3 Декември, 2018 08:20 2 532 18

Фандъкова: Очакваме замърсяване два пъти над нормата

  • йорданка фандъкова-
  • въздух-
  • софия-
  • замърсяване

Всички буферни паркинги на метрото в София ще работят напълно безплатно

Фандъкова: Очакваме замърсяване два пъти над нормата - 1

Днес очакваме превишаване на нивата на фини прахови частици два пъти над нормата. Това е написала в профила си в социалната мрежа Facebook Йорданка Фандъкова – кмет на София.

„Всички буферни паркинги на метрото днес ще работят напълно безплатно за всеки, който остави колата си и използва градския транспорт, до изчерпване на капацитета им. Аз лично ще използвам градския транспорт, за да отида на работа и призовавам всички, които могат, да оставят личните си автомобили в днешния ден. От днес КАТ-Пътна полиция ще спира за проверка автомобили, които видимо замърсяват въздуха“, уточнява Фандъкова.

"Пиковите стойности през студените зимни дни се дължат основно на отоплението на нискокачествени въглища, сурови дърва и отпадъчни материал. В последните седмици екипи на Столичен инспекторат и полицейските управления направиха 140 проверки в кварталите, с най-много сигнали, това са „Красна поляна“, „Овча купел“, „Подуяне“, „Кремиковци“. Продължавам да настоявам парламента на криминализира нерегламентираното изгаряне на отпадъци, защото административните санкции, които ние налагаме нямат нужния ефект. Днес проверките на екипите на общината, полицията и РИОСВ ще продължат“, пише още Йорданка Фандъкова.

Куриозът е, че нечии сметки не излизат. Фандъкова очаква замърсяване 2 пъти над нормите, докато вчера от гражданската неправителствена организация "Спаси София" споделиха по-различни измервания - в събота концентрацията на ФПЧ (фини прахови частици) 10 в някои квартали беше до над 25 пъти над пределно допустимата граница, а в неделя концентрациите вече са около 900 μg/m3 - около 20 пъти над границата.

По всички международни стандарти, концентрации над 200 μg/m3 (в София са над 4 пъти по-големи) се смятат за много опасни по здравето, а предприемането на мерки за неотложно. Париж например забранява работата на заводите, отопляване на твърдо гориво и употреба на автомобили под Евро 5 при нива между 80 и 150 μg/m3.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянеца

    24 1 Отговор
    Защо кръсницата е разпоредила да се продават терени за строителство в Парковете в София? Защо иска да изсече 20 декара гори в,, Северния Парк" за построяване от частници на кооперации?
  • 2 Придворен шут

    12 2 Отговор
    Залесявайте !!!
  • 3 Бат Колю

    12 1 Отговор
    Добре, бе. Не всеки може да си позволи или иска да се топли на ток, газ, термо-помпи и т.н. Като се топлите с дърва защо не си ги подготвяте от началото на лятото, да не кожа от миналата година? Не само, че е по-екологично, но и изгарянето е по-пълно и по-ефективно и дори излиза по-евтино, защото отива по-малко количество...Решили сте въглища...Ами купувайте вносни, руски - ниска пепел, ниска сяра, много повече калоричност..От тях коминът пуши бяло, почти безцветно, не като българските боклуци....Вноситерите са на всички ворски и речни пристанища. Пелети - ами взивайте си ги лятото, от доказани производители, без значение широколистни или иглолистни, но да са клас А1, с пепелен остатък под 0.7 % и влага под 8 %....Има не повече от 3-4 производителя на качествени пелети у нас. Защо не се разбира, че малко по-скъпата стока при внимателен избор, всъщност е по-евтина за целия период на отопление? Тук въобще не споменавам изродщините с горенето на гуми, парцали, използвани памперси, мебелни остатъци и т.н...Ясно е, че пари няма, но тровим и убиваме децата си с фалшивите гвърди горива, а не е като да няма и качествени такива.

    Коментиран от #6

  • 4 днес щяла

    6 4 Отговор
    То само с ден не става. Трябва постоянно да се вози в "90% обновения парк" със саморазпадащи се превозни средства!
  • 5 Дедо Грую

    15 1 Отговор
    Е така ще бъде. Презастроихте София, че даже и всякакви зелени площи. Затапихте Южния парк, който бе предназначен за навлизането на чист въздух от Витоша. Сега въдухът е по - мръсен и от когато работеше Кремиковци именно затова. Дългогодишен плод на алчността на оФчи кратуни.

    Коментиран от #7

  • 6 Дедо Грую

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бат Колю":

    Абсолютно си прав, но опира до финансови възможности. А повечето хора са много бедни и става омагьосан кръг.
  • 7 Запознат

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "Дедо Грую":

    Така е, парковете са за да пречистват въздуха гернберастите за да спечелят пари посегнаха навъздуха ни

    Коментиран от #12

  • 8 Гост

    7 0 Отговор
    А "зелен билет" ще има ли?
  • 9 Стамат

    8 2 Отговор
    На тая пак колите и виновни.Не че не замърсяват това е факт,но да акцентираш само върху колите е доста безхаберно и безотговорно.Забрана за изхвърлянето на гуми и пластмасови изделия в кофите за да няма от къде орките да мъкнат Глоби . Денонощна проверка на входа на гетата конфискация на каруците с които мъкнат боклуци Забранява се продажбата на въглища на територията на София и дори в радиус от 20 клм.Автомобили на метан и Газ с преференции и данъчни облекчения.По високи данъци само за стари дизели И оправи Горнобански път и Южната дъга пръд.ло и кръстовищата на бул България и тогава може и да има резултат
  • 10 Боне крайненеца

    8 0 Отговор
    Къде бяха,, зелените" когато запушиха въздушните коридори на София?
  • 11 Айхман

    9 0 Отговор
    Йордано,вместо да очакваш,погни циганите които горят всякакви опасни боклуци.От циганите идва проблема,не от колите.
  • 12 Сссерем

    1 8 Отговор

    До коментар #7 от "Запознат":

    Виновните са по скоро барабите като тебе които се топлят с дърва и възлища.

    Коментиран от #16

  • 13 282

    10 0 Отговор
    Какво очаквате от крадлива самоковска учителка по руски? Това чудо освен да лъже и корупционира в мрежата на герб, какво е свършило?
    Замърсяването е в десетки пъти, то вика два... Дърветата се режат на поразия, парковете се застроиха, строят се високи сгради - как очаква да се движи и пречиства въздуха в града?
  • 14 579

    12 0 Отговор
    Управата с ценен съвет към столичани - "Духайте го...смога да се разнесе"
  • 15 гостенче

    7 0 Отговор
    Геноцидът против българите продължава. В София, поради икономически причини, има най-голямо струпване на хора, т.е. най-ефективно е да бъде тровена София. Тровенето е нарочно, според мен, дори криенето на истинските стойности е синхронизирано с ръководителите от посолството на което ГЕРБ слугуват. А защо Фъндъкова мълчи за градския транспорт, нали щеше в такива дни билетчето да е левче. Това е е дна синхронизирана акция по тровенето на българите, които са по-ниско от псетата.
  • 16 чичко Сорос

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Сссерем":

    Браво мойто джендърче! Титанче на академичната мисъл!
  • 17 Bubbles

    2 0 Отговор
    Ами още сечете и стройте пък после чакали замърсяване...
  • 18 pipi

    1 0 Отговор
    Караите още Дизелови коли
    малоумни благари
    и си махаите катализаторите
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове