устно, че за получаване на регистрацинен номер трябва да се подаде молба. Смятаме, че това се прави целенасочено”, пише в друга от стотината жалби.

Иванчева и Петрова имат право да получават храни - до 5 кг зеленчуци и плодове и до 5 кг други продукти, при свиждания с роднини и адвокати. Откак Петрова е в ареста,

съпругът ѝ

отслабнал с

20-ина килограма

Двамата имали дъщеря в последния клас на езикова гимназия. Мъжът на Петрова се е възползвал от възможността, която законът дава, да се конституира като защитник. Така той може да я посещава по-често в ареста и да присъства на делото от началото до край. Има право на искания и въпроси.

Свижданията стават в помещение, разделено на две със стъкло. Както във филмите адвокатът сяда от едната му страна, а арестантът е от другата. Разговорите се водят по телефони. Документите се подават не през отвор, а чрез полицай, който ги взема и разнася. Според адвокати това нарушава принципа на конфиденциалност. Те обаче отказват да коментират съмненията на 2-те задържани, че свижданията им се подслушват.

Иванчева и Петрова се оплакват и от психически тормоз. Той отключил бруксомания - невротично скърцане със зъби, при Петрова и те се разклатили. Тя вече не можела да дъвче храна. Според лекари

при тежки случаи

на бруксомания

се появяват

главоболие,

болки в ставите и мускулите, чувствителност в зъбите, а понякога - отчупване. Но обикновено в съда експертизите сочат, че това състояние не пречи на престоя в ареста. Нито камъните в жлъчката, клаустрофобията и паникатаките, от които се оплакват арестантките още от юни.

Иванчева страдала от пародонтоза. “Но за нея по-тежкото е, че има аденом (доброкачествен тумор - б.р.) на хипофизната жлеза”, казва адвокатът ѝ Марин Марковски.

Заради оплакванията на Иванчева и Петрова съдът назначава съдебно-психиатрична експертиза. В нея се казва, че “задържането в арест е

4-ото по тежест

стресогенно житейско

събитие след

смърт на дете,

на партньор и развод”. Това е една от причините в ЕС да бъдат разписани строги правила за условията в арестите и затворите. През годините България неведнъж е осъждана в Страсбург затова, че не ги спазва. Официално Министерството на правосъдието (МП) твърди, че арестите у нас отговарят на европейските изисквания и че в санитарните помещения има теракота и фаянс, достатъчно светлина и топлина.

Планови ремонти в ареста на “Майор Векилски”, където са в момента Иванчева и Петрова, имало в средата на юли, а в ареста на “Г.М. Димитров” текат сега. Планирани били ремонти и догодина.

Част от жалбите на Иванчева и Петрова са стигнали и до омбудсмана Мая Манолова. В четвъртък хора от екипа ѝ бяха допуснати в ареста, за да видят условията в него и те разпространиха снимки. На 28 ноември спецсъдът е разрешил килията на Иванчева и Петрова да бъде посетена и от представители на Българския хелзинкски комитет.

След внасянето на делото им в съда двете жени бяха преместени за кратко в сливенския затвор. Съдът после извънредно разреши да ги върнат в ареста в София, за да не се губи време в пътувания и да се харчат държавни пари. Петрова обаче реагира, че условията в затвора са по-добри. “Да не би да не съм ви разбрал, че искате да ви преместя”, попита съдията. “Не знам какво да ви кажа - дали предпочитам да ми извадите лявото, или дясното око”, отвърна му Петрова. Наскоро тя казала, че ще спре хапчетата. Но я убедили да не го прави. Даже арестанти припомняли поговорката “Живият си е жив, умрелият - умрял”.

“Мечтата на арестантките е да могат сами да си отварят прозорците вкъщи”, казва един от защитниците на Петрова - адвокат Емануил Йорданов. Дали тя ще се сбъдне и двете с Иванчева ще заменят килията с домашен арест, зависи от апелативния спецсъд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СРАМ МЕ Е ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН

    27 33 Отговор
    КАК ТАКА ЦЯЛА НАЦИЯ ОТ ДС-та СИ ЧЕШАТ ГЪ.ОВЕТЕ НА СЛЪНЧАКА И НА БАНСКО С МИЛИАРДИ ОТКРАДНАТА НАРОДНА ПАРА ПА 1 ЖЕНИЧКА КОЯТО УЖ ПРИЕЛА ПОДКУП ОТ ПРЕДПРИЕМАЧ/НЕ НАРОДНА ПАРА/ ДА ЛЕЖИ В ТЕЗИ УСЛОВИЯ ?

    Коментиран от #20, #24

  • 2 Реалист

    26 8 Отговор
    Веднага да ги яде:)Преди да се увреди протеина:)
  • 3 Вече съм виетнамка

    16 9 Отговор
    Може би ще набави калорична храна и ще придобие атлетично телосложение след гладолечението
  • 4 След фактите

    18 2 Отговор
    Това го даваха преди 5 дни по медиите а вие чак сега го публикувате??
  • 5 Беар Грилс

    7 1 Отговор
    Евала машала
  • 6 13th SS

    34 12 Отговор
    Такъв е живота - несправедлив! До вчера прибираш по 30 бона подкуп, а днеска трепеш по 30 хлебарки дневно в килията... Жива да я оплачеш горката, какво толкоз като е прибирала подкупи, нали и тя трябва да яде хляб (от скъпите), това ли заслужава сега женицата... килия с хлебарки... и то само заради незнайно колко на брой крупни подкупи. Ако питате мен трябва да получи медал дори! За чест, за почетен гражданин, за храброст и куп други медали! Защото е светица! Амин!
  • 7 Иванов

    25 17 Отговор
    Ако Иванчева трепе по 30 хлебарки дневно, смятайте, че Борисов ще мачка минимум по 300, като влезе в дрънголника!

    Коментиран от #8

  • 8 Чакай да влезне!

    15 8 Отговор

    До коментар #7 от "Иванов":

    Дори и в най големите мечти! Няма да стане!!!

    Коментиран от #11

  • 9 Това заслужават не само те!!!

    30 16 Отговор
    Га зимаше пачките добре беше и правеше сметки, как ще си живурка на бахамите ама..... Ядец! Ето заради такива алчни говеда като тях гладуват българите! Да гние там!
  • 10 Не разбрахте ли, че:

    33 11 Отговор
    Н хората не им дреме за тея две алчни к.... И! Престанете да си давате пари за статии, защото няма смисъл! Тепърва ги чака килията да свикват!
  • 11 Иванов

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "Чакай да влезне!":

    Е, може и да легне гушнал букета. Определено ще има избор!
  • 12 СЕВЕРИН НЕВИННИЯ

    4 6 Отговор
    А аз убивам по 40 хлебарки,и мойта килия е лоша.
  • 13 mitaka

    25 12 Отговор
    а като прибира подкупа зъбките скърцаха ли
  • 14 Irmao

    17 3 Отговор
    А стотиците цигани, на които мястото е точно там, пък се разхождат на свобода???

    Коментиран от #30

  • 15 скъперника

    9 8 Отговор
    Браво на Иванчева, може и повече.
  • 16 Parvi

    4 4 Отговор
    Za toq podkup kade e vzela shtqx 100 da trepq
  • 17 Подкупен червен овчар

    17 4 Отговор
    Взимащите подкупи от БСП не трябва ли да са в ареста? Или те са нещо по-специално от нас - обикновените хора? Като са от БСП - да не би да е нещо повече от нас и да им е разрешено да взимат подкупи, че се вдига такъв вой и им се обръща толкова внимание? И като са от БСП трябва да им осигурим някакви луксозни килии ли? Защо на мен никой не идва да ми "подхвърли" ей така в багажника някоя сума пари, а?
  • 18 Хайде стига с тази Иванчева

    21 6 Отговор
    Така живее половин България, в кой блок няма хлебарки? А в колко болници има същите кенефи, а хората по селата, които още ходят в градински нужници по добре ли живеят? Да би мирно седяло, не би чудо видяло. Да не е ламтяла за пари и сега щеше да си е в къщи. В училищата клозетите да не би да са по чисти? Кучетата вече живеят по добре от българите. В приютите им ги хранят, живеят на топло, а бездомници спят по мазета, това не го виждат управляващите, Манолова само точки трупа, а не вижда болшинството от народа как живее.
  • 19 узунов

    17 5 Отговор
    нека да разбере как живеем ние без подкупи
  • 20 Марковски ти ли си

    21 9 Отговор

    До коментар #1 от "СРАМ МЕ Е ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН":

    Всичко описано, дебелият Марковски отдавна го приказва, че били болни и ако не ги освободят щели да умрат, затова подеха тази акция. Знаят, че други условия сега не могат да им осигурят, и затова така действат, за да ги пуснат от ареста. Хайде приютете ги в хотел пет звезди!?
  • 21 намали малко

    6 3 Отговор
    Ще се разплача още малко .най-големите мафиоти за бюрократите Запомнете го това
  • 22 Гост

    13 9 Отговор
    Тая от престапник я искараха ангелче
  • 23 Русенец

    15 15 Отговор
    Жалък народ сме, щом с толкова злоба се нахвърляме на 2 невинни жени, а хиляди истински корумпирани политици / министри, кметове, народни представители, общински съветници и др./ си джиткат спокойно !

    Коментиран от #28

  • 24 Яяя

    8 5 Отговор

    До коментар #1 от "СРАМ МЕ Е ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН":

    Кога взема парата не рева
  • 25 Бачо Киро

    9 10 Отговор
    Ало, идиотите конентиращи. Айде първо я осъдете, пък после я пратете в Сибир ако щете, а? До тогава се води обвиняема, не осъден престъпник. Нали за закона подскачате, що не го спазвате тогава? Кои пачки е взела до сега? Дори ВАКЛИН!!! се отрече от думите си! Посредникът, който подхвърля парите и демек е 100% сигурен участник, той е на свобода. Тая, каквато ще да е, явно не е светнала, явно не е барала парата, явно не скалъпиха обвиненията добре. Заместникът и като стигна до дело също взе да увърта. Е сега ВАКЛИН като твърди, че не му е искала подкуп, не е ли той за съд за натопяване?
    Отделно, кой ИСТИНСКИ ПРЕСТЪПНИК като Галеви, наглите и тн, е бил държан така? Че то наглите дори повечето не ги осъдиха, а тея вътре я карат като в курорт... Говорим за ОПГ, отвличания, мъчения, на А. Бончев жена му умря... А за други, очевадно присвоили милиони и милиарди? Там и дела няма...
    Та що се правите на идиоти или наистина сте такива? Ми явно правилно ви управляват мошеници вече цели 30 години...

    Коментиран от #29, #32

  • 26 Кака Кури

    10 4 Отговор
    А аз цял Техноимпекс гепих и не ме хванаха!
  • 27 картечари

    1 5 Отговор
    Брей брей ..Цвъки ..Бавноразвиващия е изкарал и картечарите помияри
    под строй да ръсят злоба в форума ..вижда се че имат Гробарска закваска ...тъби злобни и безчуствени .
  • 28 Ай стига ве!

    7 1 Отговор

    До коментар #23 от "Русенец":

    Що пишеш глупости билеее невинни! Ти като, също си невинен я кажи кога ти подхвърлиха куфарче с пари!?!?
  • 29 Бачо поддръжник!

    7 3 Отговор

    До коментар #25 от "Бачо Киро":

    А стига я защитава, ти явно си някой близък дето си бъркал в кацата! То само, като я погледнеш и разбираш каква алчница е! А, като си отвори устицата, колко нагла е!!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Зоополицай

    5 1 Отговор
    Тази г--жа ще бъде съдена и за убийството и издевателството над бедните животинки !
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 бял

    2 3 Отговор
    Всеки глупак си мисли че не може да попадне там,обаче живота поднася изненади,да не реве някой от всезнайковците след време,който е виновен - нека лежи,ама при сравнително нормални условия а не в булгаристанска каторга
  • 34 Боби Джируляка

    2 1 Отговор
    Много хубава статия,все едно че чета Граф Монте Кристо. Ама там героя беше добър.Почвам да си мисля,че ако тази я пуснат навън ще и счупят крачетата.
  • 35 гост

    5 1 Отговор
    А жалбата за липса на джакузи,придвижена ли е до Цачева.
  • 36 пак ли

    0 0 Отговор
    За държавни и общински служители да кажа, за тях е важно,да не ги безпокоите по време на работа.Отдавна трябваше да съкратят тяхната бройка. По време на преврата в Турция, бяха изгонени от работа стотици хиляди търтеи от администрация. Но след време започнаха пак да се натискат за топло място. Ердаган обаче им каза " Що не отивате в частен бизнес" и ги отряза. Оказа се и без тях държава може да съществува.Да ама тези кърлежи свикнали да лапат мухи на работа и да знаят че има работно време от 9 до 17часа. България е на 1 място по броя на чиновници на глава на населението.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Гост

    0 0 Отговор
    Брой до 75 000 хлебарки и ще излезеш ма како
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове