1 818 9

Португалци проявяват интерес към АМ „Хемус“ и тунела под Петрохан

Тези участъци от републиканската пътна мрежа са част от няколко международни транспортни коридора, които са със стратегическа важност

Португалци проявяват интерес към АМ „Хемус“ и тунела под Петрохан

Възможностите за инвестиции в транспортни инфраструктурни проекти в България обсъди зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев с португалски финансови инвеститори, съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

На срещата, която се проведе в сградата на МРРБ днес, присъстваха и инж. Николай Станков, съветник в политическия кабинет на министъра на регионалното развитие и благоустройството и представители на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Представени бяха пътни инфраструктурни обекти, които биха могли да бъдат реализирани под формата на публично – частно партньорство: доизграждането на автомагистрала „Хемус“; аутобанът Русе – Велико Търново; тунелът под връх Шипка; скоростният път Видин – Ботевград; магистрала Черно море; тунелът под Петрохан.

„Тези участъци от републиканската пътна мрежа са част от няколко международни транспортни коридора, които са със стратегическа важност за страната и са с интензивен трафик, което гарантира добра възвращаемост на инвестициите“, подчерта по време на срещата заместник – министър Йовев. По думите му стратегическото местоположение на България - в центъра на Югоизточна Европа и на кръстопът между Европа, Близкия Изток и Азия, е още едно предимство на страната ни за привличане на чуждестранни инвеститори. 5 от общо 10 пан-европейски транспортни коридора преминават именно през България, стана ясно още по време на разговора.

Пред португалските гости бяха очертани и някои икономически фактори, влияещи положително върху инвестиционния интерес към страната ни, а именно ниската ставка на корпоративния данък и данъкът върху доходите, които са по 10% всеки, бързо нарастващият брутен вътрешен продукт през последната година, политическата стабилност.

Политиката на правителството, в това число на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, в сферата на пътната инфраструктура е устойчива и ще продължи да се развива така и в бъдеще, каза в заключение заместник – министър Йовев.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • А къде е нашият интерес
  Отговор
  1 03:51  05.12.18
  Ние къде отиваме ? Кой пуска у дома си чужди владетели ? Ко става тука ве ? Ние у дома си , бездомни ли шъ бъдем ? Гласуваме доверие на некадърници и предатели ?

  Коментиран от #2

 • 2 07:06  05.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Митю
  Отговор
  3 07:15  05.12.18
  Това е то- падаме си по разговорите. Моабет да става. С китайци,араби... Едана софра и айдее

 • СИК
  Отговор
  4 08:32  05.12.18
  Да не сикаджии ?
 • 5 09:11  05.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Димов
  Отговор
  6 09:24  05.12.18
  Публикувано във факти.бг: "....което гарантира добра възвращаемост на инвестициите." Демек: Ще искат да събиат тол такси за ползването на тези пътища. Отначало, само за товарни МПС. Постепенно ще обхване и лекотоварните, а след тях - леките коли. А щом плащаме за тия магистрали и тунели, ще почнем да плащаме и за останалите ни такива.

  Коментиран от #7

 • Иванов
  Отговор
  7 10:11  05.12.18

  До коментар #6 от "Димов":

  Апетитът идва с яденето!
 • Мустафа
  Отговор
  8 13:05  05.12.18
  А ние, афганистанците проявяваме интерес към гъзището на сикаджийската тиква.
 • 9 18:33  07.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай