3 Декември, 2018 15:13 6 731 36

10% по-ниска ГО за изрядни шофьори, отлагат "бонус-малус"

  • гражданска отговорност-
  • бонус-малус-
  • застрахователи

Обмисля се отлагане на въвеждането на системата "бонус - малус" за застраховката "Гражданска отговорност" с няколко месеца

След първата година на въвеждане на системата "бонус-малус" се очаква 87,7 на сто от собствениците на колите /2 755 392 души/ да плащат с 10 процента по-евтина застраховка; 7,6 на сто / 238 742 души/ да плащат застраховка с оскъпяване от 10 - 30 процента, както и 0,4 на сто от собствениците на коли - 11 028 души да плащат четири пъти по-скъпа премия. Това стана ясно по време на обществена дискусия, организирана от Комисията за финансова надзор в НДК.

"Хората, които управляват един автомобил да се вписват в застраховката "Гражданска отговорност". Това в е алтернативата, която се обмисля, за да може историята на нарушенията да се носи от водачите, а не от автомобилите", заяви пред журналисти председателят на КФН Карина Караиванова, цитирана от Дарик.

Тя обясни, че връзката между МВР и Гаранционния фонд, която е нужна за въвеждането на системата бонус-малус, все още не е изградена.

"Докато това стане, ще се опитаме да направим промени, като те са свързани и с промени в законодателството", добави Караиванова. Превишението на скоростта, което се отчита като малус да е 20 км/м, а не 10 км/ч, както е заложено сега, предлага “Пътна полиция”.

Обмисля се отлагане на въвеждането на системата "бонус - малус" за застраховката "Гражданска отговорност" с няколко месеца, за да бъдат туширани основните критики към нея. Това каза по време на обществена дискусия председателят на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова.

Текущата система също не може да бъде въведена, защото не е готова връзката между КАТ и Гаранционния фонд по "Гражданска отговорност", посочи още Караиванова.

Със сигурност ще има нужда от законови промени, които да решат основния проблем, свързан с продажбата на коли, които имат лоша застрахователна история, каза Караиванова. В застраховката ще бъдат вписани всички, които имат право да управляват колата. Това ще стане с промени в Кодекса за застраховането и в Закона за движение по пътищата, посочи тя.

Въвеждането на системата "Бонус-малус" няма да повиши общата сума, събирана от застрахователите за задължителната "Гражданска отговорност" (ГО), заяви Владимир Савов - член на Комисията за финансов надзор (КФН), по време на обществена дискусия, организирана от нея в НДК.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ниска

    93 1 Отговор
    След като я вдигнаха покрай кражбата с Олимпик, са щяла да бъде "по-ниска", но трябвало да се радваме, че били отложили малаумието си.... Бе я...

    Коментиран от #10, #15

  • 2 Малоумници

    60 4 Отговор
    Ся ше ви права списък кой ми кара колата, я си бете мамата колата си е моя ще я давам на когото реша
  • 3 Антон

    26 9 Отговор
    За 10% по-евтина го не си заслужава да се тътря със 140 по магистралата, като мога спокойно да си карам 160-180. Да беше намалението едно 40-50% да се опитвам да съм в ограничението. Това е поне мойта гледна точка, защото аз други нарушения избягвам да правя. Ако зависим от мен лично бих я направил безумно висока за всякакви нарушения и много ниска за примерните. Също така и глобите да бъдат яко високи, сега дори са малки - що за глупост 50 лв . за каране в бус лент , спокойно може да е едно, 300-400 лв. Гаранция че тарикатите ще изчезнат изведнъж, това се отнася естествено и за скорост , завои от неправилна лента и т.н.
  • 4 Бонус - маус

    29 0 Отговор
    Ами аз, моита жена я наследих с 5 деца и питам:аз ли трябва да ги гледам или тоя дето ги е правил!?!? А тя му наследи и колата (той бил НЕ изряден шофер) и сега СА чудя как ще и плащам гражданската!!!
  • 5 Всичко е от ден до пладне

    37 0 Отговор
    Опитват как повече да ни скубят, но номерата им не минават. Защо с 10% ще намаляват, след като десетки години не са похарчили и лев за шофьорите без нарушения? Преди години пуснаха слух, че ако 4 години нямаш груби нарушения, за които те плащат, петата ти е безплатна застраховката. Защо това не се въведе, то си е най справедливо, а джигитите, нека плащат и петорно дори!
  • 6 КОЛЬО МАНАФА

    24 1 Отговор
    След по-малко от две години излизам и почвам да шофирам, а тия "бонус-малус" ще ги навра на председателят на КФН чак до сливиците.!.
  • 7 Име

    33 2 Отговор
    1. Нарушава се принципа- за едно провинение /престъпление/ не може да бъдеш наказан два пъти. Един път те наказва ЗДП, втори път застрахователната компания.
    2. Застрахователната компания не е наказателен орган.
    3. Застраховката, ако не беше задължителна със закон, колко щеше да струва? Къде е пазарната икономика?

    Коментиран от #29

  • 8 Глупави политици

    27 0 Отговор
    Бонус-начукалос !!! само се чудят как да прецакат бедняка !!!
  • 9 Народни изедници

    34 0 Отговор
    Също като данъка-пародия за старите коли ! Абе измислете нещо свястно бе ! Само лобистки закони в полза на богатите съчинявате !
  • 10 Глей ся

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "ниска":

    И аз и аз!!!
  • 11 Калинка от ГЕРП

    27 1 Отговор
    Поредното малоумно предложение "Хората, които управляват един автомобил да се вписват в застраховката "Гражданска отговорност" Когато сключваш ГО може ли да предвидиш за една година напред кой ще кара колата ами през това време ако детето ти изкара курсовете за водач на МПС не може да кара колата ти. Какво ще трябва да му купуваш друга кола. А какво става с фирмените коли правиш застраховка и след месец напуска шофьора а новия не може да я кара защото не е вписан в ГО. Ако тая кака председателят на КФН Ако може да предвиди кога ще умре за да си изкопае сама гроба ще се съглася с нея.
  • 12 Sultan Fatih

    27 0 Отговор
    Ко речиии, увеличихте с 150-200% , а щели да намалят с 10% за изрядните. Кфн не си правете труда даже да се събирате и преговаряте за 5-10 процента, ще плащам както плащах преди увеличението 150-160лв . Геееррб форевър, къде сте гербари дето избрахте бойчето. Заради вас и другите ядем попарата.
  • 13 гербене безкрай

    21 1 Отговор
    "Хората, които управляват един автомобил да се вписват в застраховката "Гражданска отговорност". Е тая простотия малоумна, като я чух от една калинка, която незнайно, как и шеф станала, щях да падна !!! Нямат край простотиите, които бълват всякакви неграмотници назначени на държавни службици ! То има ли смисъл дори да го коментирам това, което били "мислили" Само си представям нещастен гражданин, които седи при застраховател и дружно хвърлят боб да видят след 5 месеца напр. на кой, ще се наложи да даде колата, че да го добави в списъка на "калинката" !?!? Малоумна работа и как не се уморяват да мислят глупости ????

    Коментиран от #16

  • 14 хонорис кауза

    17 0 Отговор
    Мендо!,
    Изпроси си и име ,"Малус-Менда", доктор хонорис- кауза.
    Друг път, не излагай хубавия ни град, с такива мушенгии.
    И да не забравиш, че полицата се води, на шофьора лично.
    Когато това лице, удари автомобил , по негова вина ,тогава му вдигни цената на застраховката ,-елементарно нали?
  • 15 куку руку ку

    18 0 Отговор

    До коментар #1 от "ниска":

    Застраховката ми от 170 стана 260 лв. или повишение с 90лв- 52%. И ми говорят за някакви 10% отстъпка (26 лв.). Накрая от алчност застрахователите кръв ще п*каят.
  • 16 Калинка от ГЕРП

    13 1 Отговор

    До коментар #13 от "гербене безкрай":

    Малоумна работа и как не се уморяват да мислят глупости ???? Когато престанат назначенията от рода този наш на държавни длъжности може тогава да има светлина в тунела. Но в тая държава всеки се занимава с това от което си няма и хабер стига да е по платено а че всичко е деградирало в тая държава е ясно и повечето го изпитват на гърба си.
  • 17 Глупости

    9 1 Отговор
    Истинска ситуация, с познати (познавам ги от 3 дни) на ски и си чупя крака и трябва някой друг да ме закара до болница понеже сме с моята кола. Какво правим? Все едно бавно развиващи ги мислят тия закони....
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ники

    6 1 Отговор
    Най - тъпата система !!!! Държавата много я е грижа за гражданската отговорност , която е м/у застрахователя и клиента ... тука има един смисъл ... да се дават повече пари на застрахователите .. а те за целта си лобират ( знаете как става ) ... и в медиите се представя .. така че видиш ли намаление ако си топ изряден .. да ма всъщност там ще са с по 10 лв по евтини ма бая народ ще почнат да плащат с по 300 - 500 лв повече
  • 20 Ники

    8 1 Отговор
    Най - тъпата система !!!! Държавата много я е грижа за гражданската отговорност , която е м/у застрахователя и клиента ... тука има един смисъл ... да се дават повече пари на застрахователите .. а те за целта си лобират ( знаете как става ) ... и в медиите се представя .. така че видиш ли намаление ако си топ изряден .. да ма всъщност там ще са с по 10 лв по евтини ма бая народ ще почнат да плащат с по 300 - 500 лв повече
  • 21 злобар

    7 1 Отговор
    Бонус-малус върви само в една отрепана България . Дали ще им стиска ако бяхме като французите а ?
  • 22 Гост

    7 1 Отговор
    Пълно българско БЕЗУМИЕ с какво ЗДПП има нещо общо с ГО която е задължителна макар че се сключва между частна компания и народа. Къде в коституцията е казано че за едно и също провинение трябва да бъдеш наказван два пъти. Явно народните избразници защитават частни интереси и печалби а може би и от комисионите си. Най простия начин е при платена щета за предния период да се вдига налога за следващия. Имах инцидент в Германия на паркинг на лидъл за който не бях виновен но провинилия сам предложи да си плати на ръка без да викаме полиция. Сами преценете защо постъпи така.
  • 23 СссереМ

    2 8 Отговор

    До коментар #18 от "кучето шаро":

    Какво ви притеснява не ми е ясно,нали всички сте изрядни-значи само може да се радвате за новата схема,а тия дето негодуват са явно барабите-джигити по пътищата.

    Коментиран от #28

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Само минавам от тук

    4 1 Отговор
    Доста глупости изчетох тук, от хора, които се мислят за остроумни. Но не вникват в същината. И вместо да предложат нещо конкретно, остроумничат. Според мен провиненията по ЗДП, при които няма ПТП, т. е. няма изплатена щета, не би трябвало да се вземат под внимание за полицата за ГО. Представете си, че имам акт за неправилно паркиране, платил съм го, или за неправилно изпреварване, или за непоставени колани и още куп дребни нарушения. Да, нарушил съм, платил съм си... Един път ме наказват КАТ, втори път застрахователната компания- за едно нарушение- две наказания?! Друга ситуация, този път със щета- удря ме някой, но аз не съм виновен, удрят ми колата на паркинг- неизвестен извършител... Пак нямам вина, ЗК ми изплаща щета. Как се процедира при такива случаи? Та, с две думи- при вина в ПТП и изплатена щета, тогава да ми увеличават полицата. А КАТ ще ме санкционират за това. Не бива да се смесват нещата. КАТ контролира и наказва, а ЗК те обезщетява, за което си си платил полица.
  • 26 експертите къде са

    2 0 Отговор
    Абе защо не възложат правната уредба на юристи. Преди 35 години една професорка - Поля Голева защити дисертация по темата и съм чел много статии от нея - защо не я привлекат в нормотворчеството, а са оставили тази работа на хора, които нито са чели, нито разбират. Защо се игнорират специалистите?! Затова сме на туй дередже - две години се мъти и открива топлата вода.
  • 27 Гост

    0 6 Отговор
    Явно не сте излизали от махалата си, камо ли от тъпото си село, в което живеете и пишете тъпи коментари! Я идете в Европа и се пробвайте да карате която си искате кола, без да сте вписан в полицата! Първо, собственикът няма да ви позволи! Второ, дори да ви позволи, не дай Боже нещо да се случи, жална ви майка! И на вас и на собственика! Та, излезте от село,, вижте свят, поинтересувайте се и тогава коментирайте!
  • 28 Гост

    1 3 Отговор

    До коментар #23 от "СссереМ":

    Абсолютно прав си! Или са от тези, които са на принципа: На мен никой нищо не може да ми каже! Аз си плащам и мога да си правя каквото си поискам!
    Абсолютни балкански субекти!
  • 29 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Име":

    Не си длъжен да си специалист, но като вземаш отношение по даден въпрос, добре е поне малко да си се образовал по темата! Застрахователя не наказва! Застрахователя прави оценка на риска! Колкото си по-рисков, толкова повече плащаш! В Англия, ще патиш повече дори само да живееш в рисков квартал! И това ли е наказание?! В САЩ, в някои щати, ще платиш повече дори ако си направил нарушение като пешеходец, защото това определя профила ти като нарушител! И това ли е наказание?!

    Коментиран от #32, #33, #34

  • 30 Питащ

    4 1 Отговор
    Само да попитам тези големи " СПЕЦИАЛИСТИ " защо за нарушение по ЗдВП ще се величава и ГО, което си е вид санкция. Съгласно българското законодателство за едно противоправно деяние се налага само едно наказание. Значи КАТ ще глоби водача за нарушението което е извършил по ЗдВП и тези ще го санкционират отново. В какво качество? Друга глупост, да се вписвали водачите които ще управляват автомобила. С гражданската отговорност се покриват щетите от виновния водач, на другия. Ами като дойде с акта за ПТП-то си го запишете и му вдигнете застраховката, като рисков водач. То бива лобистки измишльотини , ама Менда не се спря. Откъде накъде застрахователите ще вдигат застраховката на водачи нарушили ЗдВП, но не са предизвикали ПТП. Не е луд който изяжда баницата, а този който я дава - КФН.
  • 31 Наивен

    1 0 Отговор
    КЪДЕ,КОЙ,КАК,ЗАЩО? Къде са националните и общински програми и спец. фондове към тях,чиито приходи от такса "стар автомобил" ще се използват за чист въздух?Къде е онзи закон,който ще забрани на частни лица и фирми внос и покупко-продажба на дизелови и други стари автомобили,по стари от 10 години? Такси за хазната от такива сделки бол, ама чистия въздух? Сега ще има още такси и повече чист въздух! Ама друг път.Всичко в кюпа.После 2,5милиарда -излишък!? КЪДЕ са обезщетенията от застраховките,за които те мотаят с години- за ламарина,кражба и живот.Олимпик "съсипа" застрахователите.Нас също- със сто и повече лева ГО.ЗАСЕГА! С бонус-малус ще се регулират нещата.Дали правилата или приходите-ще видим?!Хайде да застанем до офисите и автомобилите на застрахователно дружество,банка,фармацевтична фирма ,мобилен оператор - има ли разлика??Тия тримата от снимката и Менда,която им връзката с НС, взимат малки заплати и се кефят на логото върху НС.Иначе депутатите са казали-"до сто лв. подарък не е корупция".КОЙ,КАК и ЗАЩО лобира-отговорете си сами.Ама какво да се прави-жадни и гладни влизат във властта и още по-жадни и щтръвни излизат. И все ни повтарят-ПАРЕ НЕМА, ДЕЙСТВАЙТЕ!
  • 32 Име

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Гост":

    Съгласен съм, че да твърдиш нещо, трябва да имаш в главата нещо. Другия вариант е да си финансово заинтересован, за да го твърдиш. Ти от кои си? Според мен си прост, на заплата към някоя ЗК, нищо чудно и в ЗК" Олимпик". Сега ще ти го обясня, като на прост: друг основен принцип е да плащаш само за нещо, което ще получиш. При едно ПТП те НАКАЗВА ЗДП с акт един път, вдига ти се ГО с някаква сума- плащаш без да получиш за тези пари отгоре НИЩО. След като плащаш без да получиш НИЩО, за това, което си извършил в минал период кокво е? НАКАЗАНИЕ за извършеното! Е колко наказания станаха, простако?
  • 33 Име

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Гост":

    И още нещо- тази застраховка е точно за евентуално събитие,е сумата от 0 до 250лв. какво ми дава, та при дори едно нарушение трябва да доплащам над тази сума? Или тези пари от 0 до 250 лв. са рекет за охолен живот на Сульо и Пульо, а за ПТП-то отделно да доплащам.
    Айде метла!!!
  • 34 Име

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Гост":

    И още една свещена простота, ГО покрива само щети при събитие ПТП, какво ми дава при нарушение "превишена скорост", та трябва да ми взима още пари при ТОВА събитие, а Сульо?
  • 35 Гого

    0 0 Отговор
    Какъв е този бонус малус като отстъпката е само 10% ????????????
  • 36 Driving pleasure

    0 0 Отговор
    Отлагат простотията, за да я пробутат тихомълком щото сега ако влезе в сила както всички са настръхнали дупе да им е яко - тъпи номера! А това да пишеш кой може да ти кара колата е свещена идиотия - може ли да напиша 800 човека - "приятели" от фейса - всичките ги познавам всеки от тях ако реша може да я кара - проблема е че може да ми се наложи (недай боже) да я кара и някой който непознавам - ко праим тогава?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове