4 297 15

Не Орешарски спря "Южен поток"

Рамадан Аталай не смята за възможна коалиция с "Обединени патриоти"

Може ли ДПС и БСП да си партнират в бъдеща управляваща коалиция. За подобна идея намек направи Корнелия Нинова. Но може ли тя да бъде осъществена и от страна на ДПС. Темата коментира в предаването „Беновска пита” по Канал 3 депутатът от ДПС Рамадан Аталай.

„За първи път чувам подобно нещо. Ако те са готови да се включат към онази програма, която ние готвим, за ускорено развитие на България – разбира се защо да няма една коалиция, която да изведе страната от тази ситуация.

Казвам, че всички са възможни партньори”, заяви Аталай.

И уточни, че разбира се „Обединените патриоти” не са сред тези варианти.

„Мисля, че те са в много сериозен залез и мисля, че обществото, че с т.нар. „Обединени патриоти” няма бъдеще за България. Не са политическата сила, която може да изведе България до икономически растеж”, каза народният представител.

Все пак в Тройната коалиция имахме растеж от 7% на икономиката. По времето на Орешарски имаше 260 хиляди младежи, които бяха назначени активно на работа. А сега има 140 хиляди младежи, които нямат. Всички задължения, които ГЕРБ беше натрупал, по времето на Орешарски беше нулирано”, припомни Рамадан Аталай, като по този начин се върна към последното управление, от което ДПС бе част.

„Не казвам, че управлението на Орешарски е било върхът на сладоледа”, допълни депутатът.

„Има само един политик от тези”, обяви Рамадан Аталай, като визира колаж, на който в студиото бяха показани Бойко Борисов, Румен Радев, Ахмед Доган и Сотир Цацаров. И имаше предвид Доган.

„Борисов казва, че това е един от онези политици, които заслужават внимание. Иначе самият Борисов е казвал, че е прагматик”, уточни Аталай, като изтъкна, че Доган има важната роля на балансьор.

„Мисля, че неговите послания винаги са от призмата на мястото на ДПС в политическото пространство на България. Той не прави обръщения към народа”, отговори Аталай на въпрос дали се очаква коледно обръщение на Доган.

„Наистина ДПС са загрижени за състоянието на страната”, изтъкна Аталай.

„Коалиционната култура е сложно нещо, но мисля, че ДПС я усвои през годините”, каза още той по отношение на възможността за управление с БСП.

„Валери Симеонов мисля, че изобщо няма място като политик. Защото на него не му е трудно и не му е нужно много време да изложи България”, допълни Аталай..

Той коментира и темата за газопроводите, като се върна на старата тема за „Южен поток”. Бе категоричен, че проектът обаче не е спрян от правителството на Пламен Орешарски.

„Тогавашният министър на икономиката Драгомир Стойнев трябва да каже кой е спрял „Южен поток”. Но аз ще ви издам една тайна – не БСП, не Стойнев... Има документ, върху който има име на министъра, който е спрял „Южен поток”. Проектът не е спрян по времето на Стойнев, не и по времето на Орешарски. Всички политици, които бяха в управлението, направиха така че този проект да не се случи. Документално също не е спрян от Орешарски. Беше спрян след него”, каза Аталай, без да назовава името на въпросния министър, който е спрял проекта.

Относно настоящия проект за „Турски поток” и възможното му отклонение през България той коментира:

„Приехме в НС изменение на един документ, който съм казвал, че е с изтекъл срок на годност – става дума за енергийната стратегия на България.

"Такъв един газопровод е необходим за България и трябва да бъде построен", обясни Аталай и изтъкна, че проектът обаче няма място в енергийната стратегия, тъй като това е инвестиционен проект. Според него това е могло да стане с решение на Министерския съвет. Така според него обаче премиерът Бойко Борисов е прехвърлил отговорността върху депутатите.

„Стратегията трябваше да бъде сменена, след като бъдат сключени договорите и беше ясно как ще бъде транзитиран газа”, поясни още депутатът от ДПС.

Относно упреците на американския посланик Ерик Рубин, че европейските държави са много зависими от руски газ Рамадан Аталай каза:

„Ние не можем да търсим вина в американския или руския посланик. Трябва да погледнем нашия интерес и да видим дали го защитаваме. Защото, ако погледнем, ще видим, че нито една управляваща партия не е успяла да отстои интереса на България по отношение на доставките на газ и диверсификацията на газ”.

Той, като уточни, че това било, за да може да се угоди на единия или другия брат. Според него просто нещата трябва да се правят законово.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • no name no face no number
  Отговор
  1 19:59  02.12.18
  Ама разбира се, че не е Орешарски ами Американският сенатор, който стоеше зад него по време на жалкият опит за обяснение на промяната в решението за потока

  Коментиран от #4, #14

 • 2 20:11  02.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 3 20:21  02.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор

 • Чичев
  Отговор
  4 20:26  02.12.18

  До коментар #1 от "no name no face no number":

  Чиче, Орешарски каза че спира работата по проекта до отстраняване на допуснатите нередности по търговете. И след това не е подписвал смъртната присъда на ЮП. ЮП го спря Делянчо.
 • 5 20:30  02.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 6 20:34  02.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 7 20:58  02.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 8 20:59  02.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 9 21:00  02.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Ттт
  Отговор
  10 22:04  02.12.18
  Абее, хорица южен поток беше спрян в наша полза, тепърва ще се докаже!!!

 • NikNay
  Отговор
  11 22:12  02.12.18
  Само искам да знам дали сайта Факти има модератор който да се грижи за интелектуална чистота на форума? Прави ми впечатление че езика на някои съформци тук е доста просташки с генетално и анално - фекален акцент. . . . . . Моля уважавайте се и не падайте толкова ниско ниво. . . . . . .
 • Тръмп
  Отговор
  12 23:13  02.12.18
  Орешарски взриви БСП/ДПС и КТБ,та без кинти ще духат на Борисов още 200години,щот Путин не дава копейки на балъци!:):):)
 • ,,Върхът на сладоледа"
  Отговор
  13 00:43  03.12.18
  След развода, нова ,,свадба". ДПС с намеци към БСП. ГОРЧИВО !

  Коментиран от #15

 • Да, ама не !
  Отговор
  14 00:50  03.12.18

  До коментар #1 от "no name no face no number":

  Путин, не му разреши ЕС, защото имаше далавери чий да са тръбите през България.
 • Максим
  Отговор
  15 10:08  03.12.18

  До коментар #13 от ",,Върхът на сладоледа"":

  Ако имаш предвид сватосване, изписва се "сватба" ..., а какво е свадба??? Но освен неграмотно, пишеш и прибързано, защото дори не си вникнал в същността на интервюто. Намеците са от БСП към ДПС, а не обратното. Но по-важното е наистина кой спря Южен поток ... и не само него. Отговорът го дава самият виновник - Борисов най-гордо заяви, че е спрял три енергийни проекта в България, за което вероятно получи от американците правото да направи три кабинета - за жалост все неуспешни!

Напиши коментар:


Публикувай