1 346 3

Тайван завърши два проекта за технологично сътрудничество в София

Представителите на Тайпе се надяват двустранното партньорство да се увеличи

Тайван завърши два проекта за технологично сътрудничество в София
Снимки: Факти

Представителството на Тайпе в Гърция, представляващо тайванското правителство в Гърция и България, предложи финансова помощ за два проекта за зелено технологично сътрудничество между български организации и Тайван тази година, демонстрирайки своята силна подкрепа за енергийна устойчивост чрез технологии, както и подкрепата си за партньорство между българските и тайвански организации.

И двата проекта са разработени и приложени от Института за информационна индустрия на Тайван (III) - една от най-активните неправителствени организации в сектора на зелените технологии.

В сътрудничество с болница "Пирогов", най-голямата болница за спешна медицина в столицата в България, III създаде "Системата за мониторинг на мощността", заместваща традиционните лампи с най-новите енергоспестяващи плоски панели с LED осветителни тела. Намалената консумация на енергия ще подобри енергийната ефективност на болницата.

Тайван завърши два проекта за технологично сътрудничество в София

От III се надяват да използват този проект за създаване на местен демонстрационен сайт, който да помогне на местните организации и служби за опазване на зелената енергия.

Института за информационна индустрия на Тайван също така си сътрудничи със Столична община, за да създаде "Smart Mobile Tour-Guide System". Тя предоставя незабавна и динамична интерактивна информация за туристическите атракции в София чрез мобилните телефони, които представя на няколко езика (китайски, английски и български).

Софийския исторически музей, село Ковачевица и няколко други атракции понастоящем са включени в системата. Тя е разширена, за да включва повече атракции.

Тайван завърши два проекта за технологично сътрудничество в София

Системата стартира официално на специална церемония на 4 декември 2018 г. в Софийския исторически музей. С тази система разпространението на туристическа информация може да стане "зелено" и това ще намали разходите за печат, както и ще достигне до повече туристи.

През 2017 г. тайванската НПО си сътрудничи с Нов български университет по "Системата за наблюдение и управление на интелигентните осветителни тела" за мониторинг на потреблението на енергия. Тази система осигурява визуализирана информация за мониторинг на използването на електроенергия в реално време като средство за управлението й. Университетът потвърди, че системата му помага да намали разходите и да постигне целта си за намаляване на въглеродните емисии.

Финансовият проект, завършен през 2018 г., е още един екологичен проект, включващ Тайпе. Тайванският фонд за международно сътрудничество и развитие (ICDF) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) съвместно предоставят заеми на столичната компания "Столичен електротранспорт" ЕАД за закупуване на 30 електрически автобуса и изграждане на 12 станции за тяхното зареждане. Договорът беше подписан в София през октомври.

Тайван завърши два проекта за технологично сътрудничество в София

Говорейки на събитието в „Пирогов“, представителят на Тайван за Гърция и България, Н. Пр. г-н Шърман С. Куо каза: "Тези проекти са чудесни примери за сътрудничество в областта на зелените технологии. Надяваме се, че успехът им ще създаде условия за повече обмен и сътрудничество между България и Тайван и не само в зелените технологии. Той може да бъде разширен до различни други аспекти през идните години".

София / България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пеньо
  Отговор
  1 11:22  05.12.18
  Браво!
 • Jenwen
  Отговор
  2 05:30  07.12.18
  Visit Sofia App for iPhone: https://itunes.apple.com/us/app/visit-sofia/id1444826856 Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.guideplus.sofi
 • 3 05:31  07.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай