1 102 3

Тайван завърши два проекта за технологично сътрудничество в София

Представителите на Тайпе се надяват двустранното партньорство да се увеличи

Тайван завърши два проекта за технологично сътрудничество в София
Снимки: Факти
Анатоли Стайков

Представителството на Тайпе в Гърция, представляващо тайванското правителство в Гърция и България, предложи финансова помощ за два проекта за зелено технологично сътрудничество между български организации и Тайван тази година, демонстрирайки своята силна подкрепа за енергийна устойчивост чрез технологии, както и подкрепата си за партньорство между българските и тайвански организации.

И двата проекта са разработени и приложени от Института за информационна индустрия на Тайван (III) - една от най-активните неправителствени организации в сектора на зелените технологии.

В сътрудничество с болница "Пирогов", най-голямата болница за спешна медицина в столицата в България, III създаде "Системата за мониторинг на мощността", заместваща традиционните лампи с най-новите енергоспестяващи плоски панели с LED осветителни тела. Намалената консумация на енергия ще подобри енергийната ефективност на болницата.

От III се надяват да използват този проект за създаване на местен демонстрационен сайт, който да помогне на местните организации и служби за опазване на зелената енергия.

Института за информационна индустрия на Тайван също така си сътрудничи със Столична община, за да създаде "Smart Mobile Tour-Guide System". Тя предоставя незабавна и динамична интерактивна информация за туристическите атракции в София чрез мобилните телефони, които представя на няколко езика (китайски, английски и български).

Софийския исторически музей, село Ковачевица и няколко други атракции понастоящем са включени в системата. Тя е разширена, за да включва повече атракции.

Системата стартира официално на специална церемония на 4 декември 2018 г. в Софийския исторически музей. С тази система разпространението на туристическа информация може да стане "зелено" и това ще намали разходите за печат, както и ще достигне до повече туристи.

През 2017 г. тайванската НПО си сътрудничи с Нов български университет по "Системата за наблюдение и управление на интелигентните осветителни тела" за мониторинг на потреблението на енергия. Тази система осигурява визуализирана информация за мониторинг на използването на електроенергия в реално време като средство за управлението й. Университетът потвърди, че системата му помага да намали разходите и да постигне целта си за намаляване на въглеродните емисии.

Финансовият проект, завършен през 2018 г., е още един екологичен проект, включващ Тайпе. Тайванският фонд за международно сътрудничество и развитие (ICDF) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) съвместно предоставят заеми на столичната компания "Столичен електротранспорт" ЕАД за закупуване на 30 електрически автобуса и изграждане на 12 станции за тяхното зареждане. Договорът беше подписан в София през октомври.

Говорейки на събитието в „Пирогов“, представителят на Тайван за Гърция и България, Н. Пр. г-н Шърман С. Куо каза: "Тези проекти са чудесни примери за сътрудничество в областта на зелените технологии. Надяваме се, че успехът им ще създаде условия за повече обмен и сътрудничество между България и Тайван и не само в зелените технологии. Той може да бъде разширен до различни други аспекти през идните години".

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пеньо
  Отговор
  1 11:22  05.12.18
  Браво!
 • Jenwen
  Отговор
  2 05:30  07.12.18
  Visit Sofia App for iPhone: https://itunes.apple.com/us/app/visit-sofia/id1444826856 Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.guideplus.sofi
 • 3 05:31  07.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай